Nemáte na jídlo čas? Naučíme vás, jak se stravovat za pochodu, a přesto hubnout!

Foto: iStock.com
15. srpna  2018 
 06:00

Trávíte spoustu času na cestách a zaháníte pak hlad bagetou na benzince? Vyžaduje vaše práce neustálé schůzky ve městě a na jídlo vám nezbývá čas? Buďte na hlad připraveni a naučte se takové situace řešit. Poradíme vám, jak se vyhýbat pokušení nezdravých jídel a co na svačinu byste měli mít vždy u sebe.

 

Ne každý má tu možnost si přes den jídlo v klidu vychutnat. Mnohá zaměstnání pravidelné stravování opravdu znesnadňují. Pokud přejíždíte ze schůzky na schůzku, je pravděpodobné, že skončíte u nějakého rychlého občerstvení nebo bagety, kterou do sebe hodíte ve spěchu za jízdy.

 

Autor: iStock.com

 

Pokud se snažíte zhubnout, musíte se novému režimu přizpůsobit. Máte přes den čas na maximálně tři jídla? Nestresujte se svačinami a jednoduše je vynechte. "Hubnutí je jen o kalorickém příjmu a výdeji. Nezáleží tedy na tom, zda si jídla kaloricky rozdělíte do pěti menších jídel nebo do tří větších. Rozhodující je však skladba jídelníčku," tvrdí výživová poradkyně Veronika Duží.

 

 

Přijmout však potřebné kalorie ve večerní pizze – to vám dietu nezajistí. Dbejte proto nejen na kalorie, ale i na příjem důležitých živin. Jídla by měla být vyvážená a vždy by měla obsahovat i zdroje mikronutrientů, mezi které patří ovoce a zelenina.

 

Snídaně je základ

Přes den se na nedostatek času vymlouvat můžete, ale ráno si deset minut na snídani najde každý. První jídlo dne vás nabije potřebnou energií a zároveň budete mít jistotu, že vás příštích pár hodin nepřepadne hlad.

Ačkoli byste snídani neměli příliš odkládat, klidně si ji vychutnejte v práci. Možná vás ráno doma stresují děti, které potřebujete vypravit do školy, a až v práci jste schopni se na jídlo soustředit. Vytvořte si vlastní rituál a ten dodržujte.

 

 

Co mít vždy pohotově u sebe?

Rozhodli jste se dodržovat pět jídel denně? Pak buďte připraveni svačit i ve spěchu. V takovém případě mějte vždy třeba v kabelce sáček s oříšky, které jsou zdrojem zdravých tuků. Pomocníkem do diety mohou být i raw tyčinky, jejichž složení sestává pouze ze zdravých surovin. Nejčastěji se jedná o datle, popř. jiné sušené ovoce a oříšky či semínka.

Autor: iStock.com

 

Naopak se vyhýbejte různým müsli tyčinkám, které se zdravě pouze tváří. Jejich kalorická hodnota i složení jsou dost podobné sušenkám. Pozor byste si měli dát také na různé mléčné nápoje, které bývají plné cukru.

 

 

V létě se hodí ke svačině čerstvé sezonní ovoce. Budete-li vědět, že na svačinu si vyhradíte sotva minutu, pak si doma umixujte zdravé smoothie. Vypít ho trvá pouze pár desítek vteřin a tělu vmžiku dodáte potřebné živiny.

 

Tip na smoothie

Autor: iStock.com

1 šálek kokosového nápoje bez cukru

půl banánu

hrst lesního ovoce (např. borůvek)

1 lžička chia semínek

1 lžička kokosového oleje

 

Oběd promyslete dopředu

Obědy můžete vyřešit hned několika způsoby. Pokud vás čeká schůzka za schůzkou, pak jednu z nich využijte k obědu. Sejděte se s klientem ve vašem oblíbeném podniku, a zatímco budete řešit pracovní záležitosti, váš žaludek nebude strádat.

 

Autor: iStock.com

 

Máte problém jíst zdravě a v klidu v kolektivu, kde se neustále objednává jídlo z dovozu nebo místních restaurací? Nemusí být zrovna snadné odolat aktuálnímu menu, ve kterém je vždy něco chutného. Musíte si být ale vědomi toho, že taková jídla se neshodují s vašimi cíli.

 

 

Uvařte doma rodině chutné zdravé jídlo a přichystejte si jednu porci i s sebou do práce. Nejenže ušetříte, ale i snadněji odoláte nástrahám pokušení. Vařte si nejlépe na více dní a jednou do týdne si klidně objednejte chutný salát nebo jiný zdravý pokrm z vedlejšího bistra.

Stejná rada zní i v případě, že trávíte čas v práci i ve večerních hodinách. Buďte připraveni a nenechávejte hubnutí náhodě! Ne vždy byste mohli improvizací situaci zvládnout.

 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji