Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Máme návod na šťastnější život: Základem je smát se a odpouštět

Šťastný život si můžete udělat sami, stačí myslet pozitivně.
30. července 2013 | 06:00

Buďte optimistkou a věřte v nadějné vyhlídky, podle lékařů mají pozitivně naladění lidé zdravější srdce, lépe se vyrovnávají se stresem a jsou mnohem oblíbenější než věční negativisté. A jak mít šťastnější život a myslet pozitivně? Máme pro vás pár tipů.

7 věcí, které vás udělají šťastnější

Ne, není řeč ani o kabelkách, autech nebo luxusní večeři, ale naopak o naslouchání, odpouštění nebo vděčnosti, které vám zkvalitní život víc, než materiální hojnost.

Buďte vděční

Zní to možná banálně, ale základem vašeho štěstí je být vděční. A to jak za své starosti, které vás formují a zocelují, tak i za ty dobré věci či naprosté maličkosti, které dělají život hezčí. To vše je základem pozitivního myšlení, proto si zkuste každý večer říci „Děkuji, že mám zdravou rodinu, skvělého partnera nebo že chodím do práce přes rozkvetlou zahradu.“ Uvidíte, život bude hned mnohem růžovější.

Kamarádky
Autor: Shutterstock.com
Nebuďte na nic sami

Podělte se s přáteli nejen o starosti, které vás trápí, ale také o své zážitky a radosti. Najednou uvidíte, že jste s ostatními na stejné lodi, že máte společná trápení ke kterým můžete dohromady najít řešení, nebo naopak, že máte možná více společných koníčků, než jste si mysleli.

Odpouštějte

Možná se vám bude zdát, že se to snadněji řekne, než provede, ale ať už vám ten či onen člověk provedl cokoliv, odpusťte mu. Jakmile totiž uzavřete nepříjemnou kapitolu svého života, poznáte, že můžete lépe dýchat, prožívat a třeba i milovat. Odpuštění, které dáte je branou ke spokojenějšímu životu.

Naslouchejte

Začněte i vy naslouchat svým blízkým, kteří se s vámi potřebují podělit o trápení, které mají. Získáte tím jejich úctu, důvěru a možná i obdiv. Být tu pro někoho totiž naplňuje pozitivní energií a ta je v životě potřeba.

Závist
Autor: Shutterstock.com
Nezáviďte

Je snadné závidět drahé kabelky a šaty, žárlit, že sousedka má hezčího manžela a jezdí několikrát do roka na dovolenou, mnohem těžší je ale nezávidět. Závistí škodíte jen a jen sami sobě. Místo toho byste mohli použít svoji nespokojenost jako odrazový můstek k uskutečnění svých snů, věřte, že i na vás čeká štěstí, jen si před ním nesmíte zavřít dveře.

Úsměv prosím

Jeden citát praví „Usmívej se, neboť se na tebe ostatní lidé musejí dívat.“ A je to pravda. S úsměvem toho pořídíte mnohem více, než jako zakaboněná strašidla. A proč se na ostatní smát? Protože pozitivní energie, kterou rozdáváte, se odrazí a vy ji zase dostanete zpět, a to dělá život šťastnější.

Neobviňujte
Autor: Shutterstock.com
Neobviňujte

Také si někdy říkáte, že za váš neúspěch možná může Máňa od vedle, která vás pomluvila na poště či někde jinde? Vzpamatujte se a z vlastních neúspěchů neobviňujte nikoho, ani kolegyni a ani sebe. Možná na vás čeká něco mnohem lepšího, jen ještě nenazrál ten správný čas. Takže místo negativních myšlenek poděkujte za šanci, začněte na sobě víc pracovat, zdokonalujte se ve svém oboru a uvidíte, že to přinese kýžené ovoce.

Video se připravuje ...