Mléko přináší našemu tělu mnoho živin, ale někteří z nás ho nemohou konzumovat; buď trpí intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některý z jeho alergenů. To je jeden z důvodů, proč se názor na bílý nápoj stal námětem mnoha diskusí.
Děti potřebují pestrost
V období od 4. do 6. měsíce věku dítěte by měla jejich jídelníček obohatit pevná strava, která postu8pně obsahuje všechny složky včetně kravského mléka. Imunitní systém si tak má šanci navyknout i na potenciálně alergenní složky stravy.
Mléko a nadváha
Mléko a výrobky z něj jsou nutričně a energeticky bohaté, jsou tedy vydatným pokrmem. Obézní lidé by měli tento fakt vést v patrnosti a denní jídelníček s obsahem mléčných výrobků doplnit dostatkem potravin rostlinného původu. Po samotném mléku se ale netloustne. Sklenice polotučného mléka je kaloricky stejná jako polovina jablka. „Řada studií potvrdila význam mléčných výrobků v redukci hmotnosti, ve zlepšení inzulinové rezistence i metabolického syndromu,“ říká dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá.
Imunitě prospívají zakysané výrobky
Jak je v poslední době často zdůrazňováno, pro imunitu jsou důležité spolu s ostatními vitaminy vitamin D, prebiotika (složité cukry v zelenině, luštěninách, celozrnné mouce, v česneku a cibuli) a probiotika (vhodné typy organismu prospěšných bakterií, které jsou obsaženy v kysaných mléčných výrobcích). Zakysané výrobky jsou užitečné pro střevní metabolismus, a s tím souvisí i obranyschopnost organismu. Jsou snáze stravitelné a bývají obvykle lépe tolerovány než mléko.
Více se o mléce dozvíte na webu Mojezdravi.cz