Naučte se odolat sladkému, abyste konečně začali hubnout

  • Naučte se odolat sladkému, abyste konečně začali hubnout
    22. března  2018 
     06:00

    Možná máte jedinou slabost, bohužel zrovna kvůli ní nehubnete, nebo dokonce přibýváte na váze. Čokoláda, zmrzlina, bonbony, dortíky nebo alespoň příšerně oslazené kafe. Zkrátka sladkosti, cukr, pořádnou dávku alespoň jednou denně. Jak to překonat? 

  • Vaše hormony potřebují cukr!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co se děje ve vašem těle, když máte hlad? Hormony vyšlou informaci, která vás nutí přijmout potřebnou energii. Jednoduše řečeno, tyto hormony vás skoro prosí o to, abyste se najedli! „Vysílají signály do mozku, který kontroluje váš hlad, chutě, pocit uspokojení a sytosti po jídle,“ vysvětluje bariatrický chirurg doktor Michael Russo.

    Signál z mozku často mylně tělo rozpozná jako chuť na sladké. Proto automaticky sáhnete po něčem sladkém, což představuje nejrychlejší energii, navíc v chutném podání. Zdrojem energie pro tělo se tedy stanou cukry, jako jsou glukóza a fruktóza. Cukr ale obecně není pro člověka vhodné palivo. Tělo cukry rychle spálí, a tím vám poskytne doslova energetický výbuch. Pokud si na tento výbuch zvyknete, nebudete ale toužit po ničem jiném než právě po něm.

    Jak s tím zatočit?

    Vysvětlete si tento signál, který obdržíte z mozku, správně! Naučte se korigovat vlastní chutě a uvědomte si, že sladkosti vám dlouhodobý pocit uspokojení nepřinesou. Připravte si denní svačiny založené jak na sacharidech, tak na potřebné vláknině, bílkovinách a tucích. Tím zajistíte, že budete z mozku dostávat samé chválihodné zprávy. Budete se cítit déle sytí, energičtější a spokojenější než při nekonečném uzobávání sladkostí. Navíc se vám podaří své chutě lépe ovládat.

  • Váš mozek potřebuje cukr!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vyřadit sacharidy ze stravy úplně, jak doporučují některé extrémní diety, by ale nebylo moudré, vaše orgány je ke své činnosti potřebují. "Co se týká odpírání cukru, je to otázka míry. Pokud sportujete, tak cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek.“, říká říká Pavel Suchánek z pražského IKEM.

    Jak s tím zatočit?

    Mozek potřebuje ke své akci asi 95 procent glukózy, zbylých 5 procent používá z aminokyseliny glutaminu. Někteří odborníci doporučují používat tuto látku jako způsob, kterým snadno oklamat vaše chutě. „Konzumace glutaminu jako doplňku stravy snižuje touhu po sladkém,“ říká například doktor Craig Koniver. Stejně jako u každého doplňku stravy nejdříve se o jeho užití poraďte se svým lékařem.

    Jiní odborníci ale podobné doplňky stravy striktně odmítají. Glutamin totiž můžete najít i v běžně dostupných potravinách jako například ve vejcích, hovězím masu, tofu, bílé rýži nebo kukuřici. Vyvážená strava je proto zdravým lékem pro celé tělo. Sacharidy by měly tvořit asi 40 procent denního energetického příjmu, a to ideálně v podobě příloh, celozrnného pečiva a ovoce.

  • Vaše krev potřebuje cukr!

    ...
    Autor: iStock

    Sacharidy jsou základní nutriční jednotkou. V krvi musí být neustále určité množství cukru v podobě glukózy, protože ten potřebují buňky v celém těle, aby z něj mohly vyrábět energii. Buňky, které glukózu skutečně nutně potřebují pro tvorbu energie, jsou červené krvinky, protože přenášejí kyslík.

    Nedostatek cukru v krvi může mít řadu negativních dopadů na lidský organismus. Mezi nejčastější příznaky patří nervozita, špatná nálada, nevolnost nebo i pocit slabosti. „Tělo potřebuje cukry jako zdroj energie pro správnou činnost mozku, ledvin, krevního oběhu a svalové hmoty,“ upozorňuje Pavel Suchánek. S cukry to ale není tak jednoduché, doplňuje. „Zásadní problém nastává, když se dostaneme nad doporučený energetický příjem, pak to jednoznačně má startující efekt na nárůst obezity, na rozvoj diabetu a dalších onemocnění.“

    Jak s tím zatočit? 

    Přestože o neblahém vlivu cukru na zdraví člověka je toho v povědomí lidí až až, většina lidí si přímé riziko nepřipouští. Kromě obezity hrozí také cukrovka, nemoci srdce a cév. Přesto je spotřeba cukru oproti doporučením v České republice téměř dvojnásobná.

    Jediným řešením je vědomá kontrola toho, co konzumujeme, sestavení redukčního jídelníčku, dieta, zdravý pohyb a cvičení nebo přesedlání na zdravý životní styl. Díky tomu se vyhnete civilizačním chorobám dnešní doby a udržíte si vysněnou postavu.

  • Vaše nálada potřebuje cukr!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak si spravit náladu? Za ten dnešní výjimečně těžký den si zasloužíte odměnu! A je skutečně pravda, že to sladké vždycky zafunguje! „Sladkosti produkují hladinu takzvaného hormonu neřestí, dopaminu, který může chvilkově řešit emocionální bolesti,“ vysvětluje doktor Barry Sears.

    Podobně jako alkohol, drogy a sex, aktivují i cukry podobný zážitek slasti. Stejně jako ostatní zmíněné, i cukr je tedy návykový.

    Nedávná studie ukázala, že účastníci, kteří náhodně podstoupili bolestivou zkušenost a následně si mohli vybrat z dvou pokrmů, a to sladkého dortu a nesladké stravy, si většinou, na rozdíl od skupiny bez postihu, objednali dort.

    Jak s tím zatočit?

    Naučte se jíst uvědoměle, ne reaktivně. Doporučuje to Dan DeFigio, odborník na výživu a osobní trenér. Nejlépe prý uděláte, když si budete svůj denní nebo i týdenní jídelníček plánovat dopředu. Díky tomu budete spíše dodržovat naplánovanou stravu a nebudete spontánně sahat po sladkém nebo nezdravém jídle.

    Kolik ovoce můžeme denně sníst?

    Video se připravuje ...
    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv? • VIDEO: Vím, co jím a piju

  • Jsme naučeni potřebovat cukr!

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš! Tvrdí jedno pořekadlo. O sladkém to rozhodně platí. Pokud jste byli jako děti odměňováni sladkostmi, nebo vám naopak byly zakazovány jako určitá forma trestu, pak máte tendenci se podobně odměňovat i dnes.

    „Aby se věci ještě více komplikovaly, tento princip odměn se rychle naučil i váš mozek a teď ho zaslouženě vyžaduje. Sladkosti mozek sdružuje nejen s pocitem odměny, ale i komfortu, klidu, spokojenosti a lásky,“ říká psycholožka Carla Marie Manlyová. „Tato smyčka se snadno opakuje a posiluje s každým vaším úspěchem nebo pocitem štěstí,“ doplňuje.

    Jak s tím zatočit?

    Nahraďte obdarovávání sebe sama jinými radostmi, než jsou sladkosti nebo jiné nezdravé způsoby uspokojení. Dopřejte si například po práci masáž, večer chvilku meditace, přečtěte si kapitolu oblíbené knížky nebo se jen na čerstvém vzduchu zhluboka nadechněte.

    Všechny tyto kroky vám pomohou užít si moment úspěchu a udělat si radost. Další skvělý trik je například sport. Ten ve vás vybudí podobný pocit štěstí jako například kousek čokolády.

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji