Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Víte, jestli vám nechybí vitamin B12? Jak to poznáte a proč byste si měli dát pozor?

  • 3. března 2019 | 06:00

    Tento vitamin je známý taky jako kobalamin a potřebujeme ho k tomu, aby správně fungoval nervový systém a aby se tvořily červené krvinky. Podobně jako další vitaminy skupiny B, tak i „dvanáctka“ se podílí na metabolismu a má vliv na svaly. Zabraňuje taky vzniku anémie z nedostatku železa.

    Mezi osoby ohrožené nedostatkem B12 patří starší lidé, lidé po operaci střev (té části, která absorbuje B12), vegani či lidé dlouhodobě užívající antacida na pálení žáhy. Bohužel, symptomy deficitu B12 mohou roky přetrvávat, než se skutečně naplno projeví. 

  • Kde všude najdeme B12?

    Autor: iStock

    Tento vitamin se přirozeně vyskytuje v živočišných potravinách, a to včetně masa, ryb, drůbeže, vajec a mléčných výrobků. Můžete ho ale najít taky v kvašených potravinách, v malém množství je taky v mořských řasách. U zdravého člověka by měla pokrýt denní potřebu vitaminu B12 běžná strava. Ovšem velmi často se stává, že ho máte nedostatek. Jaké příznaky by vás mohly varovat dřív, než bude pozdě?

  • Bledá nebo nažloutlá pokožka

    Autor: iStock

    Lidé s nedostatkem vitaminu B12 vypadají často bledě nebo má jejich pokožka mírný žlutý nádech. Můžete mít taky zažloutlé oči, což může připomínat žloutenku. Proč k tomu dochází? Nedostatek B12 způsobuje problémy s produkcí a fungováním červených krvinek. Bez něj nedokážou červené krvinky dostatečně předávat kyslík buňkám. To vyvolává anémii, což ve finále způsobuje bledost vaší pokožky. Křehkost buněk zase způsobuje nadbytek bilirubinu, který produkují játra. Velké množství bilirubinu dává pokožce a očím žlutý nádech.

  • Slabost a únava

    Autor: iStock

    Pokud jste dlouhou dobu slabí a unavení, může to být příznak nedostatku vitaminu B12. Na vině jsou opět červené krvinky, které přenášejí kyslík v těle. V důsledku deficitu je přenos neefektivní – a vy se budete cítit unaveně a slabě.

  • Pocity mravenčení

    Autor: iStock

    Jedním ze závažnějších účinků dlouhodobého nedostatku vitaminu B12 je poškození nervů, což se projevuje pocitem mravenčení. To souvisí s tím, že vitamin B12 významně přispívá k metabolické cestě, během které se produkují mastné kyseliny. Jako ochrana vašich nervů funguje myelin (lipidový obal nervových vláken). Bez vitaminu B12 se tento lipoprotein vyrábí odlišně a váš nervový systém není schopen správně fungovat.

  • Změny v mobilitě

    Autor: iStock

    Dlouhodobé poškozování nervového systému způsobené deficitem B12 může zapříčinit i změny v pohybu a chůzi. Máte-li málo tohoto vitaminu, můžete mít potíže s rovnováhou a koordinací, a častěji tak padat. Tento symptom je častější u starších lidí, protože osoby nad 60 let jsou obecně náchylnější k nedostatku vitaminu B12.

  • Vřídky v ústech a zánět jazyka

    Autor: iStock

    Možná vás to překvapí, ale nedostatek vitaminu B12 se může projevit i zánětem jazyka či tvorbou vřídků a bolestivých otoků. Zánět jazyka taky může způsobit, že váš jazyk najednou vypadá hladce – to kvůli tomu, že všechny hrbolky obsahující chuťové pohárky se kvůli zánětu roztáhnou a zmizí. Může se taky změnit způsob, jakým jíte či mluvíte. Mnohé studie prokázaly souvislosti mezi deficitem B12 a zánětem jazyka. Někteří lidé mají navíc i jiné příznaky – vřídky v ústech či pálení a svědění.

  • Závratě a pocity dušnosti

    Autor: iStock

    Pokud se v důsledku nedostatku vitaminu B12 stanete anemickými, může se vám „krátit dech" a můžete mít trochu závratě. Je to opět kvůli tomu, že vaše tělo postrádá červené krvinky, které potřebuje, aby dostalo dostatek kyslíku do buněk. Tyto příznaky ale můžou mít spoustu příčin, takže pokud nemůžete pořádně dýchat, měli byste si promluvit s lékařem.

  • Rozmazané vidění

    Autor: iStock

    Jedním z dalších příznaků deficitu B12 je rozmazané vidění. K tomu dochází, když vlivem nedostatku vitaminu se objeví poškození nervového systému, konkrétně optického nervu, který vede od očí k mozku. Poškození může narušit nervový signál, který jde od oka do mozku, a dojde tak k poškození zraku. Tento stav se nazývá optická neuropatie.

  • Změny nálad

    Autor: iStock

    Lidé s nedostatkem vitaminu B12 hlásí často změny nálad. Samozřejmě že ne každá špatná nálada musí nutně znamenat, že máte málo „dvanáctky“, ovšem může to být jeden z příznaků. Nízké hladiny vitaminu B12 jsou totiž skutečně spojeny s depresemi a demencí. Důvodem může být vysoká hladina homocysteinu, tu zvyšuje právě nízká hladina B12. To vše způsobuje poškození mozkové tkáně a může vést ke změnám nálady.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...