- 9. srpna 2019 06:00
Kokosové ořechy se pěstují v tropických oblastech již více než čtyři a půl tisíce let. Jejich popularita roste ale až v poslední době, kdy se ukázalo, že přinášejí spoustu zdravotních benefitů a že mají široké kulinářské využití. Pozitivní účinky má kokos i v oblasti hubnutí, jelikož obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které tělo zužitkuje okamžitě a které se neukládají jako zásobní tuk.
Zařaďte kokos do jídelníčku hned z několika důvodů. Tohle jsou pádné argumenty pro to, abyste ho nadále neopomíjeli...
Nutričně bohaté ovoce
Autor: iStock.comNa rozdíl od mnoha druhů ovoce s vysokým obsahem sacharidů kokos obsahuje převážně tuk. Obsahuje ale také bílkoviny, spoustu důležitých minerálů a malé množství vitaminu B. Minerály z kokosu se podílejí na mnoha důležitých funkcích v těle.
Kokosové ořechy mají zvláště vysoký obsah manganu, který je nezbytný pro zdraví kostí a metabolismus sacharidů, bílkovin a cholesterolu. Kokos je také bohatý na měď a železo, které pomáhají tvořit červené krvinky, stejně jako na selen – důležitá součást antioxidantů, které chrání naše buňky.
Podporuje zdraví srdce a redukci tuku
Autor: iStock.comStudie zjistily, že u osob, které žijí na polynéských ostrovech a často konzumují čerstvé kokosy, se výrazně méně vyskytují srdeční choroby. Domorodí Polynésané však také konzumují více ryb a méně zpracovaných potravin, takže není jasné, zda může být výsledek studií přikládán pouze konzumaci kokosu.
Konzumace panenského kokosového oleje, který se extrahuje ze sušené kokosové dužiny, může u člověka snížit také podíl břišního tuku. Ten zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob a cukrovky, a tak člověka může ohrozit na životě.
Studie u dvaceti osob s obezitou zjistila, že obvod pasu účastníků mužského pohlaví se zmenšil v průměru asi o jeden palec (asi tři centimetry) poté, co do jídelníčku denně po dobu čtyř týdnů přidávali třicet mililitrů panenského kokosového oleje.
Vyrovnává hladinu cukru v krvi
Autor: istock.comKokos má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny a tuku, takže může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Jedna studie na potkanech zjistila, že kokosový ořech má antidiabetické účinky, a to pravděpodobně kvůli obsahu argininu. Arginin je aminokyselina, která je důležitá pro fungování pankreatických buněk, které uvolňují hormonální inzulin k regulaci hladiny cukru v krvi. Když byli potkani s diabetem krmeni bílkovinami z kokosové dužiny, jejich hladina cukru v krvi, hladina inzulinu a další ukazatele metabolismu glukózy byly mnohem lepší než u potkanů, kteří kokos nejedli. Navíc beta-buňky ve slinivce břišní začaly vyrábět více inzulinu – hormonu, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Vědci se domnívali, že zlepšená funkce beta-buněk byla také způsobena vysokým množstvím argininu nalezeného v kokosu.
Vysoký obsah vlákniny v kokosové dužině může také pomoci zpomalit trávení a zlepšit inzulinovou rezistenci, a tak i pozitivně regulovat hladinu cukru v krvi.
Je plný antioxidantů
Autor: istock.comKokosová dužina obsahuje fenolické sloučeniny, což jsou antioxidanty, které mohou chránit buňky před oxidačním poškozením. Mezi hlavní identifikované fenolové sloučeniny patří:
- kyselina kovová
- kyselina kávová
- kyselina salicylová
- kyselina p-kumarová.
Polyfenoly, které se v kokosu nacházejí, mohou zabránit oxidaci LDL (špatného) cholesterolu, takže je méně pravděpodobné, že se v tepnách vytvoří pláty zvyšující riziko srdečních chorob.
Některé studie prováděné ve zkumavkách a na zvířatech rovněž prokázaly, že antioxidanty, které se nacházejí v kokosovém oleji, mohou pomoci chránit buňky před poškozením a odumíráním způsobenými oxidačním stresem a chemoterapií.
Využití najde v kuchyni i jako kosmetický pomocník
Autor: iStock.comMasitá struktura kokosu se skvěle vyjímá s kari, rybím masem, rýžovými pokrmy nebo na krevetách místo strouhanky. Drcený kokos je pro změnu skvělý pro pečení a přidává přirozenou sladkost a vlhkost do sušenek, muffinů a chlebů na sladko (např. banánový chléb).
Jako tropické ovoce se hodí i na rýžovou nebo ovesnou kaši, které dodává křupavost, a přidat ho můžete i do jogurtu nebo ho lze zamíchat do müsli. Kokos je také oblíbený ve formě kokosové mouky, která je navíc bezlepková a pro své hodnoty je oblíbená v paleo stravě.
V neposlední řadě můžete do jídelníčku zařadit i kokosovou vodu pro účinnou hydrataci těla a kokosový olej, který je vynikajícím tepelně stálým tukem. Lze ho tak použít při smažení i pečení. Jeho využití zasahuje mimo jiné i do pečující kosmetiky, kde ho můžete použít jako masku na vlasy, bělidlo na zuby nebo k projasnění pokožky.
/
Klíčová slova: