Nejlepší a nejlevnější recepty z mletého masa, které si zamilujete
Jídla připravená z mletého masa patří mezi nejoblíbenější. Ta, na která jsme pro vás připravily recepty, jsou levná, rychle hotová a vynikající. Hlavně se nebojte experimentů a zkuste mleté maso ochutit trochu netradičně – třeba kořením nebo bylinkami.
Boloňské špagety
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- boloňské špagetyAutor: shutterstock.com
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci másla
- 1 najemno nakrájenou cibuli
- 1 najemno nakrájenou mrkev
- 1 najemno nakrájený řapík celeru
- 50 g hub
- 75 g šunky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 120 ml suchého bílého vína
- špetku muškátového oříšku
- 300 ml kuřecího vývaru
- 120 ml šlehačky, sůl, pepř
- parmezán na posypání
Postup:
Olej a máslo rozehřejte v hlubší pánvi. Dejte na ni cibuli, mrkev, celer a houby. Restujte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte maso, šunku, celer a chvilku opékejte. Přimíchejte protlak, víno, muškátový oříšek, sůl a pepř.
Pak přilijte vývar. Vše přiveďte k varu a na mírném ohni vařte – přikryté – zvolna přibližně hodinu. Jako poslední přilijte smetanu a povařte, dokud vše nezhoustne. Podávejte se špagetami a posypané parmezánem.
Plněné kukuřičné placky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- burritoAutor: shutterstock.com
- 200 g mletého masa
- 1 nahrubo nastrouhanou mrkev
- 1 lžíci sterilované kukuřice
- 2 lžíce kečupu
- 1 cibuli
- listy salátu
- olej
- sůl, pepř
Postup:
Na oleji osmahněte najemno nakrájenou cibuli s mrkví. Přidejte maso a opékejte dohněda. Vmíchejte kečup, kukuřici, podle chuti osolte a opepřete. Placky poklaďte listy salátu a kopečkem směsi. Zaviňte a ihned podávejte.
Masové koule s rajčatovo-okurkovým salátem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na masové koule:- masové kuličkyAutor: shutterstock.com
- 1 stroužek česneku
- 1 svazek petrželové natě
- 600 g mletého masa
- 2 lžíce tvarohu
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky hořčice
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíci olivového oleje
Na rajčatovo-okurkový salát:
- 1 salátovou okurku
- 4 rajčata
- 2 lžíce nasekané bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- sůl
- mletý černý pepř
Postup:
Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Petrželovou nať opláchněte a nasekejte. Mleté maso smíchejte s tvarohem, solí, mletým černým pepřem, hořčicí, petrželovou natí, cibulí, česnekem a parmazánem. Vytvarujte kuličky, potřete je olejem a opečte na grilu. (Během pečení je často otáčejte.)
Okurku oloupejte, rozkrojte, vyberte jádra a dužinu nakrájejte na malé kostičky. Rajčata opláchněte, rozpůlte, vyberte jadérka a dužinu nakrájejte na kostky. V míse smíchejte okurku, rajčata, bazalku, olivový olej, jablečný ocet, sůl a mletý černý pepř. Salát nechte 5 minut odležet, potom ho rozdělte do misek, navrch položte vždy jednu masovou kouli a podávejte jako předkrm.
Chilli con carne
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- chilli con carneAutor: shutterstock.com
- 400 g tmavých fazolí v konzervě v rajčatovém nálevu
- malou konzervu kukuřice
- 1 nasekanou cibuli
- 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
- 2 nakrájené feferonky
- sůl
- chilli
- olej
Postup:
Ve větší pánvi rozehřejte olej a přidejte maso smíchané s česnekem a cibulí. Restujte přibližně 5 minut. Přidejte fazole včetně nálevu, kukuřici, feferonky a pořádně promíchejte. Osolte, podle chuti přidejte chilli a ještě duste pod poklicí přibližně 15 minut. Podávejte s tmavým chlebem.
Bylinkové karbanátky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
- bylinkové karbanátkyAutor: shutterstock.com
- 100 g strouhaného eidamu
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 cibuli
- strouhanku
- malou konzervu kukuřice
- směs čerstvé bazalky, petrželky, kopru
- kmín
- chilli
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
Do mletého masa přidejte najemno nasekanou cibulku, prolisovaný česnek, nasekané bylinky, kukuřici, koření, vejce, sýr, podle potřeby strouhanku, vše osolte a důkladně promíchejte. Poté nechte půl hodinky uležet. Tvarujte karbanátky a pečte na oleji dozlatova.