Chcete zhubnout a už vám bylo 30? Jděte na to chytře!

  • Chcete zhubnout a už vám bylo 30? Jděte na to chytře!
    13. ledna  2019 
     06:00

    Přestaňte držet nesmyslné diety a zkoušet nejrůznější bláznivé metody, jak shodit kila navíc. Po třicítce se už sice metabolismus zpomaluje, ale tyhle efektivní způsoby vám můžou v hubnutí pomoct. Možná některé z nich nebudou úplně zadarmo, ale s pozitivním přístupem to hravě zvládnete.

    Po třicítce spálí váš organismus o 200 kilokalorií denně méně než ve dvaceti. Váš jídelníček by se měl proto přizpůsobit nižším hodnotám, ovšem pokud to přeženete a denně přijmete méně než 1400 kilokalorií, metabolismus se ještě víc zpomalí.

     

     

  • Vyhoďte „falešný“ cukr

    Autor: iStock

     

    Nejrůznější studie prokázaly, že zvyšují chuť a touhu jíst. Studie zveřejněné v časopise Applied Physiology, Nutrition and Metabolism dospěly k závěru, že náhražky cukru typu aspartam blokují střevní enzym, který může bránit nadměrnému ukládání tuku, tedy i vzniku obezity, cukrovky a metabolického syndromu.

     

  • Zaměřte se na luštěniny

    Autor: istock.com

     

    Pokud je dobře trávíte, tak je zařaďte hned teď do svého jídelníčku. Ať už jsou to fazole, hrášek, cizrna nebo čočka, v dlouhodobém měřítku jejich konzumace vede ke snížení hmotnosti. Podle výzkumníků z nemocnice St. Michaels v Kanadě tyhle vysoce bílkovinné potraviny s vysokým obsahem vlákniny zvyšují pocit plnosti až o 31 procent! Tudíž pak nemáte hned hlad a sníte toho méně. Podle jedné studie muži a ženy zhubli přibližně o jeden kilogram během šesti týdnů – a to jen tím, že do jídelníčku přidali luštěniny!

  • Zvyšte příjem "hodných" bakterií

    Autor: Shutterstock.com

     

    Konzumace probiotických potravin, jako jsou jogurt, zelí, mořské řasy či tempeh, může vést ke snížení tělesné hmotnosti a BMI. Čínští lékaři zjistili, že abyste skutečně zhubli, je nutné konzumovat jednu a více porcí probiotik denně po dobu nejméně osmi týdnů. Studie potvrdila, že zlepšení trávicího procesu probiotiky podporuje hubnutí, a podle vědců se dokonce podílí na spalování břišního tuku. Tyhle užitečné bakterie pravděpodobně brání tělu absorbovat molekuly tuku do břišní oblasti a nechávají je raději projít zažívacím traktem a vyjít ven z těla.

     

  • Snídejte správně

    Autor: iStock

     

    Jednoduchý způsob, jak se zbavit nežádoucích kilogramů, je začít den bohatou snídaní plnou bílkovin. Tvrdí to Katherine Brooking z Appetite for Health. Studie ukazují, že bílkoviny pomohou uspokojit chuť k jídlu a snížit celkový denní kalorický příjem. Můžete si dát třeba vajíčka se zeleninou – vejce vás udrží plnější po delší dobu, a zvláště ženám prý vejce pomohou víc, než kdyby si dopřály kaloricky stejně hodnotnou snídani, ale složenou z pečiva.

  • Řiďte se pětihodinovým pravidlem

    Autor: istock.com

     

    Nemusí to fungovat na každého, ale pokud patříte k těm, které honí neustále mlsná, udržujte metabolismus v neustálé aktivitě. Fungovat spoustu hodin bez jídla, to může váš metabolismus ještě více zpomalit. Řešením je pravidlo „ne víc než pět hodin bez jídla“. To doporučuje Jackie Newgent, výživová specialistka a autorka kuchařky All Nature Diabetes. Pokud obědváte v pravé poledne a večeříte třeba až v sedm večer, je to už dlouhá prodleva, takže je vhodné mezi tahle dvě jídla zařadit malou svačinku jako palivo pro udržení zdravého chodu metabolismu. A stačí klidně jen něco, co nemá víc než 450 kJ!

     

  • Cvičte kratší dobu a intenzivněji

    Autor: istock.com

     

    Odborníci z University of Leicester ve Velké Británii doporučují ženám nad 30, aby cvičily kratší dobu a intenzivněji v rychlém sledu. Ideální je tedy intervalový intenzivní trénink. Tohle cvičení přináší podle nich větší výhody, a je dokonce účinnější.

  • Jezte méně živočišných potravin

    Autor: iStock.com

     

    Pondělky a středy bez masa? Proč ne! Podle výzkumu, který byl publikován v časopise Journal of the American College of Nutrition, se ukazuje, že dospělé ženy, které jedí méně masa a v jídelníčku mají více zeleniny, ztrácejí dvakrát více tělesné hmotnosti než ty, které konzumují klasickou nízkokalorickou stravu. Ve finále to znamenalo průměrnou ztrátu 6 kilogramů za šest týdnů u prvních oproti 3 kilogramům za stejnou dobu u druhých! Živočišné produkty byly podle studie omezeny pouze na jeden jogurt denně. Zbytek tvořily zelenina, cereálie, luštěniny, ovoce a ořechy.

     

  • Jezte sušené švestky

    Autor: Shutterstock.com

     

    Přestože se konzumace sušeného ovoce při hubnutí obecně nedoporučuje, odborníci z University of Liverpool zjistili, že ti, kdo jedli sušené švestky každý den, zhubli o více kilogramů a ztratili více centimetrů v pase ve srovnání s těmi, kteří sušené švestky nejedli. Vědci v tomto směru uvádějí, že konzumenti švestek nejen zhubli, ale zaznamenali taky větší pocit plnosti.

  • Konzumujte zdravé tuky

    Autor: iStock.com

     

    Specialistka Jackie Newgent vysvětluje, že středomořský přístup k jídlu, který zahrnuje spoustu zeleniny, luštěnin, zrn, ovoce a ořechů stejně jako olivový olej, některé druhy mléčných výrobků a ryby (a také červené víno), umožňuje snadno a bezbolestně zhubnout. Studie publikovaná v The Lancet zjistila, že starší dospělé ženy, které konzumovaly středomořskou stravu, včetně velkého množství ořechů a olivového oleje, zhubly více než ty, které jedly „jen“ nízkotučnou stravu. Jinými slovy – vzdát se zdravých tuků je nesmysl.

     

  • Zavřete kohoutky od topení

    Autor: Shutterstock.com

     

    Nebo začněte s otužováním! Jedna skupina výzkumníků zjistila, že lidé, kteří strávili dvě hodiny denně po dobu šesti týdnů v místnosti, kde byla teplota 17 stupňů Celsia, výrazně zhubli. V jiné studii, která byla zveřejněná v časopise Cell Press, byli dobrovolníci dokonce v místnosti o pouhých patnácti stupních Celsia po dobu deseti dnů a šesti hodin denně. Výsledek byl zcela jednoznačný – tito lidé měli zvýšený podíl hnědého tuku, tedy toho, který pomáhá spalovat kalorie.

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji