Středa 11. září 2024
Svátek slaví Denisa, zítra Marie
Oblačno, déšť 20°C

Jak skladovat salát v lednici a co místo pečiva? Letní tipy od Margit Slimákové

Video se připravuje ...
Margit Slimáková: Tipy na rychlé letní večeře
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
15. srpna 2024 | 05:05

Jak si v létě připravit večeři, která bude zdravá, chutná a navíc rychlá? Musíme během nejteplejšího ročního období vařit a vážně potřebujeme k salátu pečivo? Na to jsme se zeptali specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové.

 

"Ne, nepotřebujeme pořád vařit," říká Margit Slimáková na úvod. "Každá tepelná úprava nebo vůbec každá úprava jídla má nějaké své výhody, nějaké nevýhody a je pravda, že tepelně upravené jídlo může být lépe stravitelné. Ale to je důležitější například pro seniory nebo pro lidi s trávicími potížemi: Například děti naopak všechno stráví velmi dobře, takže hlavně ve vedru si s vařením pro ně nemusíte dělat velkou hlavu." 

Zeleninové saláty k večeři: Na co pozor?

Pokud si v létě připravíte k večeři studenou rychlovku ve formě salátu, hlídejte si, abyste na talíři měli i bílkovinu. "Někdo si řekne, je léto, máme sezonu, budu jíst hromadu zeleniny. To je fajn, ale nezasytí a nevyživí nás to tak, jak bychom potřebovali," říká odbornice. Právě bílkovina se totiž postará o pocit plného žaludku. "Jíme tolik, tak dlouho, dokud se nedojíme dostatečným množstvím bílkoviny, jinak nebudeme mít dost."

Jaké bílkoviny si dát v létě

Zvláště v létě si bílkoviny nemusíte doplňovat nutně steakem, dejte si něco lehčího. Třeba sýr, například halloumi, zakysaný mléčný produkt, rybu, vajíčko, oříšky, semínka a samozřejmě luštěniny. Pokud jde o vajíčko, nemusí jít jenom o klasiku ve formě vejce natvrdo nebo volského oka, můžete si ho i naložit. Díky tomu bude mít zase trochu jinou chuť a váš jídelníček bude pestřejší. 

NÁŠ TIP: Vajíčko si naložte do sojové omáčky. Celý postup, který je velmi jednoduchý a zabere vám pár minut, najdete v úvodním videu.

Čím nahradit pečivo

Klasický rohlík si k salátu nedávejte. "Je to jenom pšeničná mouka, která mimo  cukrů už nic moc výživového nedodá," konstatuje Margit Slimáková. Takže pokud jídelníček odlehčíme a pečivo občas vynecháme, zvláště v létě nám to jedině prospěje.

NÁŠ TIP: Jak ale dostat do jídelníčku kvalitní sacharidy? V audio verzi článku vám Margit Slimáková prozradí, která zelenina obsahuje právě spoustu sacharidů a svůj letní salát díky ní dotáhnete k dokonalosti.

Ve videu vám expertka na výživu poradí také to, jak uchovat salátové listy tak, aby vám v lednici vydržely celý týden čerstvé. A bez čeho se Margit Slimáková v létě neobejde?

 

 

 

 

Autor: red
Video se připravuje ...