Léto je pro hubnutí tím nejlepším obdobím. Výběr v zelenině i ovoci je takřka neomezený, a tak nebudete v jídelníčku postrádat vitaminy, minerály, vlákninu ani antioxidanty. Skvělé účinky na zdraví a snížení hmotnosti mají jahody. Obsahují totiž látky, díky kterým dochází k účinnému odbourávání tuků.
Jahody si v oblasti zdraví a fitness našly mnoho příznivců i pro svou nízkou kalorickou hodnotu. V redukci vám ale pomohou i jinak!
Mají minimum kalorií
Jahody jsou z devadesáti procent tvořeny vodou a na sto gramů obsahují pouze třiatřicet kalorií a osm gramů sacharidů, které nejsou tvořeny pouze jednoduchými cukry, ale i vlákninou. Glykemický index tak mají, v porovnání s jinými druhy ovoce, nízký – pouhých 40. Jejich schopnost zvyšovat krevní cukr je tedy mnohem menší a mohou je konzumovat i lidé s cukrovkou.
Jsou plné vitaminů
Ovoce je plné vitaminů a právě jahody patří k nejbohatším zdrojům antioxidantu vitaminu C, který posiluje imunitu a podporuje zdraví pleti. Dále v nich najdete mangan, vitamin B9 a draslík, který reguluje krevní tlak.
Obsahují spoustu vlákniny
Pouhá miska jahod denně může být v hubnutí užitečným pomocníkem. Jsou totiž poměrně objemné, ale obsahují tolik vlákniny, že vás dokážou zasytit až na několik hodin. Vláknina také napomáhá pohybu střev a zpomaluje vstřebávání tuků a sacharidů.
Vyhrajte boj s břišním tukem a zařazujte jahody i do svých oblíbených jídel. Díky jejich dietním hodnotám s nimi můžete zacházet jako se zeleninou. Pár jahod do salátu, smoothie nebo do cereálií příliš nenavýší kalorický příjem, ale zato zaplní váš žaludek.
Podporují trávení
Zdravé trávení hraje klíčovou roli při hubnutí. Už samotné listy z jahod se tradičně používaly k přípravě čaje, který napomáhal proti zažívacím problémům. Podle knihy Léčivé potraviny ale dokáže zklidnit střeva i samotná vláknina v ovoci.
Neschopnost správně strávit jídlo může opravdu vést k přibývání na váze. Organismus nedokáže správně vstřebat potřebné živiny a nedokáže ani správně odstranit odpad z těla ven. V důsledku tak může dojít ke zpomalení metabolismu, což výrazně znesnadňuje spalování tuků.
Jsou bohaté na kyselinu ellagovou
Kyselina ellagová je antioxidant, který hraje významnou roli v podpoře zdraví, ale i hubnutí. Hojně se vyskytuje zejména v divokých jahodách. Dokáže účinně bojovat proti zánětu a obnovuje normální funkci hormonů snižujících hmotnost, které jsou často blokovány v důsledku chronického zánětu.
Pravidelná konzumace jahod se doporučuje i jako prevence proti rakovině. Pozitivní účinky kyseliny ellagové v boji s rakovinnými buňkami byly dokonce dokumentovány, a to ve spojení jak s rakovinou prsu, tak s rakovinou slinivky břišní, tlustého střeva a prostaty.
Obsahují anthokyany
Anthokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty, které přinášejí spoustu zdravotních účinků, zejména pokud jde o zdraví srdce. V jahodách bylo nalezeno více než pětadvacet druhů anthokyanů, a to s největším zastoupením pelargonidinu.
A jaký vliv mají anthokyany při hubnutí? Pomáhají v těle zvyšovat produkci hormonu adiponektinu, který je, stejně jako leptin, tvořen v tukových buňkách. Jeho produkce se při snižující se váze zvyšuje a tuk se štěpí rychleji. Adiponektin má také pozitivní vliv na tvorbu svalové hmoty, podporuje využití sacharidů v těle a zrychluje metabolismus.
NÁŠ TIP: Kolik kJ má ostatní oblíbené letní ovoce? Zjistíte to z infografiky níže: