Šest vánočních hříchů! Je horší vánočka, cukroví nebo řízek?

  • Šest vánočních hříchů! Je horší vánočka, cukroví nebo řízek?
    17. prosince  2018 
     06:00

    Dietu můžete držet během celého roku, ale na Vánoce si neodpírejte žádné jídlo, které se pojí s tradicemi. Začněte den vánočkou, během dne ochutnejte vánoční cukroví a večer nevynechte bramborový salát s kaprem nebo řízkem. Po příjmu velkého množství kalorií rozhodně nepřiberete pět kilo, ale snažte se zbytečně nepřejídat. Který z vánočních hříchů je energeticky nejvydatnější a mohl by vám při hubnutí pěkně zavařit?

    Čekají vás po Štědrém dni návštěvy u rodiny? Příbuzní se budou chtít pochlubit se svými druhy cukroví, ale nenechte se zlanařit a sáhněte pouze po kouscích, kterým opravdu nedokážete odolat.

  • Vánočka

    Autor: istock.com

    Už minimálně den předem se peče na Štědrý den vánočka, která provoní celý byt. Poctivé těsto je tvořeno moukou, máslem, cukrem a většina receptů obsahuje i mandle, rozinky, nebo dokonce kandované ovoce. Kaloricky pak pouhý jeden silnější plátek vánočky vydá i za celou svačinu o dvě stě kaloriích. 

    Vánočku si ale určitě rádi namažete máslem a zapijete ji mlékem nebo kakaem. V takovém případě už jste na dvojnásobné kalorické hodnotě, která s každým dalším kouskem vánočky jenom poroste. Dva kousky s trochou másla vám proto budou určitě bohatě stačit.

  • Rohlíčky, medové perníčky a linecké

    Autor: istock.com

    Jelikož každý připravuje cukroví podle odlišného receptu, kaloricky se mohou lišit. Běžné druhy, jako jsou linecké, medové perníčky, pracny a z části i rohlíčky, však mají složení těsta až na pár surovin podobné. Perníčky pak mohou být ještě zdobeny cukrovou polevou a linecké se zpravidla plní marmeládou.

    Pět malých perníčků bez zdobení má hodnotu přibližně dvě stě kalorií, což není zase tak moc. Nepatří tak k největším hříchům, které mezi vánočními druhy cukroví najdete. Podobně je na tom i linecké, zato vanilkové rohlíčky už mají o pár desítek kalorií více.

    Tyto druhy cukroví jsou ale neškodné pouze tehdy, pokud si pohlídáte správné množství. Většinou totiž cukroví zobete během celého dne a už při součtu pěti druhů cukroví o pěti kouscích hravě přesáhnete hodnotu tisíc kalorií. Jen pro představu, denní redukční příjem ženy se pohybuje většinou okolo patnácti set kalorií, což je pouze o třetinu vyšší hodnota.

  • Vosí hnízda a plněné cukroví

    Autor: istock.com

    Čím složitější druhy cukroví, tím vyšší energetickou hodnotu u nich můžete očekávat. Plněné ořechy, vosí hnízda nebo nejrůznější košíčky obsahují v porovnání se základními druhy až pětinásobek kalorií. Je pak na vás, zda upřednostníte raději pět vanilkových rohlíčků, nebo jedno vosí hnízdo. 

    V případě, že máte vosí hnízda ze všeho nejraději, a tak si jich dopřejete např. pět, můžete se vydat na procházku, kterou ty výčitky alespoň trochu zmírníte. Štědrý den sice láká k tomu, abyste ho celý proleželi u pohádek, pohyb vám ale prospěje více, a to i s ohledem na trávení, které bude mít se zpracováváním takového množství lepku a cukru dost napilno. 

  • Bramborový salát

    Autor: istock.com

    Variací na bramborový salát existuje nespočet. Bez ohledu na druhy zeleniny ale většinou obsahuje brambory, velké množství plnotučné majonézy i vejce. Tuhle nálož sacharidů a tuků za večer jen tak nevyběháte. Nemluvě o tom smaženém kapřím nebo kuřecím řízku, který je nedílnou součástí celého jídla. 

    Sto gramů bramborového salátu obsahuje okolo dvě stě kalorií, což není příliš, ale jelikož je salát těžký na váhu, běžná porce se pohybuje spíše okolo dvě stě až tři sta gramů. Už jen v salátu tak můžete přijmout až sedm set kalorií!

  • Smažený kapr a kuřecí řízek

    Autor: istock.com

    Ať už si podle tradice dopřejete smaženého kapra nebo zvolíte vepřový či kuřecí řízek, pravděpodobně si je připravíte v trojobalu. Právě tento způsob tepelné úpravy kalorie značně navyšuje.

    Jedna porce smaženého kapra o přibližně sto padesáti až dvě stě gramech obsahuje čtyři sta až pět set padesát kalorií. Kuřecí řízek je na tom dokonce ještě hůř! V součtu s bramborovým salátem se tak dostanete k hodnotě, která odpovídá celodennímu příjmu mladé ženy.

    Jste ochotni trojobal oželet? Pak buď oloupejte strouhanku, nebo si upečte kapra nebo řízek v troubě bez oleje. Dostanete se na poloviční kalorickou hodnotu, která už nezní tak děsivě. 

  • Punč, svařák a vaječný likér

    Autor: istock.com

    Alkohol k Vánocům neodmyslitelně patří. Na trzích lákají prodejci k ochutnání svařáku, punče, grogu nebo medoviny a spousta domácností se neobejde bez tzv. vaječňáku.

    Vaječný koňak patří k nejkaloričtějším druhům alkoholu, protože ho z velké části tvoří kondenzované mléko. Pouhá deci obsahuje až tři sta kalorií. Stejnou hodnotu má i grog, který je doslazován cukrem. Na rozdíl od koňaku si ho ale můžete dopřát celý hrneček. To stejné platí i u svařeného vína. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji