Zrádné ovoce: Po kterém přiberete nejvíc a které si můžete dopřát bez obav?

  • Zrádné ovoce: Po kterém přiberete nejvíc a které si můžete dopřát bez obav?
    11. listopadu  2021 
     06:00

    Ovoce je cenným zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Nejen v horkých letních dnech na něj máme chuť a zaháníme jím rádi i hlad. Ale pokud držíte dietu, množství, které za den sníte, byste si měli hlídat. Oproti zelenině je v něm totiž více cukrů a jeho energetická hodnota je vyšší.

    Které druhy jsou při hubnutí vhodnější a které raději do jídelníčku nezařazovat? Podívejte se na náš přehled ovoce, po kterém určitě nepřiberete, ale i těch druhů, kterým se při dietě radši vyhněte obloukem.

    Čtěte pozorně až do konce! Na závěr článku budete mít dostatek informací na to, abyste se mohli zapojit do soutěže prostřednictvím aplikace Kvízuj!  

  • Kolik ovoce za den můžete sníst?

    Autor: Profimedia

    Jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, ovoce je fajn, protože má hodně vlákniny a s výjimkou avokáda je chudé na tuky a bílkoviny. „Pokud chcete snížit váhu, musíte jíst ovoce v menším množství, ideálně jednou denně, a to dopoledne. Vybírejte si vhodnější druhy a nepřezrálé, ty nemají tolik cukru. V žádném případě nejsou vhodné kompotované ovoce, džem a doslazené sušené ovoce. Jednak úpravou ovoce ztrácí vitaminy, enzymy a minerální látky, jednak se navíc zvyšuje glykemický index a při přidání cukru také energetická hodnota,“ doporučuje Dana Šímová. A ještě jedna rada se bude hodit. „Ideální je kombinovat ovoce vždy se zdrojem bílkovin, jogurtem, tvarohem nebo sýrem, protože bílkoviny vás zasytí na delší dobu, a navíc tyto potraviny obsahují tuk, který snižuje glykemický index,“ radí nutriční terapeutka.

    Video se připravuje ...
    Za dva měsíce dohromady 23 kilo dole! Tahle dieta opravdu funguje • VIDEO: BPŽ_Kristina Juřicová

  • Vhodné druhy při hubnutí: ananas

    Autor: Shutterstock.com

     

    Patří mezi největší spalovače tuku mezi ovocnými zdroji živin. Obsahuje vzácné enzymy, které prokazatelně zabraňují ukládání tuku v těle. Vedle toho je zdrojem minerálů, stopových prvků a vitaminů A, B, C a E. 100 g ananasu obsahuje 210 kJ.

  • Jablka

    Autor: Shutterstock.com

    Jsou cenným zdrojem pektinu – vlákniny, která brání tělu příliš rychle absorbovat cukry, a ukládat si je tak v sobě, zrychluje metabolismus a působí lehce projímavě. 100 g jablek obsahuje 240 kJ.

    Video se připravuje ...
    Veronika Žilková musí hubnout: Přísný dozor manžela Stropnického a dcery Agáty! • VIDEO: Markéta Reinischová

  • Citrusy

    Autor: Shutterstock

    Obsahují hodně vody a velké množství vitaminu C, který aktivuje spalování tuků, podporují a urychlují metabolismus cukrů. 100 g grapefruitů obsahuje 170 kJ, 100 g pomerančů obsahuje 200 kJ, 100 g pomela 180 kJ.

  • Jahody, rybíz, borůvky, maliny

    Autor: Shutterstock.com

    Obsahují málo kalorií, a proto jsou vhodné i při dietě. Vedle toho čistí střeva a pomáhají při odvodňování organismu. Zrychlují metabolismus a pomáhají vyplavovat z těla tuky a toxiny. 100 g borůvek obsahuje 250 kJ, 100 g jahod 170 kJ, 100 g rybízu červeného 200 kJ, 100 g malin 240 kJ.

    Video se připravuje ...
    Margit Slimáková: Naše těla jsou dokonalá, neřezejme do nich • VIDEO: Videohub

  • Třešně a višně

    Autor: profimedia.cz

    Podporují trávení a vylučují jedovaté odpadní látky z těla, snižují hladinu kyseliny močové v krvi. Obsahují jod, který je důležitý pro činnost štítné žlázy, díky tomu napomáhají spalování tukových zásob. 100 g třešní obsahuje 270 kJ.

  • Nektarinky a broskve

    Autor: profimedia.cz

    Obsahují hodně vody, jsou málo kalorické, obsahují také draslík a vápník. 100 g nektarinek obsahuje 170 kJ, 100 g broskví pak 190 kJ.

    Video se připravuje ...
    Alergie na pšeničnou mouku a celiakie: Jaký je mezi tím rozdíl? • VIDEO: Videohub

  • Kiwi a meloun

    Autor: archiv

    Kiwi má hodně vitaminu C a podporuje spalování tuků, meloun (přestože jde o zeleninu, je sladké chuti) obsahuje hodně vody, ale i živin, také minerály, například draslík, který odvodňuje tělo, mangan. A má i vitamin C. Aktivuje hormon tyroxin, který zajišťuje v našem těle rychlé a účinné spalování přebytečných tukových zásob. 100 g kiwi obsahuje 240 kJ, 100 g melounu 140 kJ.

  • Nevhodné ovoce při hubnutí: avokádo

    Autor: iStock

     

    Nejkaloričtější ovoce v našem žebříčku. Obsahuje málo vody, oproti jiným druhům je bohaté na tuky, ale i bílkoviny. Je vhodné občas jako náhrada jiných zdrojů bílkovin (sýry, vejce, maso) nebo jako náhražka za máslo či majonézu. 100 g avokáda obsahuje 670 kJ!

     

  • Papája

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Adam Balažovič

    Druhé nejkaloričtější ovoce, má však hodně vitaminů, brzdí záněty a čistí střeva, podporuje také spalování tuků. V menší míře si ho můžete dopřát, ale opravdu méně často. 100 g papáji obsahuje 590 kJ.

  • Banán

    Autor: Shutterstock

    Obsahuje hodně cukru, má vysoký glykemický index. Je doslova energetickou bombou. Ovšem před fyzickou aktivitou si ho dopřát můžete, pozor ale na dávku – jeden banán může mít 200 g nebo jen 80 g. 100 g banánu obsahuje 380 kJ.

  • Hroznové víno

    Autor: Shutterstock.com

    Pozor, je zrádné na pohled, v jednom hroznu můžete přijmout až 800 g, což je 2400 kJ! Obsahuje hroznový cukr, který je vhodný pro sportovce, těžce pracující nebo děti v době nemoci. V malém množství ho můžete jíst i při hubnutí, protože je zdravé – obsahuje resveratrol, který má protirakovinové účinky, vitamin B, draslík a železo. Snižuje také hladinu cholesterolu. 100 g hrozného vína obsahuje 290 kJ.

    Dočetli jste na konec článku, ale zábava rozhodně nekončí! Odpovězte na různé otázky prostřednictvím nové české aplikace Kvízuj, a soutěžte tak o peněžité ceny. Aplikaci si můžete stáhnout ZDE.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji