Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nechcete se po Vánocích rozvádět? Na nákupy běžte s kamarádkou a plánujte

14. prosince 2018 | 06:00

Vánoce jsou pro vztahy rizikové. Podle průzkumů se totiž mnozí partneři právě v tomto období rozcházejí. Nejčastěji prý dva týdny před Štědrým dnem. Důvod? Hádky spjaté s předvánočním shonem a dlouhodobé krize, které vrcholí právě v době adventu. Dá se tedy vůbec nějak přežít tohle vánoční prokletí a nerozejít se?

Jak říká psycholožka Rachel MacLynnová, vzhledem k tomu, že se rok chýlí ke konci, máme tendenci přemýšlet o tom, co bychom chtěly příští rok změnit, no a to zahrnuje i naše vztahy. Takže velmi často uvažujeme o tom, zda by nebylo lepší právě tenhle prostor vyčistit a něco jiného do něj přidat. Když je vztah v krizi, není divu, že advent je poslední kapkou pro takový vztah. Rodinné návštěvy, nákupy, večírky, přemíra alkoholu a velké výdaje – je snad větší stres?

Když chceme vztah udržet

Za téměř patnáct let manželství jsem zjistila, že hádky k životu patří a že ani advent není výjimkou. Na druhou stranu jsem taky pochopila, že Vánoce nemusí nutně znamenat chmury na duši celé rodiny. Dají se totiž ve zdraví přežít – i s tou druhou drahou polovinou. Stačí dělat, nebo naopak nedělat některé věci a adventní čas zvládnete v pohodě i bez rozvodových papírů.

Muži prý advent a Vánoce nemají moc rádi, a to kvůli tomu, že obecně nejsou rádi, když je někdo nebo něco vyvádí z konceptu. Mají rádi řád, pravidelnost, takže když jim řekneme, že tuhle sobotu se bude doma gruntovat a na tenis můžou zapomenout, věřte, že je to dost naštve. To ale ještě neznamená, že by neměli přiložit ruku k dílu. Rozdělte si úkoly a váš drahý se do plnění těch svých může vrhnout po oblíbeném tenise. Vy si zatím udělejte to své – a alespoň si nebudete v uklízení či pečení překážet. To je fér, no ne?

Sepište si seznam toho, co je nutné

Zároveň muži nemají rádi stres, ale ruku na srdce, my ženy snad ano? Rozhodně necheme všechno dělat samy a chlapská pomoc se vždycky hodí. Nemusíte svého partnera nutit, aby s vámi chodil po všech nákupech a vybíral s vámi všechny dárky, o kterých nakonec stejně rozhodnete vy sama. Doporučuji si sednout, napsat na papír opravdu to nejnutnější, co po svém muži chcete, aby udělal. Na nákupy běžte sama nebo s kamarádkou.

Jak poznáme, který muž je pro nás ten pravý? Odpověď najdete v našem videu:

Video se připravuje ...
Gábi se nebojí zeptat: Jak poznáme, který muž je pro nás ten pravý • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: aši