Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jezte ovoce a zeleninu 5x denně podle pravidel zdravého stravování!

Víte, jaké výhody přináší konzumace ovoce a zeleniny pravidelně, 5x denně?
13. března 2013 | 14:00

Výživoví odborníci ze Světové zdravotnické organizace doporučují sníst denně alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Víte proč je to důležité a jaké všechny výhody vám může přinést?

Blahodárná vláknina

Jednou z nejvýznamnějších složek ovoce a zeleniny je totiž vláknina. Výhodou je obsah vlákniny jak nerozpustné, tak i rozpustné. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tím riziko aterosklerózy, tedy IM, ischemické choroby srdce.

Snižuje glykemický index stravy, tedy snižuje hladinu glykemie. Má význam především u diabetiků a osob s nadváhou a zvyšuje objem stravy, tím zvyšuje pocit nasycení, to má opět význam hlavně u osob redukující váhu a mnoho dalšího!

Jedna velká porce je prostě špatně
Pokud myslíte na to, že jíst pětkrát denně ovoce a zeleninu není potřeba a stačí si dát k obědu či večeři zeleninový salát, smýšlíte špatně!

„Zvláště u vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například vitamín C nebo vitamíny skupiny B, dojde při nadbytku k vyloučení těla bez užitku. Například u vitamínu C z přirozených zdrojů, jako je ovoce a zelenina, umí naše tělo vstřebat přibližně 50-70 mg vitamínu C, zbytek naše tělo vyloučí. Právě u těchto vitamínů má pro nás mnohem větší význam přijímat je v menších dávkách rovnoměrně rozdělených do celého dne“ vysvětluje výživová specialistka společnosti STOB Nikola Hanyšová.

Švestky jsou oblíbeným ovocem. České sady však napadá nemoc šarka, která sladké plody ničí.
Autor: Profimedia.cz

10 tipů, jak pravidelně jíst ovoce a zeleninu během dne
Pamatujte tedy na to, že jíst ovoce a zeleninu v menších porcích, zato víckrát denně je pro tělo mnohem přínosnější. A pokud vás trápí obavy, že na pět zmiňovaných porcí prostě zapomenete, máme pro vás pár tipů, jak si s touto konzumací poradit.

1. Oblibte si číslo 5, napište si je na kus papíru a vystavte si je někam na oči

2. Nezaměřujte se pouze na syrovou zeleninu a ovoce – kombinujte je s ovocnými a zeleninovými šťávami. Využijte pestrou škálu výběru zeleniny a ovoce, čímž si zajistíte větší spektrum nejen vitamínů, antioxidantů a minerálních látek, ale také chutí, díky kterým si určitě najdete Vaši oblíbenou dávku ovoce či zeleniny

Jahody
Autor: profimedia.cz

3. Vybírejte si zeleninu a ovoce podle barev oblečení, aby se vám hodila k outfitu a považujte ji za doplňky (existuje totiž opravdu pestrá škála barev ovoce a zeleniny)

4. Na pracovní porady, školení nebo třeba procházky se vybavte zeleninovou či ovocnou šťávou (podpoříte tak i svůj pitný režim)

5. Svačte – dopřávejte si mezi hlavními jídly porce ovoce a zeleniny

6. Každé hlavní jídlo doprovázejte zeleninou a to bez ohledu na to, v jakém je stavu – tedy syrovou, dušenou či vařenou

7. Doma nebo na pracovním stole mějte vždy ovoce a zeleninu na očích, abyste měli možnost, kdykoli vás přepadne chuť na něco dobrého, ovoce a zeleninu po ruce

8. Inspirujte se novými recepty, v nichž jsou složkou ovoce a zelenina, případně hledejte recepty, ve kterých je hlavní složkou zeleninová šťáva

9. Vyměňte čokoládové tyčinky za zeleninové a ovocné šťávy v praktických uzavíratelných obalech, které můžete dát do pracovní kabelky či aktovky

10. Buďte ráno fresh – začněte den snídaní doplněnou o ovoce či zeleninu, případně si dejte 150 – 200 ml sklenici ovocné nebo zeleninové šťávy, začnete totiž den s větší svěžestí

Zatočte s nevzhlednými "pneumatikami"
Autor: Profimedia.cz

Autor: Eva Dvořáková