Jak rychle, ale bezpečně zhubnout? Tato pravidla opravdu fungují

  • Jak rychle, ale bezpečně zhubnout? Tato pravidla opravdu fungují
    17. října  2018 
     06:00

    Hladovění nikam nevede. Nejenže je nelze aplikovat dlouhodobě, ale především si zaděláváte na zdravotní problémy. Pokud se budete v dietě držet vědecky dokázaných faktů, pak budete i zdravou cestou hubnout velice rychle. Zjistěte, které to jsou, a zhubnete tentokrát mnohem snadněji. 

    Při dietě je účinné se motivovat dílčími cíli. Ty nemusí představovat jen číslo na váze, ale také činnosti a zvyky, které vám v hubnutí pomohou. Co je ale potřeba konkrétně dělat, aby bylo hubnutí nejen účinné, ale také rychlé a abyste z něj zároveň nešíleli? Čtěte dál!

  • Snídaní udáváte směr

    Autor: istock.com

    Snídaní se naladíte na celý den a udáte mu směr. Proto první jídlo dne nepodceňujte! Pokud budete ráno snídat ve spěchu např. sladký koláček, pak se přes den těžko naladíte na zdravější notu.

    Za tu nejvhodnější snídani lze považovat tu, která uspokojí vaše chutě, zasytí vás a zároveň vám zažene chutě později během dne. Ačkoli vhodná kalorická hodnota snídaně je u každého individuální, zpravidla se pohybuje okolo čtyři sta až pěti set kalorií.

    Nejdůležitější je však dbát na její složení. Měla by obsahovat vedle zdrojů sacharidů také zdroje bílkovin a zdravých tuků spolu s vlákninou, jelikož právě tyto složky se postarají o délku zasycení.

    Jako příklad ideální snídaně lze uvést řecký jogurt s celozrnnými lupínky, ovocem a oříšky. 

  • Vybírejte průmyslově nezpracované a čerstvé potraviny

    Autor: istock.com

    Ujistěte se, že váš jídelníček obsahuje nezpracované potraviny. Vyhýbejte se proto zcela instantním jídlům a potravinám, které obsahují až desítky ingrediencí, jejichž názvy dokážete sotva vyslovit.

    Vsaďte také na čerstvost surovin, jelikož právě čerstvé ovoce, zelenina, libové maso a mléčné produkty obsahují mikroživiny, které jsou pro zdraví, ale i hubnutí přímo zásadní.

  • Sůl? Jedině růžovou!

    Autor: istock.com

    Častou přidanou složkou v jídlech je sůl, která funguje jako konzervant. I když se dodatečně přidávané soli vyhýbáte, možná konzumujete potraviny, které už samy o sobě sůl obsahují. Přijímáte tím nadbytek sodíku, což se často projevuje zadržováním vody v těle.

    Při ochucování jídel upřednostňujte himálajskou sůl růžovou, která obsahuje čtyřiaosmdesát přírodních složek a minerálů, které jsou pro zdraví nezbytné. Navíc v  ní nenajdete žádné chemikálie ani aditiva.

  • Začněte den kávou

    Autor: istock.com

    Začít den kávou není žádný hřích, ale naopak správný krok v hubnutí. Kofein nabudí metabolismus a zároveň vás káva odvodní. Je totiž považována za přírodní diuretikum a obsahuje i antioxidanty, které chrání buňky ve vašem těle.  

    Vždy šálek kávy doplňte sklenicí vody, a to nejlépe s citronem, který má na rozdíl od kávy zásadité vlastnosti.

    Pokud vám káva nechutná, pak začněte ráno šálkem zeleného čaje, který má téměř totožné vlastnosti jako káva. Mnohými odborníky je považován za její zdravější alternativu.

  • Nepijte kalorie!

    Autor: istock.com

    Čaj oslazený cukrem, káva s karamelovou příchutí, limonáda nebo džus vás zdaleka tak nezasytí jako talíř plnohodnotné stravy. Vyhýbejte se tak všem tekutým kaloriím. Ochuzujete se o příjem vlákniny a navyšujete svůj denní příjem až o stovky kalorií. 

    Ostražití buďte především u pití alkoholu. Taková sklenka vína může hodnotami odpovídat i svačině. A pokud si ji dopřejete každý večer, pak v týdenním součtu zvýšíte svůj příjem až o tisíc kalorií. 

  • Vsaďte na pálivá a kořeněná jídla

    Autor: istock.com

    Chcete už samotným jídlem spálit více kalorií? Pak používejte při vaření chilli a  kajenský pepř. Kapsaicin pomáhá s vyplavováním stresových hormonů, jako je adrenalin, který zrychluje vaši schopnost spalovat tuk. 

    Pálivé papričky vám také pomohou v regulaci porcí. Talíř plný pálivých těstovin rozhodně nezvládnete sníst tak snadno a rychle. Pro podobný efekt používejte nejen pálivé chilli, ale také zázvor, kurkumu, černý pepř nebo oregano.

  • Jezte vodu!

    Autor: istock.com

    To, že je pitný režim důležitý, jistě víte. Tělo je třeba hydratovat, aby odplavovalo škodlivé látky. Abyste do těla dostali vody dostatek, přijímejte ji také v tuhých potravinách.

    Zařaďte do jídelníčku ovoce a zeleninu, jako jsou rajčata, okurky, meloun, grep, chřest, celer, ananas nebo brusinky! Všechny jmenované potraviny mají diuretické vlastnosti a zároveň obsahují vlákninu, která vás zasytí.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji