Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Polštáře plné bylinek: Které fungují proti nespavosti?

  • 17. prosince 2018 | 06:00

    Zkoušeli jste už někdy usínat na voňavém býlí? Je to úžasně příjemné, navíc to pomáhá při bolestech hlavy nebo nespavosti. A v čem je fígl? Bylinky jsou napěchované do hebkého polštáře.

    Úžasné léčivé polštáře šité z příjemných látek a v krásných designech se dnes dají koupit v různých obchodech s bio produkty, v květinářstvích, lékárnách nebo v e-shopech. Ideální je ale kupovat je osobně – intuitivně vybíráte také podle toho, které vám nejlépe voní a jsou vám příjemné i na omak. Je to prostě vždycky tak trochu srdcovka a pocitovka. A popravdě – určitě budete volit i podle toho, jaký neduh vás zrovna nejvíc trápí. 

  • Pohanka na záněty

    ...
    Autor: istock.com

    Mimořádně příjemné jsou například polštářky z pohankových slupek. Jsou to vlastně jemné a tlaku přizpůsobivé plevky – jde o odpad vznikající při čištění vyzrálé obilniny. Když si na pohankový polštář lehnete, jemně to křupe a krásně si do něj vytlačíte přesně takový důlek, který uleví při bolestech páteře, včetně krční. Pomáhá, když vás bolí ramena, hlava, míváte časté záněty uší, kloubů. Pohankové ležení prý zastavuje i migrény. Je opravdu zajímavé, kolik toho obyčejná rostlinka namačkaná do kusu látky dokáže pro naše zdraví. A také dodáme, že polštář je výborný nejen na spaní, ale i jako sedátko během meditování, při dívání se na televizi nebo při psaní na počítači. 

     

  • Špalda na klouby

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Špalda je nejkvalitnější druh pšenice. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Její slupky posilují imunitní systém, což je teď v zimě skvělá věc pro prevenci chřipky a nachlazení. Podobně jako plevky z pohanky mají i špaldové slupky výrazně uklidňující a antidepresivní účinek. Léčí dnu, ulevují při revmatu, zlepšují prokrvení nohou a jsou dobrou prevencí proti křečovým žilám – to když si je dáte nejen pod hlavu, ale i pod nohy, například při sezení u televize. Dále taky snižují únavu, odstraňují pocity na omdlení. Podporují činnost ledvin, střev a celé vylučovací i trávicí soustavy. Špaldový polštář chce jednou za týden pořádně vyvětrat na čerstvém vzduchu a náplň je třeba vyměnit zhruba za pět let.

  • Bukvice na spaní a nervy

    Autor: Shutterstock.com

    Máme na mysli bylinku bukvici lékařskou, kterou naše praprababičky běžně používaly, ale která v současné době nějak upadla do zapomnění. Nejlepší polštář z bukvice se dělá tak, že se látka napěchuje asi půlkilem řezané a nasušené rostlinky. Vydrží zhruba čtyři měsíce. Potom je třeba jej vyměnit. Hodně pomáhá klidnému spánku bez divokých snů, ráno se člověk cítí psychicky odpočatý. 

  • Pecky proti nemoci

    Autor: istock.com

    Polštář plněný višňovými peckami patří mezi méně obvyklé, ale je užitečný. Vysušené višňové pecky pohlcují teplo, takže když si na polštář lehnete, uleví se vám, jestli máte například horečku nebo vyšší nitrolební tlak. Na druhou stranu dobře přijímají a udržují teplo i chlad, a to dokonce asi dvanáct hodin. Peckový polštář se proto dá použít například jako ohřívací lahev – stačí jej nahřát například na radiátoru. Naopak: jestli se jím potřebujete ochladit, je třeba jej tak na deset minut vložit do ledničky. Tím pádem ho můžete použít nejen pod horkou hlavu při teplotě, ale i jako obklad na oteklé klouby a podobně. Když máte potíže s hemoroidy, je dobré si na peckový polštářek sedat. Taky slouží jako šlapadlo pro unavená chodidla. 

    Která bylinka vám pomůže například proti chrápání, se dozvíte v prosincovém čísle Blesk zdraví:

    5392745:gallery:true:true

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...