Myslete na své zdraví! Změňte těchto 7 návyků v práci

  • Myslete na své zdraví! Změňte těchto 7 návyků v práci
    27. února  2019 
     06:00

    V práci stráví člověk až třetinu svého života. Při snaze změnit svůj životní styl tak musíte počítat se zdravým stravováním a pohybem i přes všechny komplikace spojené se zaměstnáním. Už jen nadmíra stresu vyvolává přejídání a únava často vítězí nad jakýmkoli cvičením. Jak se denně nepřipravovat o energii, a naopak zapracovat na svém zdraví?

    I přes všechny překážky si můžete vytvořit režim, při jehož dodržování se budete cítit zdravě a fit! Začněte s pár triky přímo na svém pracovišti.

  • Alespoň jednou za hodinu se rozhýbejte

    Autor: istock.com

    Prosedět čtyřicet hodin týdně rozhodně není zdravé. Zatímco z porady asi těžko utečete, v jiných případech se zdlouhavému sezení můžete vyhnout. Zkuste se proto alespoň jednou za hodinu zvednout a udělat pár kroků, či dokonce dřepů.

    Podpoříte tím proudění nejen krve, ale i lymfy. Zejména v případě, že vás trápí otékání nohou, je pohyb pro zdraví nevyhnutelný. Nastavte si ve svém telefonu připomínku, která vás každou hodinu zvedne ze židle.

  • Pijte dostatek vody

    Autor: istock.com

    Dlouhým sezením také přicházíte o svalovou hmotu. Tomu však můžete zabránit pouhým pitím vody, jelikož aktivujete svaly už jen tím, že je hydratujete. Vyhnete se také bolesti hlavy a nevolnosti, která by vám jinak značně ubrala na produktivitě. 

    Než si po příchodu do práce poběžíte pro první hrnek kávy, vypijte alespoň sklenici čisté vody. Uvidíte, že energii nemusíte hledat v kofeinu. Vypijte v práci osm až deset sklenic denně a počínaje prvním dnem pocítíte ohromný rozdíl!

  • Vyhýbejte se smaženým jídlům

    Autor: istock.com

    Láká vás vůně smaženého kuřete? Nejprve se však zamyslete nad důsledky tak těžce stravitelného jídla. Čeká vás totiž několik hodin sezení s nafouklým břichem, za které může nadbytek kalorií i soli.

    Při dlouhodobém nezdravém stravování si zaděláváte i na vážné zdravotní problémy, jako jsou srdeční onemocnění a cukrovka druhého typu. Raději si vybírejte zdravé lehké obědy, jako jsou kuřecí wrap nebo tuňákový salát, které vás neutlumí, ale naopak vás zásobí energií až na několik hodin.

  • Ujistěte se, že jste mimo práci aktivní

    Autor: istock.com

    Zamyslete se nad tím, o kolik pohybu celodenním sezením přicházíte. I přes pár kroků, kterými svůj pracovní den zpestříte, byste si měli vyhradit ideálně jednu hodinu na nějakou pohybovou aktivitu. 

    Cvičení vám nejen pomůže v hubnutí a zlepšení kondice, ale bude mít i značný vliv na vaši náladu. Přestože může být těžké se po náročném dni přemluvit ke cvičení, endorfiny vás přesvědčí o nezbytnosti pohybu ve vašem životě. 

    Nenechávejte nic náhodě, plánujte a příliš nad svým rozhodnutím nepřemýšlejte. Vezměte si s sebou do práce vše, co k aktivitě potřebujete, a hned po skončení pracovní doby vyrazte na skupinovou lekci, squash, badminton nebo třeba plavání. Snažte se práci a sport neprokládat odpočinkem, protože byste se už k aktivitě nemuseli přemluvit. 

  • Podpořte svůj imunitní systém

    Autor: istock.com

    Starejte se o své zdraví, a to nejen pomocí zdravé stravy a cvičení, ale i prevencí před onemocněním. Bakterie, které mohou oslabit váš imunitní systém, se nacházejí všude, a tak je třeba dbát na dostatečný příjem vitaminů a minerálů.

    Základní vitamin, který by měl být součástí každého jídelníčku, je vitamin C. Ten se nachází v mnoha druzích ovoce i zeleniny. Už jen zařazením citronové šťávy –  vymačkané do vody – do jídelníčku jeho příjem značně navýšíte. Pokud víte, že ovoce ani zeleniny příliš nesníte, suplementujte vitamin alespoň v tabletách. 

  • Budujte si kolem sebe kolektiv

    Autor: istock.com

    Na vaši spokojenost a duševní pohodu má nemalý vliv i to, jak se v práci cítíte. V situaci, kdy se budete bát na své kolegy promluvit a celých osm hodin strávíte o samotě, budete se i domů vracet nešťastní. 

    Navazování společenských vztahů v práci vám do budoucna značně pomůže. Nejenže oceníte pomoc při řešení pracovních úkolů, ale zejména si budete užívat odlehčená témata, která vás rozesmějí a zlepší vám den.

    V tom nejlepším případě budete s kolegy sdílet i nadšení pro zdravá jídla a cvičení, a o vzájemnou motivaci tak nebude nouze. Hledejte v okolí zdravá bistra, zajděte společně na cvičení nebo se pusťte do společné výzvy.

  • Zaměřte se na svůj zrak

    Autor: istock.com

    Většina zaměstnání zahrnuje práci u počítače, což má velký vliv na kvalitu zraku a únavu. Přesvícený monitor vám může způsobit bolest hlavy, a dokonce i migrénu. Nechte si zkontrolovat zrak u očního lékaře a nechte si poradit, jak oči příliš nenamáhat a předejít případným problémům.

    Vaše pracoviště by nemělo být příliš tmavé, počítačová obrazovka by neměla být umístěna moc vysoko a blízko očí. Ideálně by měla být vzdálena na délku vaší paže.  Práci na počítači prokládejte dalšími činnostmi, abyste vždy očím ulevili, popř. si po hodině u monitoru dejte alespoň pětiminutovou pauzu. Zlepší se vám mimo jiné i soustředění. 

  • Chcete žít zdravě? Naplánujte si to!

    Autor: Můj restart

    Náš tip: Pokud to se změnou životního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete  začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti  knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji