Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Rybíz 3x jinak: Zkuste lahodný cheesecake, muffiny nebo domácí marmeládu

Z rybízu, který právě teď dozrává, si můžete připravit spoustu dobrot.
27. července 2023 | 06:00

Osvěžující nakyslá chuť rybízu se skvěle hodí do letních moučníků. Zavzpomínejte si na babiččinu zahrádku a upečte si rybízové muffiny nebo výtečný cheesecake. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Muffiny s rybízem

Autor: iStock

Budeme potřebovat:

•    250 g polohrubé mouky
•    160 g cukru
•    1 vanilkový cukr
•    ½ prášku do pečiva
•    2 vejce
•    200 ml podmáslí nebo kefíru
•    120 g másla
•    250 g rybízu
•    špetku soli

Postup:
Rybíz omyjeme a osušíme. Máslo ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme špetku soli a vejce. Mouku a prášek do pečiva prosejeme a střídavě s podmáslím pomalu vmícháváme. Nakonec opatrně přidáme rybíz. Těstem naplníme formy na muffiny asi do dvou třetin. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi půl hodiny. Moučník nakonec můžeme pocukrovat.

 Rybízová marmeláda

Autor: iStock

Budeme potřebovat:

•    1 kg černého nebo červeného rybízu
•    600 až 800 g krupicového cukru

Postup:
Rybíz omyjeme, očistíme a propasírujeme. Rybízovou šťávu slijeme do většího hrnce a přivedeme k varu. Zprudka vaříme za stálého míchání, až se odpaří asi třetina tekutiny. Po částech přisypáváme cukr a stále mícháme. Necháme ho rozpustit a krátce povaříme. Jakmile začne marmeláda rosolovat, slijeme ji do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

Rybízový cheesecake

Autor: Shutterstock.com

Budeme potřebovat:

•  130 g světlých sušenek
•  60 g rozpuštěného másla
•  30 g cukru
•  2 měkké tvarohy
•  70 g másla
•  125 g moučkového cukru
•  1 vanilkový cukr (nebo vanilka)
•  kůru z citronu
•  citronovou šťávu
•  2 vejce
•  1 vanilkový puding
•  250 g černého rybízu

Postup: Sušenky rozdrtíme, přisypeme cukr a rozpuštěné máslo. Zpracujeme (směs se bude drobit) a napěchujeme do formy. Korpus vložíme asi na 12 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Necháme vychladnout a zatím si připravíme náplň. Máslo utřeme s cukrem, vanilkou a citronovou kůrou. Zašleháme vejce, tvaroh a citronovou šťávu. Nakonec přidáme pudingový prášek. Polovinu náplně dáme na korpus, posypeme rybízem a naneseme zbytek náplně. Vložíme zpět do trouby. Moučník pečeme 45 minut až hodinu.

NÁŠ TIP: Kolik kalorií obsahuje rybíz a další letní ovoce?

Autor: archiv, inf