Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás premenstruační syndrom? Pomůže vám maso, mléko a cvičení

Nepodléhejte každý měsíc ženským problémům, vezměte si na pomoc přírodní léčiva.
12. března 2013 | 10:00

K nepříjemným příznakům PMS, kterým trpí až osmdesát procent žen, patří například  poruchy trávení, nadýmání, změny nálad, křeče nebo bolesti hlavy. A jak toto období co nejlépe zvládnout? Vezměte si na pomoc bylinky, vitamíny a potraviny.

Dejte si vápník

V průběhu menstruačního cyklu dochází k nedostatku vápníku v těle, který je jedním z nejdůležitějších minerálů, jehož funkcí je mimo jiné i udržovat správnou funkci nervů. Podle odborníků dokáže denní dávka 1200 mg vápníku zmírnit bolestivý průběh menstruace až o polovinu.

Zdrojem vápníku jsou: Mléko a mléčné výrobky, sojové boby, mandle, mák, lískové a vlašské ořechy, arašídy, luštěniny, brokolice, kapusta a brambory.

jahody
Autor: Subtropické zahradnictví Kruh
Dopřejte tělu železo

Při abnormálně silném krvácení je potřeba dodat tělu dostatek železa, které chrání před chudokrevností. V průběhu menstruačního cyklu je doporučená denní dávka 1,5-2mg železa.

Zdrojem vápníku jsou: Maso, luštěniny, dýňová a slunečnicová semínka, listová zelenina nebo jahody.

vejce
Autor: Profimedia.cz
Vitamín B proti křečím

Dostavují-li se u vás křeče, pak je zaručeně zmírní vitamín B, který může navíc zmírnit napětí v prsou a silné krvácení.

Zdrojem vápníku jsou:Vnitřnosti, vaječný žloutek, mléko, ryby, ořechy, česnek, celozrnné pečivo, neloupaná rýže, ovesné vločky a pohanka.

Cvičení je proti stresu nejlepší.
Autor: profimedia.cz
Zacvičte si

Je jasné, že při svých dnech nemáte na nic náladu a nejraději byste se jen choulila na gauči a čekala až to utrpení skončí, ale věřte, že příznaky PMS dokáží zmírnit některé cviky. Ideální jsou aerobní cviky, jízda na kole, jóga nebo prosté procházení se, které zvýší průtok krve v těle, zmírní napětí svalů a navíc vám dají zapomenout na špatnou náladu.

...
Autor: Shutterstock
Pijte a zase pijte

Nedostatečný přísun tekutin způsobuje otoky, nadýmání a také zahuštění menstruační krve a tím i větší bolestivost průběhu menstruace. Proto svému tělu dopřejte 3 litry tekutin denně, a to v podobě čisté vody a bylinkových čajů. Perfektní bude například meduňkový nebo šalvějový čaj.

Vybrat správnou matraci je pro kvalitní spánek velice důležité.
Autor: Profimedia.cz
Snažte se dobře spát

Zní to jako sci-fi, že při takových bolestech máte klidně spát, ale podle odborníků je spánek opravdu tím nejlepším lékařem, který zregeneruje celý váš organismus.

Vynechejte sůl i cukr a

sůl
Autor: Shutterstock.com
zapomeňte na kávu

Příliš soli v potravě způsobuje zadržování vody v těle, nadýmání, které ještě zhoršují příznaky PMS. Rafinovaný cukr pak způsobuje únavu a mrzutost. Kofein pak navíc zhoršuje podrážděnost a úzkost, které mohou vést v tomto období k takzvaným „depkám“.