10 malých tipů na poslední chvíli, jak přežít svátky (a nepřibrat pět kilo)!

10 malých tipů na poslední chvíli, jak přežít svátky (a nepřibrat pět kilo)!
23. prosince  2018 
 06:00

Zítra je Štědrý den a po něm dva svátky, během nichž si budeme užívat pohody a vánoční atmosféry, ale taky si dopřávat vánočních dobrot. Jak to udělat, abychom si po třech dnech nemuseli měnit kalhoty za větší? Těchto posledních pár tipů vám pomůže, abyste i svátky zvládli s noblesou a bez zbytečných kilogramů navíc!

Tip číslo 1

Vyměňte smetanu, která obsahuje přes 30 procent tuku, za nízkotučné mléko a cukr nahraďte třeba skořicí.

Tip číslo 2

Nezapomeňte snídat! K snídani si dejte něco, co obsahuje komplexní sacharidy, které budou „brzdou“ pro vaše chutě. Zůstanete déle sytí a nebudete mít hlad. Vhodné jsou třeba ovesné vločky.

Tip číslo 3

I když jsou svátky, neseďte celé tři dny doma na gauči. Nedávné výzkumy odhalily, že stačí 15 minut denně mírného cvičení a sníží se chuť k jídlu a zrychlí metabolismus. Zvláště pokud si dopřejete cukroví, vánočku a bramborový salát, je vhodné se hýbat.

Tip číslo 4

Nezapomínejte na proteiny, které pomáhají řídit chuť k jídlu. Když budete jíst o svátcích jen cukroví a sladkosti, ale žádné bílkoviny, přiberete zaručeně! Třikrát až čtyřikrát denně tedy jedna porce bílkovin, aby vás nehonila mlsná a aby se budovaly svaly.

Tip číslo 5

Snězte denně 30 gramů vlákniny! Vláknina podporuje trávení, tudíž i správnou práci trávicího systému a metabolismu.

Tip číslo 6

Pijte dost tekutin, nemyslíme tím ale alkohol. Nižší množství tekutin inhibuje vaši schopnost řídit hladinu glukózy, což vede k nerovnováze a přibírání na váze.

Tip číslo 7

Mezi jídly si dopřejte hrst ořechů, které pomohou doplnit zásoby hořčíku. Nízké hodnoty hořčíku bývají spojeny s nadváhou a cukrovkou.

Tip číslo 8

Chystáte se na návštěvu? Nejezte všechno, co vidíte nebo co vám dají na talíř. Můžete slušně odmítnout a ochutnat jen něco, případně prostě cukroví nejíst.

Tip číslo 9

Jezte jablka, mají totiž hodně vlákniny, která zasytí. Ideální je sníst jedno jablko před jídlem. Tím zvýšíte pocit sytosti a pak toho nesníte tolik. Kombinujte je nejlépe s nějakými bílkovinami, třeba ve formě bílého jogurtu.

Tip číslo 10

Spěte co nejvíc! Mnohé studie zjistily, že nedostatečný nebo nekvalitní spánek souvisí s nadváhou. Lidé, kteří méně spí, více sní a taky více přiberou. Myslete na to.

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji