Sezona jahod vrcholí! Takhle vám pomůžou v hubnutí | Jak zhubnout | Blesk.cz

Sezona jahod vrcholí! Takhle vám pomůžou v hubnutí

  • 24. června  2019 
     06:00

    Léto je pro hubnutí tím nejlepším obdobím. Výběr v zelenině i ovoci je takřka neomezený, a tak nebudete v jídelníčku postrádat vitaminy, minerály, vlákninu ani antioxidanty. Nejlepší účinky na zdraví a snížení hmotnosti mají především jahody. Obsahují totiž látky, díky kterým dochází k účinnému odbourávání tuků.

    Jahody si v oblasti zdraví a fitness našly mnoho příznivců i pro svou nízkou kalorickou hodnotu. V redukci vám ale pomohou i jinak!

  • Jsou nízkokalorické

    Jahody jsou z devadesáti procent tvořeny vodou a na sto gramů obsahují pouze třiatřicet kalorií a osm gramů sacharidů, které nejsou tvořeny pouze jednoduchými cukry, ale i vlákninou. Glykemický index tak mají, v porovnání s jinými druhy ovoce, nízký – pouhých 40. Jejich schopnost zvyšovat krevní cukr je tedy mnohem menší a mohou je konzumovat i lidé s cukrovkou.

    Ovoce je plné vitaminů a právě jahody patří k nejbohatším zdrojům antioxidantu vitaminu C, který posiluje imunitu a podporuje zdraví pleti. Dále v nich najdete mangan, vitamin B9 a draslík, který reguluje krevní tlak.

  • Obsahují spoustu vlákniny

    Pouhá miska jahod denně může být v hubnutí užitečným pomocníkem. Jsou totiž poměrně objemné, ale obsahují tolik vlákniny, že vás dokážou zasytit až na několik hodin. Vláknina také napomáhá pohybu střev a zpomaluje vstřebávání tuků a sacharidů.

    Vyhrajte boj s břišním tukem a zařazujte jahody i do svých oblíbených jídel. Díky jejím dietním hodnotám s nimi můžete zacházet jako se zeleninou. Pár jahod do salátu, smoothie nebo do cereálií příliš nenavýší kalorický příjem, ale zato zaplní váš žaludek.

  • Podporují trávení

    Zdravé trávení hraje klíčovou roli při hubnutí. Už samotné listy z jahod se tradičně používaly k přípravě čaje, který napomáhal proti zažívacím problémům. Podle knihy Léčivé potraviny ale dokáže zklidnit střeva i samotná vláknina v ovoci. 

    Neschopnost správně strávit jídlo může opravdu vést k přibývání na váze. Organismus nedokáže správně vstřebat potřebné živiny a nedokáže ani správně odstranit odpad z těla ven. V důsledku tak může dojít ke zpomalení metabolismu, což výrazně znesnadňuje spalování tuků. 

  • Jsou bohaté na kyselinu ellagovou

    Kyselina ellagová je antioxidant, který hraje významnou roli v podpoře zdraví, ale i hubnutí. Hojně se vyskytuje zejména v divokých jahodách. Dokáže účinně bojovat proti zánětu a obnovuje normální funkci hormonů snižujících hmotnost, které jsou často blokovány v důsledku chronického zánětu.

    Pravidelná konzumace jahod se doporučuje i jako prevence proti rakovině. Pozitivní účinky kyseliny ellagové v boji s rakovinnými buňkami byly dokonce dokumentovány, a to jak ve spojení s rakovinou prsu, tak i rakovinou slinivky břišní, tlustého střeva a prostaty.

  • Obsahují anthokyany

    Anthokyany jsou ve vodě rozpustné pigmenty, které přinášejí spoustu zdravotních účinků, zejména pokud jde o zdraví srdce. V jahodách bylo nalezeno více než pětadvacet druhů anthokyanů, a to s největším zastoupením pelargonidinu.

    A jaký vliv mají anthokyany při hubnutí? Pomáhají v těle zvyšovat produkci hormonu adiponektinu, který je, stejně jako leptin, tvořen v tukových buňkách. Jeho produkce se při snižující se váze zvyšuje a tuk se štěpí rychleji. Adiponektin má také pozitivní vliv na tvorbu svalové hmoty, podporuje využití sacharidů v těle a zrychluje metabolismus.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji