Dieta, která vám dovolí jíst cokoli! F-Faktor je hitem nejen tohoto léta

  • Dieta, která vám dovolí jíst cokoli! F-Faktor je hitem nejen tohoto léta
    19. června  2019 
     06:00

    Pozor, dieta F-Faktor není žádným dalším sezonním výstřelkem, ale je to opravdu účinná metoda, jak zhubnout o nadbytečná kila. Autorka knihy Dieta F-Faktor: Objevte tajemství trvalého hubnutí Tanya Zuckerbrot přišla v roce 2006 se stravováním založeným na vláknině. Tento hit v hubnutí se drží na výsluní déle než deset let a získal si své příznivce i mezi celebritami!

    Na rozdíl od detoxů je dieta F-Faktor vědecky podložená a zaručí vám úbytek na váze bez následného jojo efektu.

  • Co se skrývá pod názvem F-Faktor?

    Autor: istock.com

    Vláknina se v anglickém překladu nazývá fiber, a jak už samotný název diety napovídá, magickým prvkem, na kterém celý úspěch hubnutí stojí, bude právě tento nestravitelný sacharid. Cílem této diety je tak zaměřit se na potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, semena a celozrnné potraviny.

    "Na dietě F-Faktor mám rád to, že je stravovací plán tvořen zdravými, plnohodnotnými potravinami a upřednostňuje nutričně bohatá jídla, svačiny jsou velice jednoduché a dají se snadno přizpůsobit vašim potřebám a zvyklostem – aniž byste museli něco vyřadit nebo striktně omezit," tvrdí nutriční poradce Jaclyn London. Pozitivní zkušenost s touto dietou měla i americká spisovatelka Katie Couric.

  • Uzdravuje a pomáhá s hubnutím

    Autor: istock.com

    Po letech práce s klienty s cukrovkou a srdečním onemocněním si Tanya Zuckerbrot uvědomila, že vláknina ve stravě pomáhá nejen vyrovnávat hladinu cukru v krvi a snižovat cholesterol, ale i zhubnout. Vedle toho, že se nachází ve velmi zdravých potravinách, zvyšuje pocit sytosti, a dodržovat dietu se tak stává víc než snadné. 

    "Tyto pacienty díky vláknině uspokojilo menší množství jídla. Bez nějakého hladovění tak začali přirozeně hubnout," tvrdí Tanya. Plán je založen na třech jídlech s vyšším množstvím vlákniny a svačině. Vedle bílkovin obsahuje i složené sacharidy a nezakazuje ani stravování v restauracích nebo příležitostný drink.

  • Dieta F-Faktor ve třech fázích

    Autor: istock.com

    Dieta F-Faktor se dělí na tři fáze a v každé z nich byste měli přijmout nejméně pětatřicet gramů vlákniny denně. Obecná doporučení se v závislosti na věku a pohlaví pohybují mezi osmadvaceti a pětatřiceti gramy. Podle studie z roku 2017 se však k tomuto číslu blíží pouhých pět procent z nás!

    Ačkoli samotná dieta nezakazuje žádnou z potravin, každá z fází má určitá pravidla, která byste měli dodržovat. První dva týdny je vám doporučeno vyhnout se potravinám s vyšším obsahem škrobů, včetně některých druhů zeleniny, dále většině mléčných výrobků a tučných jídel. Ve druhé a třetí fázi už ale nejste nijak omezováni, jen musíte za den vždy sníst pětatřicet gramů vlákniny.

  • Které potraviny byste měli jíst?

    Autor: istock.com

    "Ať už se pro F-Faktor rozhodnete či nikoli, vždy si vybírejte potraviny v té nejzdravější podobě, a to s ohledem na vaše chutě, ale i rozpočet. Vyberte si pomeranč místo pomerančového džusu, restovanou zeleninu místo zeleninových chipsů apod.," radí Jaclyn London.

    Inspiraci můžete načerpat z tohoto výběru potravin:

    • Luštěniny: fazole, hrášek, čočka, cizrna, arašídy...
    • Celozrnné potraviny: bulgur, quinoa, ječmen, celozrnný chléb, celozrnné cereálie s vysokým obsahem vlákniny, otruby, žitné krekry, celozrnné těstoviny...
    • Ovoce: jablka, hrušky, maliny, ostružiny, fíky, pomeranče, banány, datle, avokádo...
    • Zelenina: artyčoky, dýně, batáty, pastinák, papriky, okurek, listová zelenina...
    • Semena a ořechy: slunečnicová, dýňová nebo chia semínka, mandle, pekany, vlašské ořechy, makadamiové ořechy, pistácie...

  • Výhody diety F-Faktor

    Autor: istock.com

    "Dieta F-Faktor vám umožňuje jíst prakticky sacharidy, nezbytné pro energii, během celého dne, a to bez toho, že byste přibírali na váze," vysvětlujte Tanya Zuckerbrot a dodává, že k úspěchu vás dovede i pocit sytosti, kterého pomocí vlákniny snadno docílíte.

    Tato metoda stravování vám však pomůže už jen správným výběrem zdravějších potravin. Naučíte se jíst více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a přehodnotíte smýšlení o stravě. Prázdné kalorie skryté v obalu nahradí čerstvé suroviny plné chuti, vůní, vitaminů a minerálů. Jídlo si tak začnete užívat ve zcela jiném rozměru.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji