Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pravda o mléce: Je opravdu tak zdravé, nebo zahleňuje?

20. března 2018 | 06:00

Odmala nás rodiče nabádali k tomu, abychom pili mléko, protože je bohaté na vitaminy a vápník. Dnes se však setkáváme s protichůdnými názory týkajícími se jeho konzumace a kvality. Jak to tedy doopravdy s mlékem je?

Mléko přináší našemu tělu mnoho živin, ale někteří z nás ho nemohou konzumovat; buď trpí intolerancí mléka, nebo jsou přecitlivělí na některý z jeho alergenů. To je jeden z důvodů, proč se názor na bílý nápoj stal námětem mnoha diskusí.

Děti potřebují pestrost

V období od 4. do 6. měsíce věku dítěte by měla jejich jídelníček obohatit pevná strava, která postu8pně obsahuje všechny složky včetně kravského mléka. Imunitní systém si tak má šanci navyknout i na potenciálně alergenní složky stravy.

Mléko a nadváha

Mléko a výrobky z něj jsou nutričně a energeticky bohaté, jsou tedy vydatným pokrmem. Obézní lidé by měli tento fakt vést v patrnosti a denní jídelníček s obsahem mléčných výrobků doplnit dostatkem potravin rostlinného původu. Po samotném mléku se ale netloustne. Sklenice polotučného mléka je kaloricky stejná jako polovina jablka. „Řada studií potvrdila význam mléčných výrobků v redukci hmotnosti, ve zlepšení inzulinové rezistence i metabolického syndromu,“ říká dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá.

Imunitě prospívají zakysané výrobky

Jak je v poslední době často zdůrazňováno, pro imunitu jsou důležité spolu s ostatními vitaminy vitamin D, prebiotika (složité cukry v zelenině, luštěninách, celozrnné mouce, v česneku a cibuli) a probiotika (vhodné typy organismu prospěšných bakterií, které jsou obsaženy v kysaných mléčných výrobcích). Zakysané výrobky jsou užitečné pro střevní metabolismus, a s tím souvisí i obranyschopnost organismu. Jsou snáze stravitelné a bývají obvykle lépe tolerovány než mléko.

Více se o mléce dozvíte na webu Mojezdravi.cz

Autor: Jana Hrabáková
Video se připravuje ...