7 důvodů, proč se nemůžeme zbavit tuku na břiše: mohou za to dietní nápoje!

  • 7 důvodů, proč se nemůžeme zbavit tuku na břiše: mohou za to dietní nápoje!
    13. dubna  2017 
     06:00

    Kdo by nechtěl břicho jako pekáč buchet! Jenže občas se prostě stane, že ať děláme, co děláme, místo něj nám vyleze mazanec. Přitom zhubnout hlavně na břiše je dobré nejen kvůli vzhledu, ale i zdraví. Tuk, který se v této oblasti usazuje, pro nás může být nebezpečný a může způsobit problémy se srdcem a cévami. Co ale děláte špatně, že se toho prokletého břišního tuku nemůžete zbavit? 

  • Držíte nízkotučnou dietu

    Autor: Shutterstock.com

    Paradox, nemyslíte? Chcete zhubnout, držíte dietu, ještě navíc nízkotučnou, tak jak je možné, že ten tuk na břiše se ne a ne od vás odlepit? Je to jednoduché. Tuk, pokud je kvalitní, totiž zasytí a člověk nemá potřebu toho sníst tolik. Kromě toho problém je v tom, že většina výrobků, které se tváří jako nízkotučné, pro dietu moc vhodné nejsou. Tuk je totiž také nositelem chuti, a když jej odstraníte, je třeba ho doplnit něčím jiným, co chuť k jídlu navrátí. Třeba škrobem nebo jinými sacharidy, které se usazují v břiše. Raději vybírejte kvalitní tuky, než abyste se jich zbavili úplně. 

  • Jste ve stresu

    Autor: Shutterstock.com

    Můžete se tak dostat často i do začarovaného kruhu. Úpěnlivě se snažíte zhubnout, ale nejde to. Do toho zrovna nemáte nejlepší životní období a to, že se ručička na váze ne a ne pohnout, vás do stresu uvádí čím dál tím více. Není se vlastně čemu divit. Ve stresu se totiž vyplavuje hormon kortizol, který podporuje ukládání břišního tuku. A čím více to budete řešit, tím hůře se toho zbavíte. Není to jednoduché, ale snažte se od toho oprostit, začněte chodit například na jógu, která vás zklidní, nebo si najděte jiný způsob uklidnění.

  • Jíte průmyslově zpracované potraviny

    Autor: Shutterstock.com

    Počítání kalorií je fajn, ale kromě toho, kolik čeho sníte, byste si měla hlídat, co jíte. A i když některé potraviny na první pohled nevypadají jako zlo, tak věřte, že v případě polotovarů a předhotových jídel, která zpravidla stačí jen ohřát, tomu tak skutečně je. Tyto potraviny jsou plné sacharidů, které vystřelí hladinu inzulinu v krvi na maximum, což nutí játra víc ho vyplavovat a zároveň ukládat tuky v oblasti břicha.

  • Máte málo hořčíku

    Autor: Shutterstock.com

    Hořčík v těle pomáhá regulovat zhruba tři sta funkcí. Jednou z nich je i regulace hladiny cukru v krvi. A pokud ho máte nedostatek, může se stát, že vám krevní cukr bude lítat nahoru i dolů, což způsobuje, že vás honí mlsná. Můžete toho pak ve výsledku sníst více, než je vhodné. Hořčík najdete v potravinách, jako jsou listová zelenina, banány nebo sójové boby.  

  • Pijete light nápoje

    Autor: Shutterstock.com

    Není se vlastně čemu divit – ono to vyloženě svádí. Podle studií totiž lidé, kteří pijí dietní verze slazených nápojů, mají pak větší příjem kalorií. Mají totiž pocit, že to, co ušetřili tím, že si nedali klasickou colu, mohou dohnat jinde. Navíc tato pití jsou plná umělých sladidel, která na naše tělo působí falešným dojmem, že dostane něco sladkého. Jenže k tomu nedojde, ale mozek už je na ty cukry tak naladěn, že si je  dopřeje jinde. 

  • Jíte bezbarvé jídlo

    Autor: Shutterstock.com

    Trik je jednoduchý. Barevné ovoce a zelenina totiž zpravidla obsahují vitamin C, který snižuje hladinu kortizolu. To je ten zlý, stresový hormon, který napomáhá ukládat tuky v oblasti břicha. A studie v The Journal of Nutrition ukázala, že lidé, kteří jedli červené, žluté a oranžové potraviny, měli užší pas než ti, jejichž strava tolik barevná nebyla. No, jestli to nebude spíše tím, že barevné potraviny jsou převážně právě zelenina a ovoce, které jsou při hubnutí více než žádoucí. 

  • Nedáváte do cvičení maximum

    Video se připravuje ...
    Fitness trenérka Zuzka Light vysvětluje, v čem tkví kouzlo cvičení 15 minut • VIDEO: Adam Balažovič/Jesse James

    Výzkumy ukazují, že vysoce intenzivní intervalový trénink, kdy se střídá maximální výkon s vydechnutím, funguje na spalování tuků lépe než klasické kardio. "Vysoce intenzivní trénink se zdá být účinnější při snižování hladiny inzulinu, triglycerinů a kortizolu, tělo tedy spálí za kratší dobu více kalorií," říká Shaw Talbot z American College of Sports Medicine. V reálu to vypadá tak, že můžete buď jet patnáct minut na plné pecky a dostat ze sebe vše, nebo si kardio trénink rozfázovat. Dvě minuty poběžíte na maximum, pak minutu zpomalíte, opět dvě minuty poběžíte na maximum a zase zpomalíte.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji