Vynecháváte cukr? Chyba, protože tak nic nezhubnete!

  • Vynecháváte cukr? Chyba, protože tak nic nezhubnete!
    18. srpna  2015 
     06:00

    První věcí, kterou se člověk snaží zkrouhnout ve chvíli, kdy chce zhubnout, jsou sacharidy. Jde přece o cukry, po kterých se přibírá, takže když je z jídelníčku vyřadíme, logicky musí jít kila dolů. Jenže mezi sacharidy patří i jiné věci než čokoláda nebo bílé rohlíky. Lidské tělo sacharidy potřebuje. A to i ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout.

  • Nejsou sacharidy jako sacharidy

    Sacharidy byste z jídelníčku neměli úplně vyhodit, jsou důležitým zdrojem energie.
    Autor: Profimedia.cz
    V první řadě by bylo asi dobré si říct, co všechno se skrývá pod pojmem sacharid. Nejsou to pouze sladkosti a pečivo. Důležité je rozlišovat cukry a sacharidy. Prvnímu zmíněnému bychom se měli opravdu vyhýbat, zatímco druhému už nikoliv. Mezi sacharidy totiž patří i škroby, vláknina, sacharóza a fruktóza. Sacharidy jsou v jídelníčku nezastupitelnou položkou, tvoří až 50 % toho, co za den sníme. Spíše než to, že na ně zanevřete jednou provždy, byste se měli zamyslet nad tím, v jakou denní hodinu je konzumujete. V dopoledních hodinách to vůbec nevadí, ba naopak.
  • Zhubnete, ale ne tuky

    Když přestanete jíst sacharidy, sice zhubnete, ale první půjdou dolů svaly.
    Autor: Shutterstock.com
    Ve chvíli, kdy se nadobro rozloučíte se sacharidy, půjde ručička na váze dolů. Ale nebudou to tuky, co z vašeho těla jako mávnutím kouzelného proutku zmizí. Tělo vyplaví vodu, kterou v sobě zadržuje, a dolů půjde i svalová hmota. Protože nemá organismus dostatek cukrů, ze kterých by bral energii, sáhne do zásoby po glykogenech, které jsou ukryty ve svalech. A společně s tím, jak glykogeny mizí, ubývá i svalové hmoty. 
  • Dostanete se do ketózy

    Hotové housky posypte mákem, solí nebo sezamem.
    Autor: Shutterstock.com
    Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, a když je vynecháte, začne tělo čerpat glykogen. Ve chvíli, kdy i jeho zásoba je vyčerpána, dostane se do stavu ketózy. A ne všichni jsou v ketóze schopni normálně fungovat. Myšlení se může zpomalit, budete se cítit unaveni, nervózní a můžou se objevit třeba i závratě, v ústech budete mít sucho a celkově se ocitnete ve stavu velmi podobném chřipce. Vaše tělo nakonec poběží na ketony. Na tomto principu je sice založena keto dieta, ale musíte tomu přizpůsobit jídelníček mnohem složitěji, než abyste jen vynechali pečivo a další sacharidy.

    Keto dieta: Co to je a jak pomůže zhubnout právě vám?

  • Bude vás honit mlsná

    Pozor na zabijácká jídla, která vám mohou velmi uškodit!
    Autor: Profimedia.cz
    Až ze svého jídelníčku úplně vyškrtnete všechny sacharidy, budete se muset dřív nebo později potýkat s chutí na sladké. Tělu prostě budou chybět cukry. A nebudete příliš přemýšlet nad tím, zda to jsou zdravé sacharidy, nebo prostý bílý rafinovaný cukr. Takže vezmete útokem první cukrárnu, kde sníte vše od větrníků přes čokoládovou zmrzlinu až po chlebíčky s bramborovým salátem. Ve výsledku spláčete nad výdělkem a budete si muset přiznat, že kdybyste si bývali dali trochu těch správných sacharidů, mohli jste se mlsné vyhnout.
  • Riziko diabetu stoupá

    Svatomartinské plněné rohlíčky
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vynecháte všechny sacharidy, tedy i vlákninu, zvyšujete si tím riziko vzniku některých onemocnění srdce a cév. Celozrnné potraviny totiž mají schopnost snižovat hladinu špatného cholesterolu a zároveň zvyšovat hladinu toho dobrého. Podobně je tomu, ačkoliv to může znít jako paradox, i s cukrovkou. Vláknina totiž dokáže snížit hladinu glukózy v krvi. Toto vše ale platí pouze o celozrnném pečivu. Světlé působí přesně opačně, tedy zvyšuje hladinu cholesterolu a může být jedním z důvodů, proč se musíte potýkat s cukrovkou.
  • Budete více unaveni

    Celozrnné pečivo
    Autor: Shutterstock.com
    Dalším důvodem, proč není moudré z jídelníčku odstranit všechny sacharidy, včetně celozrnného pečiva, je energie, o kterou přijdete. Obiloviny, ze kterých je pečivo vyráběno, jsou totiž bohatým zdrojem železa, hořčíku a vitaminů skupiny B, které nám pomáhají udržet energetickou hladinu na pomyslném vrcholu. Navíc jak už bylo řečeno, sacharidy samy o sobě jsou zdrojem energie, o kterou byste se tak ochudili.
    Video se připravuje ...
    Tmavé pečivo se hodí k hubnutí? Zapomeňte! Je to složitější • VIDEO: Vím co jím
  • Okolí s vámi nevydrží

    Sacharidy pomáhají udržet dobrou náladu.
    Autor: shutterstock
    Těžko svou špatnou náladu budete celý měsíc svádět na menstruaci... Když vyhodíte do koše všechny sacharidy, které máte doma, pravděpodobně se dostanete do stavu trudomyslnosti. A to ne ze žalu, že jste přišla o své oblíbené pochoutky, ale protože vám prostě bude chybět serotonin, hormon dobré nálady, k jehož uvolňování pomáhají právě sacharidy. Zároveň také brání přílišné tvorbě kortizolu, který pomáhá ukládat tuky hlavně v oblasti břicha. Takže kromě toho, že vám pomohou udržet dobrou náladu, slouží i jako prevence před tukovým polštářem.
  • Silové tréninky se budou zhoršovat

    Pocení slouží jako termoregulace tělesné teploty, neměli bychom se mu tedy příliš bránit.
    Autor: Shutterstock.com
    Co naplat, když nebudete mít přísun sacharidů, bude se zhoršovat váš výkon. Bude vám totiž chybět hnací motor. Nebudete mít dostatek energie, kterou ale tělo potřebuje, aby zvládlo vynaložit určitou námahu. Pokud ji nemá, začne ji hledat jinde, až dojde ke glykogenu skrytému ve svalech. Bude čerpat z něj, čímž docílíte pouze toho, že vám ubude svalové hmoty, nikoliv tukové. Ze cvičení tak budete mnohem více unaveni a časy se zásadně zhorší.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji