- 26. září 2015 06:00
Klasický bílý rafinovaný cukr je dobrý snad jen na vaření a pečení. A v některých případech snad ani to ne. Nedovedete si ale představit svoji oblíbenou kávu nebo čaj bez kostky cukru? Nemusíte mít hned hořký život - sáhněte raději po jiném sladidlu, než je bílý cukr. Třeba po nějakém přírodním. Ale pozor! Nic se nemá přehánět, to platí i u sladidel. Podle dietoložky Dity Pichlerové bychom měli vypít denně alespoň litr tekutin bez těchto sladidel, cukrů a dalších náhražek.
Třtinový cukr
Hnědý cukr je na tom podobně jako celozrnné pečivo - také se jako zdravé pouze tváří.Autor: Shutterstock.comMelasa
Melasa je v podstatě "odpad", který vzniká při rafinaci cukru.Autor: Shutterstock.comStévie
StévieAutor: Shutterstock.comSamotná rostlina, kterou si můžete vypěstovat i doma, vám ale život tolik neosladí. Respektive museli byste si jí do vody naházet hrst lístků, abyste to cítili. Její sladká chuť se upravuje pomocí horkovodní extrakce. Mnohem jednodušší je ale koupit stévii v obchodě, kde se prodává ve formě prášků, krystalků nebo sirupů.
Javorový sirup
Javorový sirup nemusíte používat pouze na lívance. Lze ho použít i jako plnohodnotné sladidlo třeba do kávy.Autor: Shutterstock.comMed
...Autor: Shutterstock.comKokosový cukr
Kokosový cukrAutor: Shutterstock.comAgávový sirup
Agávový sirup je sice lepší než bílý cukr, ale zase ne o tolik.Autor: Shutterstock.com
/
Klíčová slova: