7 nejhorších dietních rad, kterých se držíte. Kvůli nim nehubnete!

  • 7 nejhorších dietních rad, kterých se držíte. Kvůli nim nehubnete!
    13. září  2016 
     06:00

    Rad, co zaručeně musíte dělat, abyste zhubli, se dá počítat na stovky. Někdy ale mezi nimi musíte vybírat skutečně pečlivě, protože pokud skočíte na lep některým nesmyslům, váha půjde nahoru namísto toho, abyste kupovali kalhoty o číslo menší. Na co si dát při hubnutí pozor? 

  • Zapomeňte na tuky!

    Severská dieta
    Autor: Shutterstock.com
    Na všechny diety, které hlásají, abyste zapomněli na tuky, byste měli hodně rychle zapomenout. Záleží totiž na tom, jaké tuky zvolíte. Pokud půjde o nenasycené mastné kyseliny, pak se jich rozhodně nezbavujte. Ve stravě je potřebujete. Dodají vám energii a navíc jsou prospěšné vašemu zdraví. Najdete je v rybách, ořechách, avokádu nebo třeba olivovém oleji.

    Ty špatné tuky, kterých byste se měli vystříhat, jsou nasycené mastné kyseliny. Ty se skrývají ve ztužených tucích, jež jsou třeba v různých polevách. Dále najdete nasycené kyseliny třeba v uzeninách, tučném mase.

  • Stejně tak zapomeňte na sacharidy

    Sacharidy do jídelníčku patří, jsou zdrojem energie. Musíte ale rozlišovat mezi jednotlivými cukry.
    Autor: Shutterstock.com
    Podobný hubnoucí nesmysl je to, když vám někdo tvrdí, že zhubnete, když z jídelníčku vymažete všechny sacharidy. Stejně jako u tuků, i tady záleží na tom, jaké sacharidy si dopřáváte. Je jasné, že jednoduché cukry, které se nachází hlavně ve sladkostech, klasickém bílém pečivu, ale také třeba alkoholu, bychom měli omezovat. Ale sacharidy, mezi které patří mimo jiné i vláknina, potřebujeme, aby tělo mělo dostatek energie.

    Podle Fóra zdravé výživy by měly sacharidy představovat až 55 % denního příjmu. Ovšem v podobě příloh, žitného pečiva anebo ovoce. U něj ale dejte pozor, často se v něm skrývá více cukrů, než byste čekali, a tak možná nehubnete i kvůli tomu.

  • Na lačný žaludek toho spálíte více

    V posilovně se snažte zatěžovat všechny části těla.
    Autor: Shutterstock.com
    Kde se vzal, tu se vzal mýtus o tom, že pokud půjdete cvičit s prázdným břichem, spálíte toho více, než kdybyste si předtím zakousli něco malého. To, jak moc plný žaludek máte, nemá vliv na to, kolik kalorií spálíte. Spíše naopak. Prázdný žaludek znamená nedostatek energie pro svaly, které namísto toho, aby sílily, budou slábnout. Takže mnohem důležitější je to, co sníte. Zhruba hodinu před sportovním výkonem byste si měli dát něco lehkého, se sacharidy, ideálně třeba kousek celozrnného pečiva anebo ovoce, ovocnou tyčinku (ale bez polevy!). Pokud toužíte po skutečně viditelných svalech, přidejte ještě bílkoviny. Klidně formou proteinové tyčinky. 
  • Jezte každé dvě hodiny

    Jezte třikrát denně, bude vám to bohatě stačit.
    Autor: Shutterstock.com
    Odborníci se stále přou, zda je skutečně nutné jíst pětkrát denně, anebo stačí třeba jen třikrát. Rozhodně ale to, že byste měli jíst každé dvě hodiny denně, neberte jako bernou minci. V tomto případě totiž hrozí, že čím víckrát budete jíst, tím víckrát hrozí, že se můžete přejíst, a tak i přibrat na váze. Pokud ale máte potřebu každé dvě hodiny něco zakousnout, potom si bedlivě rozpočítejte, co to bude, abyste se vešli do denního energetického příjmu. 

    Důležité je jíst tak, jak jste zvyklí, abyste neměli hlad, ale zase abyste nejeli jen proto, že jste si to někde přečetli. 

  • Smoothie je skvělé na hubnutí

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Není. Ačkoliv jsou všechny možné ovocné a zeleninové koktejly prezentovány jako skvělé na hubnutí, není to tak úplně pravda. Jsou zdravé, o tom žádná, ale ovoce obsahuje spousty cukrů. A abyste udělali jedno smoothie, většinou potřebujete více kusů ovoce, čímž se můžete dostat i na více jak tisíc kilojoulů a desítky gramů cukrů. A to nemluvíme o tom, pokud do smoothie přidáte ještě třeba mléko nebo jiný mléčný výrobek. Nicméně není nutné zatracovat smoothie. Pokud nestíháte, je to skvělá varianta jídla. Rozhodně je ale nezaměňujte za nápoj. 
  • Omezte příjem kilojoulů

    Spočítejte si, kolik kalorií denně skutečně potřebujete!
    Autor: Shutterstock.com
    Že čím méně kalorií, tím půjde hubnutí rychleji? Chvíli ano, ale pak se najednou zastaví, ba dokonce se obrátí proti vám a začnete přibírat. Jakmile totiž snížíte denní energetický přísun na méně jak pět tisíc kalorií, zpomalí se vám metabolismus. Tělo bude mít totiž strach, že dostane mnohem méně energie, než kolik skutečně potřebuje. A tak si začne všechno, co přijde, ukládat "na horší časy".
  • Vynechte jídla

    Frekvence stravování nemá vliv na rychlost našeho metabolismu. Nevadí tedy, pokud jíme jen třikrát denně.
    Autor: Shutterstock.com
    Do určité míry to souvisí i s tím snižováním kalorií. Pokud budete přeskakovat jednotlivá jídla s tím, že si ušetříte nějaké kalorie a budete se o to více moci potom "nadlábnout", věřte, že tak to, bohužel, nefunguje. Jakmile přes den přeskočíte, ať už snídani, oběd nebo svačinu, tělu začnou chybět živiny a energie, což se projeví mimo jiné i tím, že budete mít později mnohem větší hlad, sníte vše, na co přijdete, bude vás honit mlsná a nebudete sto ji korigovat. Proto raději pravidelně jezte, ať máte vyvážený jídelníček. Zastoupení by měly mít jak sacharidy, tak bílkoviny, v malé míře tuky a zelenina s vlákninou. Pokud to budete  dodržovat, hlad vás neskolí.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji