Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pěstujete bylinky? Vyhněte se těmto zabijákům!

23. května 2023 | 06:00

Víte, jaké jsou největší prohřešky při pěstování bylinek doma za oknem? Poučte se, ať je nepřivedete ke zkáze.

1. Chybí jim světlo

Jak poznáte, že mají vaše bylinky málo světla? Snadno. Nejspíš to budou chudinky, které místo bohaté koruny čerstvě zelených lístků budou zdobit jen řídce rašící nažloutlé. Stonky mají tenké a vytáhlé a listy malé.

Většina tuzemských bylinek má ráda světlo. Proto se jim tak dobře daří na parapetech nasměrovaných na jižní nebo západní stranu. Když už je byt situovaný jinak a okna směřují na sever, je lepší zvolit rostlinky, které snesou i polostín.

2. Málo nebo moc vody

Bylinky potřebují zálivku pravidelně, ale v malých dávkách. Když jim dáte moc, uhnijí jim kořeny, a rostlinku už nezachráníte. Náchylné k přelití jsou především bazalka, pažitka, petržel i máta. Při pěstování bylinek za oknem si musíte uvědomit, že mají kolem sebe mnohem méně substrátu než na záhonech. Když víte, že máte doma sucho, je lepší pěstovat rostliny, kterým občasné přísušky nevadí. Jsou to například tymián, rozmarýn nebo levandule.

3. Nevhodní sousedé Aneb které bylinky se spolu nesnesou?

Stejně jako jsou různí lidé, jsou různé i bylinky. Každá má trochu jiné nároky, a když dáte do jednoho květináče dvě zcela odlišné, nejspíš zahubíte obě. Pokud tedy chcete sesadit více bylin do jedné nádoby, měly by mít stejné požadavky na vodu. Obecně platí, že se moc nesnese petržel s mátou, fenykl s koriandrem. Suchomilná mateřídouška a levandule nemůžou být ve stejném květináči jako petrželka a kopr. Pozor si také dejte na to, že rostliny mají různou délku života. Některé jsou jednoleté, jiné trvalky.

Které bylinky naopak zasadit do jednoho truhlíku? Ve videu nám to řekne odbornice na bylinky Klára Matušková.

Video se připravuje ...
Pěstování bylinek za oknem i na zahrádce: Jak na to? • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

4. Nebezpečný průvan

Všechny bylinky, ať jim vyhovuje slunce, nebo polostín, jsou velmi citlivé na průvan. Než otevřete okno, raději se pořádně rozhlédněte po parapetu. Dobře jim nedělá ani teplý, ani studený závan, který je doslova sežehne. Aby byly bylinky skutečně k užitku, potřebují teplotu mezi 15 až 20 °C. Jenže to je často v kuchyni, kde se peče, vaří a bývá tam nejtepleji z celého bytu, velký problém. Naštěstí nejsou tak choulostivé, aby si s výkyvem kolem pěti stupňů neporadily.

 5. Špatná půda

Máte rostlinky takové nanicovaté a moc nevoní? A nepoužili jste náhodou obyčejný zahradnický substrát? Možná to vězí právě v tom. Obecně platí, že bylinky nemají rády těžkou půdu. Svědčí jim, když zahradnický substrát smícháte s něčím, co ho odlehčí. Může to být umělý substrát, ale stejnou službu udělá i rašelina, kompost a drobné kamínky na drenáž.

Autor: toma
Video se připravuje ...