Muffiny s rybízem
Budeme potřebovat:
• 250 g polohrubé mouky
• 160 g cukru
• 1 vanilkový cukr
• ½ prášku do pečiva
• 2 vejce
• 200 ml podmáslí nebo kefíru
• 120 g másla
• 250 g rybízu
• špetku soli
Postup:
Rybíz omyjeme a osušíme. Máslo ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme špetku soli a vejce. Mouku a prášek do pečiva prosejeme a střídavě s podmáslím pomalu vmícháváme. Nakonec opatrně přidáme rybíz. Těstem naplníme formy na muffiny asi do dvou třetin. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi půl hodiny. Moučník nakonec můžeme pocukrovat.
Rybízová marmeláda
Budeme potřebovat:
• 1 kg černého nebo červeného rybízu
• 600 až 800 g krupicového cukru
Postup:
Rybíz omyjeme, očistíme a propasírujeme. Rybízovou šťávu slijeme do většího hrnce a přivedeme k varu. Zprudka vaříme za stálého míchání, až se odpaří asi třetina tekutiny. Po částech přisypáváme cukr a stále mícháme. Necháme ho rozpustit a krátce povaříme. Jakmile začne marmeláda rosolovat, slijeme ji do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Rybízový cheesecake
Budeme potřebovat:
• 130 g světlých sušenek
• 60 g rozpuštěného másla
• 30 g cukru
• 2 měkké tvarohy
• 70 g másla
• 125 g moučkového cukru
• 1 vanilkový cukr (nebo vanilka)
• kůru z citronu
• citronovou šťávu
• 2 vejce
• 1 vanilkový puding
• 250 g černého rybízu
Postup: Sušenky rozdrtíme, přisypeme cukr a rozpuštěné máslo. Zpracujeme (směs se bude drobit) a napěchujeme do formy. Korpus vložíme asi na 12 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Necháme vychladnout a zatím si připravíme náplň. Máslo utřeme s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Zašleháme vejce, tvaroh a citronovou šťávu. Nakonec přidáme pudingový prášek. Polovinu náplně dáme na korpus, posypeme rybízem a naneseme zbytek náplně. Vložíme zpět do trouby. Moučník pečeme 45 minut až hodinu.
NÁŠ TIP: Kolik kalorií obsahuje rybíz a další letní ovoce?