Sobota 28. září 2024
Oblačno, déšť 17°C

Vážné nemoci poznáte podle potu! Pozor na ovocný, octový či štiplavý zápach

  • Zapáchá váš pot jako moč, nebo ocet? Víme, jak podle odéru zjistit nemoc!
    21. června 2024 | 05:00

    Potíte se, a to nejen když stoupnou venkovní teploty? Je to normální, potíme se všichni, pot je přirozená reakce organismu na ohřátí. Jeho intenzita a odér ale také mohou napovídat, jak jsme na tom se zdravím, případně že něco není v pořádku.

    I když se nám zdá, že pot je jen na obtíž, jde o zcela přirozenou a důležitou reakci organismu na vnější i vnitřní potřeby. Pot je totiž nejen nezbytný pro termoregulaci, ale také tělo zbavuje přebytečných toxinů. Hraje i klíčovou roli v ochraně pokožky. Kromě vody totiž obsahuje soli a organické sloučeniny jako hořčík, draslík, chlor nebo sodík, které pomáhají udržovat její správnou hydrataci a pH. Odér a intenzita potu zároveň leccos prozrazují o našem zdravotním stavu. Jak se v tom vyznat?

  • Štiplavý pach potu

    Určitě jste si všimli, že ve stresu se všichni potíme o hodně víc a pach potu je intenzivní, až štiplavý. Jde o přirozenou reakci organismu na stresové situace a emoční vypětí. „Ve stresu se aktivuje nervový systém, vyplaví se hormony adrenalin a kortizol a naše tělo se dostane do stavu bojuj, nebo uteč. Tato reakce přirozeně stimuluje potní žlázy, aby se během psychické zátěže organismus ochladil a udržel si zdravou tělesnou teplotu,“ vysvětluje MUDr. Pavel Turčan, Ph.D. Stresový pot je také mnohem víc cítit. Proč? Má totiž odlišné složení, bohaté na bílkoviny, tuky a obsahuje i jiné bakterie. Jejich rozklad pak způsobuje zmíněný intenzivní zápach.

  • Když páchne po ovoci

    S větším množstvím potu se potýkají i lidé s rozkolísanou hladinou cukru nebo přímo diabetici. Jejich pot mívá mírně nasládlý, až ovocný zápach. „Je to způsobeno tím, že se tělo snaží zbavit přebytečného cukru,“ vysvětluje lékař.

  • Odér podobný octu

    V situaci, kdy má pot octový zápach a nemění se to delší dobu, je důležité vyšetření ledvin a jejich funkce. Pokud jsou totiž ledviny nemocné, nemusí být schopné dostatečně rozkládat různé chemické látky, takže je tělo začne vylučovat i potem. To pak způsobuje, že pot páchne jako ocet.

  • Pot je cítit po moči

    Někdo se může intenzivně a často mýt, přesto je jeho pot cítit po moči. Proč se to děje? Důvodem může být buď opět onemocnění ledvin, nebo také jater. V těle se kvůli nedostatečné činnosti těchto orgánů hromadí toxiny, které pak může organismus vylučovat potem páchnoucím nejen po octu, ale i po amoniaku. Právě amoniak totiž dává moči její charakteristický zápach.

  • Štiplavý, acetonový pot

    Takto páchnoucí pot nejčastěji způsobuje diabetes. Tělo totiž není schopné samo si vytvářet inzulin, který v těle roznáší glukózu z krve do buněk. Pokud inzulin chybí, cukr zůstává v krvi. A v těle pak dochází k procesům, při nichž se uvolňují látky obsahující aceton. Častěji se to projevuje u diabetiků I. typu.

  • Proč se potíme nadměrně?

    Je možné, že jde o hyperhidrózu neboli nadměrné pocení. Může jít o důsledek vedlejších účinků užívaných léků, příčinou může být nadváha a obezita nebo také dlouhodobý stres, metabolické onemocnění či hormonální výkyvy.

    Co s tím?

    - Důležité je vyšetření u lékaře a vyloučení závažné příčiny, především choroby.
    - Pomůže také změna pitného režimu, například popíjení čisté vody v dostatečném množství.
    - Omezte nebo úplně vylučte kofein, alkohol a cigarety.
    - Omezte konzumaci silně kořeněných a pikantních pokrmů.
    - Oblékejte si prodyšné materiály.

    Jak se zbavit chuti na cigaretu? Toto je 6 originálních tipů! 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videoredakce ženských webů

    Autor: archiv

Autor: sia
Klíčová slova:  zdraví, zdraví a nemoci, TĚLO
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...