Jak v zimě hubnout, a ještě ušetřit? Zařaďte tyto potraviny!

  • Jak v zimě hubnout, a ještě ušetřit? Zařaďte tyto potraviny!
    20. ledna  2021 
     06:00

    Vyhýbáte se zdravému stravování jen kvůli tomu, že si myslíte, že je příliš nákladné? Zdravý jídelníček se nemusí skládat jen z bio potravin nejvyšší kvality a superpotravin. Spoustu nutričně bohatých surovin seženete v každém supermarketu a nestojí víc než pár korun. Na čem tedy, zejména teď v zimě, založit svůj jídelníček, abyste ušetřili a zároveň zdravě hubnuli?

    Vyřaďte z jídelníčku bílou mouku a zdroje nezdravých tuků. Poradíme vám, jak si vybrat levnou zdravou přílohu, co snídat, večeřet nebo čím nahradit drahé zdroje tuků. A navíc pro vás máme tip na Levnou kuchařku Blesku pro ženy, kde najdete spoustu inspirativních receptů, které zachrání váš den!

  • Ovesné vločky

    Autor: istock.com

    Zakládal se váš jídelníček na spoustě pečiva? Odhalte kouzlo ovesných vloček a zařaďte je do jídelníčku v podobě slaných i sladkých jídel. Zatímco k snídani vás zahřeje ovesná kaše, k večeři si můžete připravit ovesnou placku.

    Ovesné vločky jsou kvalitním zdrojem komplexních sacharidů a obsahují spoustu vlákniny, která vás zasytí na minimálně další tři hodiny. Za půlkilové balení nezaplatíte více než patnáct korun a vydrží vám až několik týdnů.

    Na ovesnou placku budete potřebovat jedno vejce, 40 gramů najemno namletých ovesných vloček, trochu vody a špetku soli. Ze surovin vytvořte hladké těsto, které by mělo mít jogurtovou konzistenci. Do něj vmíchejte nakrájenou šunku a sýr a vzniklou hmotu přesuňte na nepřilnavou pánev. Opékejte na středním plameni z každé strany přibližně jednu až dvě minuty.

    Náš tip: Speciál Blesku pro ženy Levná kuchařka vychází právě dnes. Seženete ho v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

    Obědy a večeře pro celou rodinu do 300 Kč! Skvělé recepty a tipy do kuchyně. Časopis plný receptů a vychytávek do kuchyně, které vám pomůžou ušetřit. Pro všechny, kteří si chtějí pochutnat, ale zbytečně neutrácet.

  • Brambory

    Autor: istock.com

    Zcela obyčejné brambory jsou často podceňovaná příloha. Novodobě proslulé batáty na tom s výživovými hodnotami přitom nejsou zase o tolik lépe, zato jejich cena je až dvojnásobná. 

    Kouzlo obyčejných brambor spočívá nejen v jejich nízké ceně, ale také ve variabilitě tepelné úpravy a jejich použití. Jako samotnou přílohu je můžete uvařit, upéct nebo z nich můžete připravit bramborovou kaši. Dále se hodí do polévek, zapékaných jídel a dopřát si je při dietě můžete i ve formě bramboráčků. Místo smažení je však upečte v troubě.

    Brambory oceníte i pro jejich objem. V porovnání s rýží jich na talíři budete mít mnohem více, a to za cenu stejného množství kalorií.

  • Arašídy

    Autor: istock.com

    Hledáte levný zdroj zdravých tuků? Jakmile ochutnáte arašídové máslo, na snídaně i svačiny se budete mnohem více těšit. Oproti mandlím nebo kešu oříškům jsou arašídy mnohem levnější, jelikož se řadí do skupiny luštěnin. Jejich výživová hodnota však pro tělo není o nic méně prospěšná. Ba naopak obsahují vysoký podíl bílkovin.

    Dbejte ale na to, abyste kvůli nejnižší ceně nevybrali nekvalitní arašídové máslo, které bude obsahovat i přidaný olej. Ve složení byste měli nalézt pouze arašídy.

    Abyste dosáhli ještě vytříbenější chutě, smíchejte lžíci arašídového másla s trochou kvalitního kakaa a špetkou skořice. Vmžiku si tak vyrobíte čokoládovou pomazánku, která se hodí na lívance, ale i do ranní kaše.

  • Lněná semínka

    Autor: istock.com

    Jelikož avokádo nepatří zrovna k nejlevnějším zdrojům tuku, nahraďte ho semínky. Pokrmu tak přidáte na křupavosti a zvýšíte jeho výživovou hodnotu. Z levných a dostupných druhů můžete sáhnout po semínkách lněných, která obsahují omega-3 mastné kyseliny. 

    Pokud nekonzumujete živočišné výrobky, oceníte také jejich schopnost nabobtnat. Smíchejte lžíci drcených lněných semínek s vodou, to po pár minutách vytvoří gel, a snadno tak nahradíte vejce.

    Mezi levná semínka patří také slunečnicová nebo sezamová.

  • Vejce

    Autor: istock.com

    I v případě, že si vyberete vejce z domácího chovu, tak vás snídaně nebo večeře nebude stát více než pár korun. Ve svém jídelníčku je tak oceníte jako levný zdroj kvalitních bílkovin a potěší vás i jejich pestré využití.

    Vedle vajec natvrdo, míchaných vajec nebo omelety si s jejich pomocí upečete i chutný zdravý koláč nebo vám značně pomohou se zapékáním pokrmů. V případě, že budete chtít v jídle snížit množství tuků, vynechte žloutek. 

  • Knäckebroty a chlebíčky

    Autor: istock.com

    Celozrnné výrobky většinou patří k těm dražším. Pokud ale budete svůj výběr směřovat k trvanlivějším druhům, značně ušetříte. Nejenže vám vydrží ve spíži i několik týdnů, ale i jejich cena je velice nízká.

    Cena balení žitných knäckebrotů a dalších alternativ pečiva se pohybuje od deseti do třiceti korun. Vždy po ruce je můžete mít nejen doma, ale i v práci, kde vám zaženou hlad během pár minut.

    Kukuřičné a rýžové chlebíčky můžete dokonce servírovat nasladko, a to např. s arašídovým máslem a lžičkou kvalitní marmelády. Udělejte si dietu příjemnou a chutnou!

  • Citrusy a kořenová zelenina

    Autor: istock.com

    Cena zeleniny a ovoce se mění v závislosti na dané sezoně. Řídit se tak musíte aktuální nabídkou. V zimě se daří zejména kořenové zelenině a z ovoce vybírejte citrusy a jablka. Levněji teď zakoupíte zejména pomelo, mandarinky, ale i ananas.

    Zatímco ovoce je vždy výhodnější kupovat čerstvé, zelenina vyjde občas levněji mražená nebo sterilovaná. Za přívětivou cenu si tak dopřejete i druhy, které jsou v zimě cenově méně dostupné.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji