6 důvodů, proč konečně zkusit funkční trénink! Odborníci se shodují, že jde o ideální cvičení

  • 6 důvodů, proč konečně zkusit funkční trénink! Odborníci se shodují, že jde o ideální cvičení
    8. září  2019 
     06:00

    Funkční trénink je hitem už několika sezon a stavějí na něm základy profesionální sportovci z nejrůznějších sfér. Jeho prvky vychází z jógy, pilates, posilování celého těla a je podepřený i fyzioterapií. Zapojíte u něj hned několik svalových skupin najednou a využít můžete širokou škálu nejrůznějších cvičebních pomůcek a náčiní. Proč je ale tou pravou volbou právě pro vás?

    Spalujte kalorie a formujte postavu účinně a správně! Díky funkčnímu cvičení dosáhnete těch nejlepších výsledků, ať už jste sekretářka, nebo hrajete závodně tenis.

  • 1. Rozvoj síly, pružnosti, pohybového rozsahu a vytrvalosti

    Autor: istock.com

    Funkční trénink je kombinace cvičení, při kterém se přirozeným způsobem zapojuje co nejvíce svalových skupin najednou. Díky tomu se při funkčním tréninku rozvíjí společně rychlost, vytrvalost i síla. „Výhodou funkčního tréninku je také to, že se trénink sestavuje tak, aby maximálně odpovídal potřebám daného jedince. Používají se odlišné pomůcky a náčiní, trénink je poskládaný z různých cvičebních systémů,“ vysvětlujte hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours.

  • 2. Vyrovnání svalových dysbalancí

    Autor: iStock.com

    Funkčním tréninkem se ale také můžete připravit na provozování určitého sportu nebo na jakoukoliv jinou zátěž – například fyzicky náročnou práci. „Funkční trénink je velmi vhodnou metodou pro začínající sportovce, kteří si přejí zlepšit svou kondici. Aktivním sportovcům dopomůže k udržení fyzické zdatnosti. Jednou z jeho velkých výhod je potenciál vyrovnávat svalové dysbalance, a je možné ho tak aplikovat v rámci poúrazové rehabilitace či v lepším případě jako prevenci,“ říká fyzioterapeutka Mgr. Eva Juráková z Lékařského domu Praha 7.

  • 3. Správné dýchání a držení těla

    Autor: iStock.com

    Rehabilitační účely funkčního tréninku úzce souvisejí s tím, že při tomto typu cvičení hraje důležitou roli správné dýchání a držení těla, které je zásadní i při cvičení jógy. „Při józe a funkčním tréninku se klade důraz na dýchání a posílení hlubokého stabilizačního systému páteře, který je zásadní pro fungování celého těla a pohybového systému. Zádové svalstvo a páteř jsou nosníky stresu. Toho vás může správné dýchání a cvičení úspěšně zbavit,“ tvrdí zakladatelka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová. Kromě systému páteře se posiluje také ostatní posturální svalstvo, díky kterému drží naše tělo ve vzpřímené poloze.

  • 4. Spalování kalorií

    Autor: istock.com

    Funkční trénink střídá vytrvalostní a výbušná cvičení s relaxačními a protahovacími cviky. „Před tréninkem je potřeba se procvičit, v hlavní části se střídá aerobní cvičení s posilováním a dechovým cvičením, končí se strečinkem. Kombinace aerobního cvičení s posilováním je přitom ideální pro efektivní spalování tuku,“ vysvětluje trenérka Kateřina Hollerová z Contours. Funkční trénink dohromady obsahuje vše, co naše tělo potřebuje ke zdraví.

  • 5. Spolupráce nervového a svalového systému

    Autor: istock.com

    Při funkčním tréninku spolupracuje nervový a svalový systém, díky čemuž se rozvíjí jejich vzájemná koordinace. „Cviky s váhou vlastního těla, eventuálně se cvičebním náčiním, jsou pro člověka přirozeným pohybem, díky kterému se učí lépe vnímat své tělo. Za předpokladu správného provedení je riziko segmentálního přetížení nebo zranění velmi malé,‘‘ říká fyzioterapeutka Eva Juráková a dodává, že funkční trénink stabilizuje klouby a díky své variabilitě je vhodný pro všechny, bez ohledu na věk, pohlaví či úroveň fyzické zdatnosti.

  • 6. Možnost cvičení v posilovně, doma i venku

    Autor: iStock.com

    Při funkčním tréninku existuje nekonečně mnoho cviků, které můžete provozovat a postupně se propracovávat k jejich náročnějším variantám. „Na funkčním tréninku se mi líbí, že stejně jako při cvičení jógy si můžete sestavit vlastní sestavu a kromě center, kde funkční tréninky provozují, si jej můžete zacvičit klidně i sami doma nebo venku v přírodě. Zásadní je ale správné vnímání vlastního těla a správné provádění cviků, kterým bychom si měli být nejdříve jistí,“ popisuje výhody instruktorka jógy Věra Vojtěchová. Mimo to individuální funkční trénink je vhodný i pro ty, kteří mají speciální požadavky nebo zdravotní omezení.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji