Přivítejte jaro o tři kila lehčí! Tato dieta funguje okamžitě

  • Přivítejte jaro o tři kila lehčí! Tato dieta funguje okamžitě
    20. února  2019 
     06:00

    Příroda už se pomalu, ale jistě probouzí z dlouhé zimy a slunce vybízí k pobytu na čerstvém vzduchu. Ať už se vydáte jen na procházku nebo nazujete tenisky a vyběhnete do nedalekého parku, motivaci k hubnutí nebudete s příchodem jara postrádat. Stačí tedy udělat jen několik dietních zásahů ve svém jídelníčku a budete hned o tři kila lehčí!

    Zásobujte své tělo tou správnou energií a dejte sbohem svým tukovým zásobám. Budete velice překvapeni, jak snadno se jich na jaře zbavíte.

  • Detoxikujte

    Autor: istock.com

    Nepouštějte se do žádného razantního detoxu, který by vás mohl ohrozit na zdraví. Tou nejjednodušší, ale zato nejúčinnější cestou, jak vyplavit z těla toxiny, je pít dostatek čisté vody. V opačném případě tělo vodu zadržuje, což se odrazí i na vaší váze.

    Než se tedy pustíte do změn v jídelníčku, vypijte nejlépe každou hodinu sklenici vlažné vody a uvidíte, že už po prvním dni se budete cítit mnohem lehčí. Začněte s pitím vody hned po probuzení, a nastartujte si tak nejen vylučování a trávení, ale i metabolismus.

  • Omezte množství jídla

    Autor: istock.com

    Rozhodli jste se jíst zdravě? Pak ale počítejte s tím, že i zdravé potraviny mají kalorie. Snažte se jíst raději častěji a malé porce. Jakmile se budete cítit plní, jídlo odložte a dokončete ho raději později.

    Už po pár dnech si tímto přístupem stáhnete žaludek na menší velikost a naučíte se jíst mnohem méně. Neměli byste ale trpět hlady, a tak zařazujte do každého jídla zdroje kvalitních tuků, které vás s jistotou zasytí.

    Jídelníček s kvalitními tuky:

    Snídaně: ovesná kaše s hrstí mandlí

    Svačina: plátky jablek potřené arašídovým máslem

    Oběd: grilovaný losos v sezamové krustě na špenátovém lůžku

    Svačina: řecký jogurt se lžičkou slunečnicových semínek

    Večeře: mozzarella s bazalkovým pestem a celozrnným toustem

  • Nespěchejte a nehltejte

    ...
    Autor: istock.com

    Jíte často ve spěchu? Nejenže jídlo pořádně nerozkousáte, a zbytečně tak zatěžujete trávení, ale nevědomě do sebe nahážete až několik stovek kalorií během pouhých pár minut. 

    Na každé jídlo si vymezte alespoň deset minut. Vychutnávejte si každé sousto a  nenechte se ničím rozptylovat. Uvidíte, že jídla sníte mnohem méně. K servírování vyberte vždy menší talíř nebo misku, aby porce působila větší. 

  • Tři porce zeleniny denně

    Autor: istock.com

    Zelenina má v každé dietě své opodstatnění. Je zdrojem vitaminů, minerálů, vody a především vlákniny, která vás na delší dobu zasytí. Můžete si za cenu pouhých pár desítek kalorií porci až zdvojnásobit.

    Přidejte zeleninu ke každému slanému jídlu. Nebojte se ji ale ani tepelně upravit, abyste se běžných druhů, jako jsou okurek, rajčata a paprika, rychle nepřejedli. Zeleninu můžete podusit, uvařit, ugrilovat nebo zapéct. Buďte kreativní a střídejte nejen druhy, ale i tvary a způsob zpracování.

    Například cuketou nahradíte i kalorické těstoviny. Nakrájejte ji na tenké široké plátky a upečte si zdravé dietní lasagne nebo pomocí spiralizéru vytvořte dlouhé nudle, které splní funkci špaget. 

  • Jezte ideálně tři hodiny před spaním

    Autor: istock.com

    Tuky se rády ukládají do zásob především přes noc, a tak nepodceňte čas ani skladbu své večeře. Nemusíte vynechávat přílohu ani celozrnné pečivo, ale rozhodně nevynechte zdroje bílkovin a tuků. 

    Zatímco bílkoviny se postarají o regeneraci a stavbu svalové hmoty, která je i pro spalování nezbytná, díky tukům nebudete usínat hladoví. Ideální kombinaci těchto dvou živin představují vejce. 

    Ta připravíte během pár minut a zároveň se neochudíte o teplou večeři. Omelety můžete dělat na nespočet způsobů, a tak vás hned tak neomrzí. Přidejte do omelety baby špenát, najemno nakrájenou zeleninu a nebojte se přidat ani sýr feta nebo parmazán.

  • Zažeňte závislost na cukru

    Autor: istock.com

    Zatímco pro muže je v dietě výzvou omezit či vynechat alkohol, pro většinu žen jsou komplikací časté chutě na sladké. Na cukru totiž velice snadno vzniká závislost, která vám následně dokáže hubnutí zcela překazit. 

    Hladinu glukózy zdrojem cukru neošálíte, a tak i když se snažíte sladit zdravějšími zdroji, chutě vás jen tak neopustí. Zařazujte denně do jídelníčku jednu až dvě porce ovoce a ostatní přidané cukry zcela vynechte.

    Místo sladkostí raději sáhněte po oříšcích nebo semínkách a už po pár dnech pocítíte znatelný rozdíl. Hladina cukru se stabilizuje a tělo přestane sladké vyžadovat. Bát se ale nemusíte ani hořké čokolády, která má vysoký obsah kakaa a nízký podíl cukru. 

  • Chcete být zdraví? Naplánujte si to!

    Autor: Můj restart

    Náš tip: Pokud to se změnou životního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji