Zelené pivo na Zelený čtvrtek: Kam na něj vyrazit?

29. března 2018 | 12:00

Dnes je Zelený čtvrtek, a pokud nemáte v plánu dát si špenát nebo nádivku s nějakou jarní bylinkou, vypravte se po práci alespoň na zelené pivo. Ostatně Velký pátek je státním svátkem, takže přestože je toto pivo trošku silnější, nemusíte zůstat jen u jednoho a zítra si můžete maličko pospat. Kde se zelené pivo čepuje a jaké má složení?

Zelené pivo je v Čechách populární posledních pár let. Má jasně zelenou barvu a vůni i chuť po bylinkách. Jde o speciální velikonoční edici, kterou v hospodách seženete jen pár dní v roce – právě kolem Velikonoc. Napadá vás snad něco lepšího, co si dát na Zelený čtvrtek?

Složení zeleného piva

Základ zeleného piva je stejný jako u tradičního, oblíbeného zlatavého moku. Kvalitní voda, ječný slad a chmel. Během varu se do piva však přidává výluh z několika bylin, včetně mladých kopřiv, a právě proto má zelené pivo nahořklou, bylinkovou chuť.

Zelené pivo vzniká spodním kvašením, a navíc se do něj jako poslední krok přidává likér. Také proto je silnější než klasické pivo. Až si budete objednávat další kousek, pamatujte, že má zhruba čtrnáct stupňů.

Zelené pivo v Brně i v Praze

Nejvíce zeleného piva se letos, jako každý rok, uvařilo v brněnském pivovaru Starobrno. I přestože se tento pivovar stává často terčem nelichotivých vtípků, jejich velikonoční speciál je natolik populární, že ho letos uvařili více než čtyři a půl tisíce hektolitrů a na své zákazníky bude čekat v podnicích po celé České republice. Konkrétní hospody pak naleznete na webových stránkách zeleného piva.

Vedle Starobrna ale zelené pivo nabídnou letos také vyškovský pivovar Lišák nebo blanenská Černá hora spadající pod skupinu Lobkowicz. Velikonoční Krasličák, jak se jejich speciál jmenuje, má čtrnáct stupňů a výraznou hořkost.

Nestíháte vyrazit na zelené pivo? Dejte si alespoň špenát! Skvělé recepty na něj naleznete ZDE >>>

Autor: red
Diskuse ke článku
.
DesktopMobile