Zhubněte díky vlastním hormonům! Jak je vzít na pomoc?

  • Zhubněte díky vlastním hormonům! Jak je vzít na pomoc?
    27. února  2018 
     06:00

    To, jak se nám daří hubnout, závisí i na hormonech a dalších látkách našeho těla. Ovlivňují totiž například růst svalové hmoty nebo práci metabolismu. Tyto látky můžeme přírodní cestou vybudit k tomu, aby pořádně zabraly. Tím pádem budou pracovat víc a my budeme hubnout jednodušeji. Jak na to?

  • Omamte své chutě

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Leptin mnoho odborníků označuje jako „hormon sytosti“. Jednou z funkcí této látky je totiž snižování chuti k jídlu. Leptin udržuje rovnováhu energetického příjmu a výdeje těla. Měří množství tukových a nutričních zásob v organismu, a hraje tak zásadní roli při poruchách příjmu potravy. Díky leptinu jsme schopni poznat, že se cítíme sytí, nebo naopak hladoví. Vysoká hladina leptinu v organismu signalizuje mozku, že jsme najedení a máme přestat jíst. Nízká hladina leptinu vede k touze po jídle. 

    Množství leptinu v těle ukazuje dané množství tuku v organismu. Čím větším množstvím tukové tkáně tělo disponuje, tím více leptinu produkuje. Bohužel u lidí s nadváhou nebo obezitou může dojít k odolnosti vůči této látce. A vzniká takzvaná leptinová rezistence.

    Jak na to? 

    Rozhodně zapomeňte na diety, které slibují rychlý pokles váhy. Když tělo zaznamená rychlou ztrátu tukové hmoty, přijde i o známou hladinu leptinu. Tělo se cítí hladové a potřebuje rychle nabrat energii, nejlépe z čokolády. Podobná je také reakce těla na chirurgický zákrok, jako je například liposukce. Stejně neefektivní jsou také pilulky s leptinem, protože rezistence těla vůči vysoké hladině látky je téměř okamžitá.

    Přirozenou hladinu leptinu si poměrně snadno udržíte zdravou stravou, pravidelným pohybem a dostatkem odpočinku. Vyhněte se konzumaci jednoduchých cukrů, a naopak se soustřeďte na příjem omega-3 mastných kyselin.

    Stejně tak pomáhá činnosti a senzitivitě leptinu dostatečný spánek, jak říká studie zveřejněná v časopise Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Ta zároveň vysvětluje, proč lidé s poruchami spánku bojují s nadváhou. Podle výzkumu by lidé měli spát 6,5 až 8,5 hodiny denně. A uléhat pravidelně ve stejný čas. Pak prý bude leptin v těle pracovat nejefektivněji.

  • Vypracujte si svaly

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Testosteron je obecně známý jako mužský pohlavní hormon. Ale přestože ženy nemají testosteronu zdaleka tolik jako jejich chlupatější polovičky, je významný i v ženském těle. Testosteron je jeden z hlavních hormonů těla pro vytváření svalové hmoty.

    „Čím více svalové hmoty máte, tím více kalorií spalujete, přestože jste v klidovém stavu,“ říká bariatrický chirurg lékařského centra Chapman v Kalifornii Brian Quebbemann.

    Podle fitness trenéra Pata Gillese naopak nízká hladina testosteronu podporuje rezistenci těla vůči inzulinu a povzbuzuje tělo, aby uchovávalo kalorie v tukové tkáni.

    Jak na to?

    Nejlepší způsob, jak podpořit uvolnění testosteronu, který způsobuje tvorbu svalové hmoty v těle, je posilování. Nemusíte to přitom zdaleka přehánět. Podle Quebbemanna by měla ženám kombinace sedů-lehů, kliků a dřepů stačit k vytvoření svalové hmoty optimální v poměru k tělu.

    Mužská a ženská těla jsou totiž fyziologicky rozdílná. Muži mají o 20 až 40 procent více svalové hmoty, mají větší svalová vlákna a obecně mají mohutnější postavu. Ženy se častokrát bojí posilovat, protože svalnatým tělem nechtějí ztratit svou ženskost. Kvůli rozlišné stavbě těla se toho ale nemusí obávat. Přiměřeným posilováním naopak získají postavu, jakou vždy chtěly.

  • Jezte vyváženou stravu

    ...
    Autor: iStock.com

    Po každém jídle vylučuje trávicí systém gastrointestinální hormony, které ovlivňují jeho trávení. Například gastrin uvolňuje sliznicí žaludku a tenkého střeva žaludeční šťávy a zvyšuje pohyb střev. Cholecystokinin vyvolává smršťování žlučníku a vylučuje pankreatické šťávy. Ghrelin je tvořen v sliznici žaludku, má vliv na metabolismus a souvisí s regulací tělesné hmotnosti.

    „Výsledkem působení některých hormonů je zpomalení pohybu potravy přes trávicí soustavu, což způsobuje pocit dlouhodobé sytosti, a to zabraňuje přejídání,“ vysvětluje Alissa Rumseyová.

    Kombinací všech těchto látek vyloučených v průběhu trávení do těla je zajištěno zdravé a bezproblémové trávení. 

    Jak na to?

    Vyvážená strava vám dá jistotu, že nezanedbáte příjem pro tělo významných látek. Konzumujte 20 až 25 gramů bílkovin v každém jídle, říká studie z Univerzity v Cambridgi. Jídla s vysokým obsahem bílkovin, zejména v rámci snídaně, podle výzkumu vedou k největšímu nárůstu množství potřebných hormonů.

    Také se ujistěte, že konzumujete dostatečné množství vlákniny a rostlinných tuků, díky kterým se budete dlouho cítit zasyceni.

  • Nastavte metabolismus na rychlé spalování

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Dalšími hormony, které ovlivňují spalování kalorií, jsou hormony štítné žlázy. Ty prakticky ovlivňují, kolik kalorií spálíte, zatímco třeba jen sedíte na židli. Hormony štítné žlázy nejenže zvyšují činnost metabolismu, ale také regulují hladinu cholesterolu v krvi.

    Bohužel platí, že autoimunitní onemocnění bývají příčinou velkých problémů v produkci hormonů štítné žlázy. Pokud jste tedy zaznamenali různé symptomy podobných onemocnění, které zahrnují například náhlý nárůst váhy, oslabení a vypadávání vlasů nebo extrémní únavu, pak okamžitě navštivte svého lékaře. 

    Jak na to?

    V produkci hormonů štítné žlázy významně pomůže konzumace mořských plodů. Nedostatek jodu v těle totiž může způsobit poruchu funkcí štítné žlázy. Mořské plody a rybí maso, jako jsou například treska, tuňák nebo krevety, jsou bohaté na jod a pomohou doplnit významné látky do těla.

    Mořské řasy jsou také jedním z významných zdrojů jodu, jsou ideální pro vegetariány. Zkontrolujte nejdříve obsah jodu na balení potraviny, protože se mezi jednotlivými produkty tohoto typu může obsah jodu zásadně lišit.

    Proč máme pocit, že jsou mořské plody drahé? Je to pravda?

    Video se připravuje ...
    Ryby nejsou drahé, kuřecí maso stojí víc než pstruh • VIDEO: ...

/
Autor: Rebeka Stoklasová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji