Potraviny, po kterých zhubnete, a ještě budete mít lepší náladu. Které to jsou?

Video se připravuje ...

Jaké potraviny vám zlepší náladu?

21. února  2018 
 06:00

Jídlo má někdy kouzelnou moc. Pokud ho nevnímáme jen tak, že nám škodí a tloustneme po něm, ale chápeme ho jako něco, co nám dává sílu a energii – a je jen na nás, kolik a z čeho si ji vezmeme – můžeme ho využít jen pro své dobro. Které potraviny nám zlepší náladu a můžeme po nich i zhubnout?

Jsou jídla, která jíte, protože vám chutnají, a způsobují tak libé pocity. To vaši náladu určitě také zvedne, pak jsou ale potraviny, které vám rozzáří úsměv na tváři i svým složením. Z nedávných výzkumů prováděných ve vyspělých zemích včetně USA, Japonska nebo Norska vyplývá, že to, co přijmeme ve své potravě, je v přímém vztahu k tomu, jak dobře se cítíme. Které potraviny nám tedy mohou pomoci?

Celozrnné pečivo a těstoviny

Díky vyrovnávání hladiny krevního cukru se budete po jejich konzumaci cítit lépe. Svou roli hraje také těžší stravitelnost, takže pocit plného žaludku vydrží déle. Ten je propojený s pocitem štěstí.

Tučné ryby

Ryby obsahují spoustu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Díky tomu jsou přírodním antidepresivem. Podle výzkumu se už po měsíci pravidelné konzumace tuňáka u pacientů s bipolární afektivní poruchou osobnosti dostavilo zlepšení.

Zelená zelenina

Zelená zelenina, jako jsou špenát, brokolice nebo kapusta, obsahuje hodně kyseliny listové, která je nutná pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů. Obsahuje také vysoký podíl minerálů potřebných pro dobré fungování nervové soustavy.

Červená paprika

Červená paprika nebo kiwi jsou pro psychiku výborné díky vysokému obsahu vitaminu C. Německá studie prokázala, že pokud máte v těle dostatečné množství tohoto vitaminu, snadněji zvládnete emoční turbulence a při rozčilení se rychleji uklidníte.

Kari

Kurkuma obsažená v kari koření má podle některých výzkumů antidepresivní účinky, pomáhá i proti zánětům v mozku a podporuje jeho regeneraci po úrazech. Vedle toho také zlepšuje paměť.

Další potraviny, které vám zlepší náladu, najdete na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji