6 důvodů, proč vás trápí chutě na sladké. Jak to zastavit?

  • 6 důvodů, proč vás trápí chutě na sladké. Jak to zastavit?
    31. srpna  2019 
     06:00

    Týrá vás touha po sladkém a nemůžete se jí ubránit? Podle studií tento problém trápí až sedmadevadesát procent žen. Konzumace dobrého jídla totiž vede k narůstu hladiny serotoninu, hormonu štěstí. Není divu, že je těžké se chutím ubránit. Buďte ale ke svému tělu vnímaví a naslouchejte jeho potřebám. Možná za vším stojí nedostatek spánku, stres nebo nevhodná skladba jinak zdravého jídelníčku. 

    Odepřít si sladkost není vždy jen otázkou pevné vůle. Pokud se nezaměříte na příčiny, které chutě na sladké vyvolávají, jen stěží je můžete překonat.

  • Emoční stres

    Autor: iStock.com

    Se stresem se dnes a denně potýkají všichni. Pokud jste ale stresu vystaveni dlouhodobě, může vést až k vyčerpání, či dokonce depresi. Zaměřte se proto na fyzické znaky, kterými se emoční stres projevuje, jako jsou nevolnost, bolest hlavy, vyrážka, zažívací problémy nebo právě neovladatelné chutě na sladké. 

    To může přejít až k emočnímu přejídání, jelikož ve vás jídlo vyvolává pocit klidu a jistého komfortu. Naneštěstí blažený pocit velice rychle nahradí pocit selhání a zklamání. Tabulka čokolády stres nejenže nezahnala, ale naopak vám navýšila kalorický příjem natolik, že se následně strachujete kvůli přibírání... 

    Vyměňte čokoládu za hodinu meditace, jógy nebo za procházku. Pročistíte si hlavu a zároveň něco uděláte pro své zdraví a štíhlou postavu. 

  • Nerovnováha v makronutrientech

    Autor: istock.com

    Snažíte se jíst zdravě, a přesto vás neustále honí mlsná? Váš jídelníček možná postrádá dostatečné množství jedné z hlavních makroživin, a to se projevuje kolísáním hladiny cukru v krvi. 

    S přechodem do diety si často lidé odpírají sacharidy, které jsou ale významným zdrojem energie. Pro správnou funkci organismu jsou nezbytné. Zejména mozek dokáže získávat energii pouze z glukózy, a tak není divu, že si o něj stejně nakonec řekne.

    Nevyhýbejte se přílohám, ovoci ani škrobové zelenině. Každé své jídlo postavte na dostatku bílkovin, a ty doplňte jak zdravými tuky, tak i složenými sacharidy. Ty uvolňují cukr do krve postupně, a tak nedochází k náhlým výkyvům glukózy.

  • Nedostatek spánku

    Autor: iStock.com

    Vědecké studie dokazují, že nedostatek spánku vede často ke zvýšené touze po sladkém, ale i slaném jídle s vysokým obsahem škrobu, např. v podobě velké porce těstovin. Dále se také potvrdilo, že při výraznější únavě dělá člověk špatná rozhodnutí ve stravování. 

    Vyčerpanost se odráží v touze po zvýšení energetického příjmu, a to nejčastěji ve formě cukru. Spánkový deficit se ale také projevuje zhoršenou náladou, kterou se opět snažíte zahnat nejlépe něčím dobrým na zub. Dlouhodobý nedostatek spánku tak může být příčinou vašeho trvalého nárůstu hmotnosti, zvýšené chuti k jídlu, a dokonce zpomalení metabolismu. 

  • Změna hladiny hormonů

    Autor: istock.com

    Podle studií trápí chutě na sladké až sedmadevadesát procent žen a osmašedesát procent mužů. U žen jsou tak chutě prokazatelně častější. Přestože může stát za tímto problémem spousta společných faktorů, ženy mimo jiné ovlivňuje i hormonální cyklus.

    V období PMS (tj. premenstruační syndrom) je žena více náladová a může mít i větší chutě na sladké. Mnohem hůř se jí tak dodržuje dietní režim a chuť k pohybu je o poznání menší. Zato čokoláda, která dodá endorfiny, je v tomto období lákavější než kdy dřív. 

    Vytvořte si režim, který bude obsahovat i zdravé dezerty, a nezdravé sladkosti vám nebudou scházet ani během PMS. Menstruaci se snažte nepoužívat jako výmluvu k tomu, abyste si dala vše, na co máte chuť, ale naplánujte si vždy o něco klidovější režim. Cvičení vyměňte na týden za jógu a upečte si nějaký zdravý koláč. 

  • Spousta umělých sladidel

    Autor: istock.com

    Zahájili jste dietu tím, že jste zcela vyřadili cukr? První týdny tak procházíte odvykací kúrou, a ta se může vyznačovat tím, že budete hledat za cukr nějakou stejně uspokojivou alternativu. Nahrazení cukru umělými sladidly však není tím správným krokem.

    Ačkoli neobsahují kalorie, ovlivňují receptory chuti a posílají mozku signál, který není pravdivý. Používání velkého množství umělých sladidel, jejichž sladivost je s cukrem nesrovnatelně vyšší, vám sladkou chuť po čase otupí. Touha po cukru se tak naopak zvýší a tabulka čokolády už vás jen tak neuspokojí. 

  • Nedostatek hořčíku nebo chromu

    Autor: iStock.com

    Ačkoli to výzkumy přímo neprokázaly, chutě na sladké, a to zejména čokoládu, jsou často spojovány s nedostatkem hořčíku. Zařaďte proto do jídelníčku např. více banánů, slunečnicových, sezamových a lněných semínek, máku, mandlí a kakaa. 

    Stopový prvek, který má však prokazatelný vliv na hladinu cukru v krvi, je chrom. Jeho spolupráce s inzulinem pomáhá odvrátit chutě na sladké, a zároveň tak zabraňuje vzniku cukrovky a nadváhy. Neočekávejte však zázrak po požití pár tablet v podobě doplňku stravy.

    Váš jídelníček by měl tedy dlouhodobě obsahovat celozrnné výrobky, ovoce, brambory, sýry, ale i ořechy, vejce a ryby. Nečekejte zázraky ihned. Až po nejméně čtyřech týdnech na vyvážené stravě byste měli pocítit rozdíl. K chromu nezapomeňte přijímat i dostatek železa, které jeho vstřebávání podporuje.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji