Jak si hubnutí zamilovat? Nic si neodpírejte a hýčkejte se!

  • Jak si hubnutí zamilovat? Nic si neodpírejte a hýčkejte se!
    2. ledna  2019 
     06:00

    Stále hubnutí odkládáte, protože ho vnímáte jako období odříkání, překonávání lenosti a dobu tvrdé dřiny? Nastavte si dietu tak, aby pro vás byla příjemná, a hledejte na hubnutí pouze pozitiva. Nezapomínejte se pravidelně odměňovat a vnímejte všechny změny k lepšímu, které se zaručeně dostaví. Poradíme vám, jak si hubnutí opravdu zpříjemnit a co udělat pro to, abyste si ho dokonce zamilovali.

    Zdravý přístup ke stravování i cvičení je základem k úspěchu. V redukci se ale můžete motivovat i dalšími pomůckami. Které to jsou?

  • Držte se Paretova pravidla

    Autor: istock.com

    Zdravá strava neznamená, že se nyní vzdáte všeho, co jste měli doposud rádi, a založíte jídelníček na klíčcích a pohance. S vlastní nebo odbornou pomocí si sestavte jídelní plán, který vás bude bavit. Budete se pak na každé jídlo těšit. Zažeňte myšlenky na hladovění a výčitky z nezdravého jídla. V rámci kompromisu si můžete dopřát vše.

    Držte se Paretova pravidla a jednou do týdne si dopřejte i nezdravé jídlo, které svým složením ani kalorickou hodnotou nezapadá do jídelníčku, ale zato uspokojí vaše chutě a touhy. Z diety si tak vytvoříte zdravý životní styl a shozená kila se vám jojo efektem nevrátí.

  • Dopřejte si kvalitní potraviny

    Autor: istock.com

    Už jste vyzkoušeli avokádový toust se ztraceným vejcem? Tahle snídaně strčí hravě do kapsy i tučnou anglickou snídani. Naučte se jíst zdravě tak, aby vám opravdu chutnalo. Investujte do kvality a dopřejte si i dražší potraviny, jako jsou právě avokádo nebo např. losos. Tyto potraviny vám nejen pomohou v hubnutí, ale také posílí vaše zdraví.

    Přemýšlejte nad konzumací ovoce a zeleniny jako nad prevencí před nachlazením a jiným onemocněním. Zdravý výběr složených sacharidů vám zajistí dostatek energie po celý den a hrst oříšků nebo půl avokáda denně budou mít pozitivní vliv na vaši pleť. 

  • Nakupte si lichotivé a zároveň funkční oblečení na cvičení

    Autor: istock.com

    Nic vás nenamotivuje ke cvičení více než nové tréninkové oblečení. Kupte si slušivé tričko a legíny, abyste se cítili ve fitness centru sebevědomě a krásně. Cvičení bude hned o něco příjemnější a snazší. 

    Nakupujte sportovní podprsenky, tílka, šortky, legíny i obuv nejen hezkou, ale i funkční. Vypadat hezky můžete i v oblečení, které je pohodlné a odvádí pot, ten pak na daném materiálu nezapáchá. Největší pozornost věnujte výběru obuvi, která by měla odpovídat sportovní aktivitě, které se převážně věnujete.

  • Zapisujte si čísla a pořiďte si chytrou váhu

    Autor: istock.com

    Stačí pouze špatná nálada a při pohledu do zrcadla neuvidíte po několikatýdenní redukci rozdíl. Nenechte se ovlivnit negativními pocity a svůj pokrok důsledně monitorujte. Pomůžou vám k tomu metr a diagnostická váha.

    Centimetry nikdy nelžou, proto se jednou týdně přeměřte přes prsa, pas, boky, stehno a paži. Pořiďte si výhradně pro tento účel nový zápisník a do něj si údaje vždy zaznamenejte. 

    Na obyčejnou váhu příliš nespoléhejte, jelikož vaši hmotnost můžou ovlivnit aktuální množství vody v těle, obsah střev, menstruační cyklus apod. Pokud vám ale přece jen nestačí zaznamenávat výsledky v centimetrech, pořiďte si kvalitní diagnostickou váhu. Ta už vám dokáže určit i hodnoty, jako je procentuální zastoupení svalů, tuku, ale i vody v těle. 

  • Poznávejte nové lidi

    Autor: istock.com

    S novým životním stylem se dostanete do styku s lidmi, kteří sdílejí stejný zájem. Máte tak skvělou příležitost získat nové přátele. Přihlašte se na skupinovou lekci a uvidíte, že při první příležitosti se dáte už v šatně do řeči s někým, kdo má podobné cíle jako vy. Můžete si v hubnutí radit, sdílet své pocity a vzájemně se motivovat.

    Stejně tak se můžete seznámit i skrze sociální sítě, kde si najdete např. facebookové skupiny nebo instagramové účty, které se zdravým životním stylem zabývají. Pocit, že nejste v hubnutí sami, vám dodá sílu a ve skupinách načerpáte i spoustu inspirace pro recepty a nové cviky.

  • Budete mít energie na rozdávání

    Autor: istock.com

    Ačkoli zprvu může být nový režim náročný, po čase zjistíte, že vás pohyb i zdravé jídlo dobíjí energií. Aktivní životní styl vás zbaví únavy a učiní vás šťastnějšími. Po každém cvičení totiž můžete očekávat vlnu endorfinů a pýchu za odvedenou dřinu.

    S každým dalším tréninkem se budete cítit silnější a budete si moct odškrtávat splněné cíle. Překonávejte se a budujte nejen krásnější tělo, ale i sebevědomí a sebelásku. I když hubnutí působí jako proces, který je nezbytně nutný k vytvarování postavy snů, ve skutečnosti u vás dojde k pozitivní změně v mnoha směrech.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji