Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Menstruační kalíšky: alternativa tamponů a vložek? Testovaly jsme je!

Menstruační kalíšky hrají všemi barvami. Vyzkoušela jste je?
24. dubna 2013 | 06:00

Do redakce nám dorazil balík s několika menstruačními kalíšky LadyCup. Ty jsme rozdaly mezi redaktorky, známé, maminky na mateřské, sportovkyně i studentky. Jak komu vyhovovaly?

Na rozdíl od tamponu ho můžete používat i 15 let, a to pořád jeden a ten samý. Necítíte ho, jako když nosíte vložku. O kontroverzním menstruačním kalíšku se hodně mluví. A my jsme ho vyzkoušely na vlastní kůži.

Je hezký na pohled. Vybrat si můžete ze 14 módních barev, i pytlíčky na kalíšky jsou moc pěkné, ale ouha! Jak ho zavést? Je to netradiční tvar, nikdy jste se s tím nesetkala!

Jak vyhovoval mladým dívkám?

Mladé dámy často poletují po městě, brigádničí, nebo cestují. Jak řeší výměnu kalíšku, kdy je potřeba z něj tekutinu vymýt, například na veřejných toaletách? Vyhovuje jim kalíšek? A co zavádění?

"Nejdřív jsem se se zaváděním doslova prala. A když jsem kalíšek dostávala ven snad čtvrt hodiny, skoro jsem brečela. Jinak to bylo fajn, musím tomu dát ještě šanci," napsala nám testovatelka Anička (22).

Menstruační kalíšky
Autor: ladycup.cz

"Za mně hned na první pokus snadná manipulace, první vyndavání trošku obtížnější ale po pár dnech to šlo samo. Lepší než tampony a vložky ve všech směrech! Absolutní spokojenost," chválí si kalíšky Týna (22).

"Nejlepsi vec! Manipiulace po prvním menzes úplně v pohodě. Skvělé na dlouhé cesty, kdy není možnost měnit tampon každé 3-4 hodiny. Báječné pro ty, co mají slabé krvácení. Vymývání v obchoďácích řeším buď láhví vody, nebo vlhčenými ubrousky, které firmy prodávají speciálně na kalíšky," napsala nám Dita (24).

Dospělým ženám tolik nevyhovoval

"Tampony mě vysušovaly a vložky, při celodenním lítaní kolem tří dětí, nepřipadají v úvahu," říká Aneta (30), maminka na mateřské dovolené. "Kalíšek jsem vyzkoušela, ale necítila jsem se moc dobře. Stopku jsem si musela zkrátit, protože jsem ji hodně cítila. No uvidím."

Menstruační kalíšky hrají všemi barvami
Autor: ladycup.cz

Redaktorka Eva (27): "I když je kalíšek z příjemného materiálu (silikon), zaskočil mě svou velikostí (a to jsem testovala velikost S). Časem jsem si zvykla a už ho moc nevnímala. Problém ale nastal při vyndavání. Jelikož nesnáším pohled na krev, bylo mi omývání kalíšku dost nepříjemné...Myslím si, že je to dobrá věc, z které jsou ekologicky založené ženy jistě nadšené. Já ale zůstanu alespoň prozatím věrná tamponům. Přeci jenom pro mě představují větší komfort."

Anketa
Jaké jsou vaše zkušenosti s menstruačním kalíškem?
Super, už nikdy nechci nic jiného
31 %
Zůstanu u tampónů a vložek
8 %
Nezkusila jsem, nechci
31 %
Mám ho v plánu vyzkoušet
31 %
Hlasovalo: 894 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!

Hlavní je najít odvahu

Spousta žen, kterým jsem kalíšek na testování dala, neměla odvahu ho vyzkoušet. Někdo tvrdil, že na to není, i když ze začátku byl nadšený. Ostatní zas, že tomu nevěří a zůstanou věrné svým tamponům a vložkám.

"Sportovně plavu, a když mám menstruaci, hodně mě to omezuje. Nejdříve jsem nosila kalíšek velikosti L, ale jak jsem se při plavání uvolnila, často se mi hodně sesunul. Takže na plavání nosím S-ko a na běžné nošení L-ko. Jsem moc spokojená," řekla nám Alice.

Co dodat závěrem?

Je spousta žen, které si kalíšky chválí, na druhou stranu jsou i ty, které kalíšku nevěří, nebo jim jeho používání nevyhovuje. Někdo ho musí měnit třikrát denně, ostatní zavedou ráno a večer v klidu domova, vymyjí a zavedou znovu. Je na vás, zda-li kalíšek vyzkoušíte, ale my vám radíme: Jděte do toho! A napište nám pak na náš Facebook, jak se vám používal.

Děkujeme firmě LadyCup za poskytnutí menstruačních kalíšků k testování!

Autor: Eva Dvořáková
Video se připravuje ...