Bojíte se hřešit, když držíte dietu? Stačí dodržet pár pravidel

  • Bojíte se hřešit, když držíte dietu? Stačí dodržet pár pravidel
    18. února  2019 
     06:00

    Hubnete a dodržujete přesně daný jídelníček? I přes všechnu snahu a veškerou přípravu v podobě krabiček se vám jednoho dne stane, že nebudete schopni režim dodržet. Oslava u přátel nebo rodiny vás donutí improvizovat a vy budete nuceni sníst něco, co do vašeho jídelníčku úplně nezapadá. Pokud nechcete být ze společnosti vyloučeni, jídlo neodmítejte. Naopak se na situaci předem připravte a hřešte plánovaně!

    Jste o oslavě informováni předem? Výborně! Máte dostatek času na krizový plán, který minimalizuje všechny následky. I v opačném případě však můžete situaci bravurně zvládnout.

  • Informujte se o občerstvení

    Autor: istock.com

    Vaše kamarádka slaví narozeniny a připravila u sebe doma pohoštění. Zavolejte jí a informujte se o tom, jaká jídla se budou podávat a zda máte alespoň jednu až dvě zdravější a dietnější alternativy, které vás od hladu zachrání.

    Nesnažte se své záměry před kamarádkou skrýt. Nálepky dietáře byste se nezbavila celý večer a zbytečně byste se dostala do nepříjemné situace. Vysvětlete jí, že se dlouhodobě snažíte o změnu životního stylu a nezdravé jídlo vám vaše vysněné výsledky nepřinese. Určitě to pochopí a podpoří vás. 

  • Dopřejte si dezert v restauraci

    Autor: istock.com

    Pořádá se oslava v restauraci? Pak máte možnost objednat si jídlo, které perfektně zapadne do vašeho jídelníčku. Nemusíte se však držet zkrátka. Jste-li přesvědčeni o tom, že si zasloužíte za odvedené výsledky odměnu, zhřešte jedním chodem.

    Objednat si můžete kvalitní kus masa s nesmaženou přílohou a výjimečně si můžete dopřát i dezert. Pokud vás přece jen trápí výčitky, dejte si jako hlavní chod pouze lehký salát. Z dezertů pak vybírejte kopeček zmrzliny nebo lehký smetanový moučník, nikoli hutný čokoládový či karamelový dort. 

  • Snižujte porce už od rána

    Autor: istock.com

    Nechcete-li se dvou- až tříchodového menu vzdát, pak zmírněte následky alespoň snížením kalorického příjmu během dne. Oslavy se většinou konají v odpoledních až večerních hodinách, a tak můžete upravit snídani, oběd i svačinu. 

    Rozhodně nevynechávejte snídani, ale vyřaďte z ní tuky, které jsou kaloricky nejbohatší. V případě, že preferujete sladké snídaně, dejte si smoothie z ovoce, které je lehce stravitelné a doplní vám potřebnou energii. Následně si dejte lehký oběd v podobě salátu s kvalitním zdrojem bílkovin a na svačinu např. kvalitní řecký jogurt.

    Nezdravá strava je většinou založena na větším množství tuků a cukrů. Postrádat tak můžete bílkoviny, proto jejich příjem během dne nepodceňte. 

  • Je vhodný cheat day?

    Autor: istock.com

    Víte o oslavě dostatečně dopředu? Vytvořte se dvoutýdenní plán. Jednou za čtrnáct dní vám totiž neublíží ani "hřešící den", neboli cheat day. Je ale důležité mít stravování po celou dobu, a to až do "hřešícího dne", pod kontrolou.

    V "hřešící den" si můžete dopřát cokoli, na co máte chuť. Snažte se ale chytře si vybírat, co vám opravdu při dietě chybělo, a bezmyšlenkovitě se nepřejídat potravinami, které vám ani nechutnají. V průběhu dne také hodně pijte, abyste nezajídali žízeň.

    Druhý den se nevažte a jídlo si nevyčítejte. Zbytečně byste se na své cestě k hubnutí demotivovali. S oteklostí a podrážděním musíte vzhledem k velkému přísunu sacharidů počítat. Stačí však najet opět na svůj původní režim, dostatečně pít a během pár hodin se vám srovnají zažívání i chutě.

    Cheat day ale není pro každého. Mohlo by vám hrozit, že vám jeden den nebude stačit a jednodenní hřešení skončí i několikatýdenním přejídáním. Volný den slouží pouze pro zahnání chutí a jako pauza od případného krabičkování. 

  • Naplánujte si pohyb

    Autor: istock.com

    Zmírněte škody pohybovou aktivitou! A to jak před, tak i po plánovaném hřešení. Výdejem zvětšíte kalorický deficit, a přijaté kalorie tak nenapáchají tolik škody. Zatímco před hřešením si můžete dát pořádně do těla, po "hřešícím dni" si naordinujte pouze procházku nebo lehkou kardio aktivitu. Podpoříte tím vylučování, pocení, ale neudělá se vám při pohybu nevolno. 

    Jestli se na pohyb příliš necítíte, zajděte si do sauny a v rámci odpočinku vypoťte přebytečnou vodu z přijatých sacharidů, ty ji totiž na sebe vážou. Pocení podpořte příjmem tekutin, a to jak vody, tak bylinkových čajů.

  • Chcete být zdraví? Naplánujte si to!

    Autor: Můj restart

    Náš tip:  Pokud to se změnou životního stylu myslíte opravdu vážně, doporučujeme vám nový zápisník Můj (re)start, který vám to výrazně usnadní. Je nedatovaný, takže se zapisováním můžete  začít kdykoli. Zaznamenáte si do něj nejen jídelníček, ale také cvičení a své motivace a cíle. S tím vám pomůže výživový poradce Petr Havlíček svými tipy, ale také dietními recepty. Zápisník právě teď v síti  knihkupectví a ve vybraných trafikách za 249 Kč.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji