- 21. prosince 2018 06:00
Zvlášť o vánočních svátcích se zdravé zásady dodržují mnohem hůř než kdykoli během roku. Zima navíc láká k lenošení a k pohybu aby se člověk opravdu přemlouval. Pokud se ale budete držet základních zdravých tipů, pak se Vánoc ani následných silvestrovských oslav nemusíte bát. Snažte se hlavně nepřejídat a nezapomínejte na své zdraví, kterému výživové extrémy v podobě přejídání a následného hladovění opravdu nesvědčí.
Vánoční svátky trvají pouhé tři dny, ale jelikož cukroví se peče už začátkem prosince, může se stát, že na celý měsíc porušíte zásady zdravého životního stylu více, než by bylo nutné.
Nevynechávejte zeleninu
Autor: istock.comKonzumace zeleniny je v zimě mnohem těžší, jelikož obzvláště na syrovou nemusíte mít takovou chuť. Každá sezona ale nabízí jiné druhy zeleniny, a tak naopak využijte to, co máte k dispozici právě teď.
Zařaďte do jídelníčku brambory, batáty, červenou řepu, kapustu, pastinák nebo zelí. Jelikož tyto druhy většinou vyžadují tepelnou úpravu, v zimě vás zahřejí a zasytí. Vařte si husté zeleninové polévky, jako jsou boršč, minestrone, zelňačka nebo bramboračka.
Zásobárna vitaminů v ovoci
Autor: istock.comZima je obdobím, kdy je váš imunitní systém mnohem oslabenější. Stačí jednou podcenit chladné počasí a můžete doma skončit s pořádnou rýmou, nachlazením, nebo dokonce chřipkou.
Nepodceňujte proto příjem vitaminů a dbejte na prevenci! Nachlazení můžete zahnat ještě dřív, než se o vás vůbec pokusí. Jelikož ale stejně jako syrová zelenina ani ovoce není v zimě tak žádané, dělejte si pravidelně šťávy nebo ovoce zakomponujte do teplé snídaně v podobě ovesné kaše.
Tipy na zimní ovesné kaše:
- ovesná kaše s jablkem a skořicí
- ovesná kaše s hruškou, vlašskými ořechy a medem
- ovesná mrkvová kaše.
Používejte hodně koření
Autor: istock.comZatímco v létě uvítáte salát ochucený pouze olivovým olejem a trochou soli, v zimě tělo tíhne k těžším kořeněným jídlům. Taková nabízejí zejména mexická, indická a thajská kuchyně.
Koření, jako je chilli, zvýší tělesnou teplotu, a tím dokáže i podpořit spalování. Ze sladkých koření má podobný účinek i skořice. Zařazujte do jídelníčku ale také kardamom, hřebíček, zázvor, kurkumu nebo česnek.
Vláknina součástí každého jídla
Autor: istock.comNejezte potraviny, které vás vůbec nezasytí. Jeden kousek cukroví v sobě může skrývat až dvě stě kalorií, ale zato minimum vlákniny. Právě kvůli tomu jste schopni takových kousků spořádat až příliš velké množství.
Jezte vyváženě a klaďte důraz na každé hlavní jídlo dne. Snídaně, obědy i večeře zakládejte na potravinách s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou celozrnné výrobky, kvalitní přílohy nebo např. luštěniny. Pár kousků cukroví ke kávě místo svačiny vám pak uspokojí vaše chutě a zároveň nebudete mít tendenci jich sníst příliš mnoho.
Choďte v tempu
Autor: istock.comAbyste přes zimu nepřibrali, nemusíte trávit hodiny v posilovně. Cvičení přispívá k vašemu duševnímu i fyzickému zdraví, proto byste ho měli zařazovat do života zcela dobrovolně a v pro vás příjemné míře.
K tomu, abyste vedli aktivní životní styl, nemusíte tzv. potit krev. Naučte se do každého dne zakomponovat alespoň dvacetiminutovou chůzi. Tou nepravidelně zvyšujete tepovou frekvenci, a vaše srdce vám pak ve stáří bude vděčné.
I když počasí vás teď k procházkám příliš nevybízí, nenechte se odradit. Prodlužte si cestu do práce tím, že vystoupíte o zastávku dříve, a nízká venkovní teplota vás alespoň o to více v tempu popožene.
Objevte sílu jógy
Autor: istock.comOdpůrcům vysokointenzivního a silového cvičení často vyhovuje jóga, která je naopak mnohem pomalejší, ladnější, ale při tvarování neméně účinná. Výdrže v daných pózách jsou náročné a pracujete u toho s váhou vlastního těla.
Jóga je navíc skvělým meditačním prostředkem a odpočinkem. Hodina cvičení vás uvede do klidu a psychické pohody, která je často podceňována. Hektický životní styl, obzvláště během svátků, uvádí spoustu lidí do stresu, pak následně nad sebou ztrácejí kontrolu. Výsledkem můžou být oslabená imunita, nebo dokonce deprese. Naučte se o své tělo starat zevnitř i zvenčí.
/
Klíčová slova: