12 potravin, které vás pomalu zabíjí. A vy je možná jíte každý den!

  • 12 potravin, které vás pomalu zabíjí. A vy je možná jíte každý den!
    12. prosince  2022 
     06:00

    Věděli jste, že některé potraviny mohou mít z dlouhodobého hlediska až smrtící účinek? Spoustu z nich dokonce většina zařazuje do každodenního jídelníčku. Jestliže tyto potraviny navíc ještě nakombinujete, opravdu ohrožujete své zdraví! Buďte proto při nákupu potravin opatrnější a vyhněte se všem potravinám, které zvyšují riziko onemocnění srdce, vzniku Alzheimerovy choroby, či dokonce rakoviny. 

    Upínala se dosud vaše pozornost při výběru potravin pouze na dietní zásady? Tyhle výrobky vás ale vážně ohrožují na životě! Jak často je máte na talíři a proč byste je měli omezit?

  • Rajčatový protlak v konzervě

    Autor: istock.com

    Rajčatová omáčka v konzervě je tzv. zabiják v přestrojení, jelikož je skrytým zdrojem cukru a sodíku. Její denní konzumací podpoříte přibírání, a to může v důsledku vést až ke vzniku obezity, cukrovky, srdečního onemocnění, a dokonce i vzniku zubního kazu. 

    Abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím, zařaďte do jídelníčku rajčata pouze čerstvá, ze kterých si můžete udělat vlastní rajčatový protlak. Použijte pro jeho dochucení bylinky a koření bez soli. Samotnou sůl doplňte v malém množství.

    VIDEO: Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí?

    Video se připravuje ...
    Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? • VIDEO: Videohub

  • Sycené sladké nápoje

    Autor: istock.com

    Bublinkové slazené nápoje jsou pro dietu, ale i vaše zdraví tím nejhorším nepřítelem. Dokážou vám zhoršit kvalitu pleti, rozhodit hladinu krevního cukru, hormony a následně i náladu. Nevěřte lživým etiketám, které se snaží produkt za každou cenu prodat. Vedle zanedbatelného množství přidaných vitaminů totiž přijímáte hlavně jednoduché cukry, konzervační látky a barviva.

    Lépe na tom nejsou ani nápoje bez cukru, do kterých jsou přidávána umělá sladidla. V případě, že chcete do těla dostat vitaminy, sáhněte raději po přírodním zdroji v podobě ovoce a zeleniny. Pomocí mixéru nebo odšťavňovače si můžete vytvořit nápoj mnohem zdravější a chutnější. A kdyby se vám přece jen stýskalo po bublinkách, smíchejte čerstvě vymačkanou šťávu s jemně perlivou vodou.

  • Bílý rafinovaný cukr

    Autor: istock.com

    Honí vás mlsná? Pak existuje mnohem zdravější způsob, jak uspokojit chutě na sladké, než je konzumace jednoduchého cukru. Ten je vysoce návykový a vedle zvýšení hladiny glukózy a tvorby tuku vám hrozí i onemocnění srdce. 

    Vyhýbejte se cukru opravdu obloukem! Jeho častý příjem vede ke vzniku cukrovky, obezity i rakoviny. Dopřejte si raději čerstvé ovoce, a pokud potřebujete nutně jídlo osladit, raději sáhněte po medu nebo čekankovém sirupu, který obsahuje i prebiotickou vlákninu, vitaminy a minerály. 

    VIDEO: Jaké běžné potraviny jsou zakázány v USA a ve Francii?

    Video se připravuje ...
    Jaké běžné potraviny jsou zakázány v USA a ve Francii? • VIDEO: Videohub

  • Uzeniny

    Autor: istock.com

    Uzeniny, jako jsou salámy nebo párky, jsou plné dusičnanů, sodíku, konzervačních látek a jiných přídavků. Všechny tyto látky mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny, onemocnění srdce, cukrovky, a dokonce mohou vyvolat i poruchy v chování a učení u dětí. 

    Pro snížení negativního dopadu těchto masných výrobků vybírejte pouze kvalitní čerstvé suroviny u místního řezníka místo supermarketů. V tom nejlepším případě byste se však měli těmto potravinám zcela vyhnout.

  • Stolní rostlinný olej

    Autor: istock.com

    Rostlinný olej je součástí každé kuchyně a mnohé by ani nenapadlo jeho vliv na zdraví zpochybnit. Některé z těchto olejů jsou však geneticky modifikovány a z dlouhodobého hlediska mohou mít na život negativní účinky. 

    Tyto oleje navíc obsahují transmastné kyseliny, které se podílejí na zvýšení hladiny cholesterolu a následně přispívají ke vzniku kardiovaskulárního onemocnění, obezity, rakoviny i Alzheimerovy choroby.

    Rafinovaný olej mimo jiné obsahuje i volné radikály, které podporují růst rakovinotvorných buněk, urychlují stárnutí a způsobují mnohé zdravotní komplikace. Hledejte raději zdravé alternativy v podobě olivového, řepkového nebo avokádového oleje.

    VIDEO: Slavní vegetariáni a vegani

    Video se připravuje ...
    Slavní vegetariáni a vegani • VIDEO: Videohub

  • Margarín

    Autor: istock.com

    Marketing v potravinovém průmyslu se postaral o mylné přesvědčení, že margarín patří mezi zdravější alternativy másla. A to přitom patří mezi ty nejnezdravější potraviny! Vyrábí se z hydrogenovaných rostlinných olejů, a je tak ještě méně přírodní, než byste čekali. 

    Nejenže se jedná o prakticky chemický výrobek, ale stejně jako u rafinovaného oleje se i v tomto případě setkáte s vysokým obsahem transmastných kyselin. Opět tak ohrožujete své srdce, cévy a zahráváte si i s hladinou cholesterolu. 

    Vraťte se s čistým svědomím zpět k čerstvému máslu nebo používejte jako mazadlo na pečivo kvalitní žervé či domácí tvarohové pomazánky, které si vytvoříte během pár minut a vyjdou vás mnohem levněji.

  • Brambůrky

    Autor: istock.com

    Všechny potraviny, které prošly smažením ve velkém množství oleje, obsahují nebezpečnou látku nazývanou akrylamid. Ani oblíbené smažené brambůrky nejsou výjimkou. Akrylamid zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, prostaty a konečníku. 

    Jestliže se bez brambůrků neobejdete, zkuste si připravit domácí. Nakrájejte brambory na tenké plátky, pokapejte je olivovým olejem a upečte v troubě. Následně je mírně osolte a vychutnejte si pravou chuť brambor. Budete opravdu mile překvapeni!

  • Salátové dresinky

    Autor: istock.com

    Jíte zdravě a obědváte saláty, ale možná děláte jednu zásadní chybu, a to tu, že si zeleninu smícháte s tučným dresinkem plným cukru. Ten je v zálivkách většinou obsažen ve formě kukuřičného sirupu s vysokým podílem fruktózy. Ve složení ale najdete i velké množství oleje a umělá barviva.

    Ze salátu jste tak schopni ve vteřině vytvořit nutriční katastrofu, která nemá daleko k hot dogu nebo balíčku brambůrků. Naštěstí si ale můžete vyrobit vlastní dresink, který je stejně chutný. A vy se pak nemusíte v jídle omezovat. 

    Pro krémové zálivky použijte jako základ řecký jogurt, ten následně stačí dochutit solí, pepřem, kořením, citronovou šťávou, popř. plnotučnou hořčicí. Pokud si vystačíte s jednodušší zálivkou, použijte kvalitní olivový olej nebo balzamico ocet.

  • Alkohol

    Autor: istock.com

    Alkohol patří mezi kontroverzní témata, a to obzvlášť ve spojení s hubnutím. Vyřadit ho zcela z jídelníčku je totiž pro mnohé opravdovou výzvou. Bohužel však nemá na zdraví žádný pozitivní vliv.

    Obsahuje spoustu kalorií, způsobuje dehydrataci organismu, poškozuje játra, přispívá k nadváze, ale i ke vzniku depresí a v neposlední řadě škodí vaší pleti. Pod vlivem alkoholu ztrácíte schopnost dělat racionální rozhodnutí, a tak jeho pravidelné požívání vede spíše k problémům než jejich řešení.

    Neohrožujte nadále játra, mozek ani kvalitu kůže, která je odrazem vašeho zdraví. Dopřejte si skleničku kvalitního bílého vína pouze jednou až dvakrát do měsíce nebo alkohol zcela oželte. 

  • Mléko

    Autor: istock.com

    Ačkoli první jídlo, které po narození přijímáme, je mateřské mléko, od kravského se značně liší. Podle mnoha studií mléčné výrobky snižují absorpci ostatních živin, způsobují migrény, artritidu, rakovinu, alergie, astma a postupem věku u mnohých vyvolají i samotnou intoleranci laktózy.  

    Trápíte-li se s pupínky, možná je vyřazení mléka řešením vašeho problému. Nahraďte mléko rostlinnými alternativami, jako jsou mléka mandlová nebo kokosová. Nedostatku vápníku se nemusíte bát. Stačí do jídelníčku zařadit mák, sezam, mandle, květák a brokolici.

    VIDEO: Kila pod kontrolou: Jak si správně vybrat tuk v potravinách?

    Video se připravuje ...
    Kila pod kontrolou: Jak si správně vybrat tuk v potravinách? • VIDEO: Blesk pro ženy/ Martin Mol

  • Energetické tyčinky

    Autor: istock.com

    Vyhýbáte se sladkostem, ale energetické tyčince neodoláte? Bohužel neděláte o nic lepší rozhodnutí, než kdybyste sáhli po sušenkách. Většina těchto tyčinek patří mezi kalorické bomby, jsou plné cukru v podobě kukuřičného sirupu, konzervačních látek a transmastných kyselin. 

    Dopřejte si na svačinu raději hrst oříšků nebo kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Upřednostníte tak zdravé tuky, které naopak k hubnutí přispívají, a vyhnete se jednoduchým cukrům, které akorát podporují touhu hřešit. 

  • Džusy

    Autor: istock.com

    Nevěřte nápisům na obalu, které tvrdí, že jsou džusy tvořené ze sta procent pouze ovocem. Tajemství se totiž skrývá ve složení, které je samozřejmě na etiketě natištěno tím nejmenším písmem, a zákazníky tak nemá šanci zaujmout. 

    Komerční ovocné džusy obsahují přidané cukry, barviva, konzervační látky a během pasterizace ztrácejí svou nutriční přidanou hodnotu. Investujte raději do kvalitního odšťavňovače nebo si jednou za čas zajděte do juice baru, kde vám připraví čerstvou šťávu přímo před vámi. Určitě oceníte i mnohem pestřejší výběr kombinací druhů ovoce, ale i zeleniny. 

/
Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji