Tohle dělejte každé ráno! Díky tomu konečně začnete hubnout

Foto: istock.com
8. srpna  2018 
 06:00

Usínáte každý večer s myšlenkou, že druhý den začnete pravidelně cvičit, ale vždy se na něco vymluvíte? Uplynul další týden, a váš počet aktivit je stále na čísle nula? Zbavte se výmluv a začněte cvičit hned po probuzení! Zatímco hlava ještě spí, tělo už může naplno pracovat.

Přemýšlejte nad cvičením jako nad čištěním zubů. Je to rituál, který děláte zcela automaticky. Považujete ho za nezbytný. Stejně tak můžete vnímat i ranní cvičení. Zatímco přes den už člověk lehko hledá výmluvy, ráno je ještě rozespalý a snáz se k aktivitě přemluví.

Večer si naproti posteli nachystejte oblečení na cvičení, abyste ho hned po probuzení viděli. Po zazvonění budíku vstaňte a bez přemýšlení si ho oblečte. Jakmile budete mít oblečení na sobě, každý další krok bude o to snazší.

 

Proč je lepší cvičit na lačno?

"Přemýšlejte nad svým tělem jako nad přístrojem. Ve spánku se při správné životosprávě přepne do režimu spalování, a když se tak ráno rozhodnete cvičit, spalování tím podpoříte. Pokud se ale rozhodnete posnídat, tělo se přepne do režimu trávení. V tu chvíli byste mu měli věnovat ideálně tři hodiny, než bude opět schopné při cvičení spalovat," tvrdí výživová poradkyně a osobní trenérka Veronika Duží.

Cvičení na lačno je efektivní pro hubnutí i pro vaše zdraví. Ne každý však zvládne náročnou aktivitu bez toho, že by se předtím najedl. Cvičit bezprostředně po snídani  není rozumné a vstávat o dvě hodiny dříve se nechce jen tak někomu. Jak problém vyřešit?

Vyberte si aktivity, které zvládnete i s prázdným žaludkem. Běh vyměňte za powerwalk, neboli svižnou chůzi, kondiční cvičení za jógu či plavání nebo se jen v pohodlí domova protáhněte. 

 

Svižná chůze, neboli powerwalk

Běhání je náročné samo o sobě. Na lačno by tak pro mnohé mohlo být příliš vysilující. Neriskujte, že se vám udělá mdlo, a vyzkoušejte raději powerwalk, neboli svižnou chůzi.

"Důležité je udržet dostatečně rychlé tempo, abyste zvýšili tepovou frekvenci. Pokud nevlastníte žádné fitness hodinky, které by vás o tepové frekvenci informovaly, pak vsaďte na selský rozum. Udržujte se v takovém tempu, aby pro vás chůze byla náročná, ale příliš jste se nezadýchávali. Pocení vaši snahu potvrdí," říká fitness trenérka Veronika Duží.

Pohyb vykonávejte alespoň třicet minut. Ranní procházkou načerpáte energii, okysličíte mozek a prokrvíte svaly. Zapojte při rychlé chůzi i ruce, a posílíte navíc záda, ramena a bicepsy. 

 

Ranní protažení

Máte pouze pár minut, než budete muset vyrazit do práce? Vsaďte na krátké protažení. Každý pohyb se počítá a správným strečinkem rozhýbete ztuhlé svaly, které se budou lépe regenerovat, a budete se cítit mnohem lépe!

Jóga

Ačkoli jóga je často vnímána spíše jako protahovací cvičení, po první lekci zjistíte, že je nesmírně náročná. Výdrží v daných pozicích posílíte svaly a spálíte i dostatek kalorií. 

Pokud jste odvážní a chcete jógou opravdu zhubnout, pak vyzkoušejte power jógu, která je charakteristická svou dynamikou.

Pokud s jógou ale začínáte, vyzkoušejte nenáročné protažení podle našeho videa:

Video se připravuje ...
Cviky na každý den - jógové protažení • VIDEO: Kristýna Juřicová

 

Plavání

Co vás po ránu zaručeně probudí, je plavání. V létě ho můžete zařadit zejména na dovolené. Zařaďte ho ještě před hotelovou snídaní, a to alespoň na patnáct minut. 

Kardio aktivita v posilovně

Dělá vám problém se donutit ke cvičení doma? Pak vyrazte ráno do fitness centra. Při pohledu na kardio zónu alespoň nebudete mít pocit, že jste v tom jediní. Spousta ranních nadšenců bude na trenažerech, rotopedech nebo orbitrecích.

Vytvořte si týdenní plán a nakombinujte zmíněné aktivity tak, abyste pokryli celý pracovní týden. O víkendu se naopak věnujte aktivitám, které vám zaberou více času, jako jsou např. in-line brusle, jízda na kole nebo turistika.

 

 

 

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji