Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Menstruační bolesti - Jak se jich zbavit?

Bolí vás břicho nebo žlučník? Známe viníka.
4. března 2010 | 15:41

Každá z nás zná ten pocit: cítíme se slabé, všechno nás bolí, do ničeho se nám nechce a navíc se přidají křeče v břiše. Co bychom daly za to, aby zmizely?

Proč máme menstruaci?

Přibližně jedenkrát za 28 dní tělo ženy v reprodukčním věku vykazuje určité změny. Organismus ženy se vlastně připravuje na budoucí možné otěhotnění. Každý měsíc se děložní sliznice mění tak, aby se v ní, v případě otěhotnění, se mohlo uhnízdit oplodněné vajíčko. Pokud k oplodnění nedojde, sliznice se odloučí a v podobě menstruačního krvácení vyjde pochvou z těla ven.

Obtíže při menstruaci

Kromě tělesných bolestí se můžeme potýkat i s celkovou rozladěností. „Nic doma, nic nám po chuti“ dalo by se velmi jednoduše shrnout naše tělesné rozpoložení. Naši blízcí i kolegové se náhle mohou stát našimi nepřáteli, dráždí nás na nich úplně všechno. A přitom jsme to my, které jsou obyčejně protivné.

Zkusme příště, než se na někoho utrhneme, se nejdříve nadechnout a říct si: „Klid, to jsou jenom moje rozhozené hormony.“ Nemusí hned na nás každý poznat, v jaké fázi se nachází náš cyklus.

Některá z nás ve „svých dnech“ trpí méně, některá více. Někdo o nich takřka ani neví, ale většinu z nás první dva až tři periody pěkně potrápí.

Bolestivá menstruace (odborně dysmenorea) postihuje především dívky do 24 let, po porodu obvykle mizí, ale některá z nás nemá pokoj až do klimakteria.

Menstruační bolesti

Projevují se křečemi v podbřišku, přicházejí ve vlnách a mohou být provázeny bolestmi v bederní krajině, nevolností s nucením na zvracení a dokonce i zvracením. Křeče jsou způsobovány děložními stahy a jsou spojeny s vysokou hladinou prostaglandinů - látek podobných hormonům. Nezdravá výživa a nedostatek pohybu obtíže ještě zhoršují.

Jak mohu bolesti zmírnit?

Můžete vyzkoušet i změnu jídelníčku. V týdnu před očekávanou menstruací věnujte mimořádnou pozornost zdravé výživě. Můžete tak předejít nerovnováze prostaglandinů v děložní stěně. Jezte potravu bohatou na esenciální mastné kyseliny, vápník, hořčík, zinek a vitaminy B, C a E. Pijte hodně tekutin a jezte denně zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny, abyste zabránily zácpě. Vyhýbejte se pokrmům z bílé mouky, cukru a nasycených (živočišných) tuků.

Léky

Většina z nás si nemůže dovolit být tři dny z měsíce „mimo provoz“. Pokud nejsou bolesti opravdu mimořádné a nevyžadují pozornost lékaře, můžeme si pomoci některými z analgetik.

Na menstruační bolesti zabírá do dvaceti minut po polknutí tablety volně prodejný lék Valetol. Jeho kombinované složení i tady spolehlivě pomůže zbavit nás na 6 – 8 hodin bolesti, abychom se mohly věnovat svým každodenním povinnostem i radostem.

Víte, že:

Při narození máme úplný a definitivní počet vajíček. Během života tělo uvolní asi 500 zralých vajíček.

Dvojčata se rodí jednou na 80 porodů.

Trojčata se rodí přibližně jednou na 6400 porodů.

Čtyřčata jsou ještě vzácnější - 1 na 512 000 porodů.

Paterčat se dočkáme s pravděpodobností 1 ku 40 milionům.