Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Test: Jak dlouho budete žít? Spočítejte si svůj pravděpodobný věk dožití!

  • 2. února 2024 | 06:00

    Důvodů, proč žijeme stále déle, je celá řada. Napomáhají tomu vývoj lékařské vědy, zvyšující se povědomí o tom, jak o své zdraví svépomocí a účinně pečovat, a aktivní zájem lidí. Zásadní je však ale – jak se zdá – celkový životní styl. 

    Epidemiologické studie mimo jiné ukázaly, že nekuřáci mají život delší minimálně o pět let, vegetariáni o sedm, naopak ten, kdo pije denně více než dvě sklenice alkoholu, si zkracuje život o šest let.

    Kolika let se asi dožijete? Vyplňte následující dotazník, který vypracovali vědci z Harvard Medical School na základě studie o sto padesáti stoletých lidech. Test je jednoduchý. Na každou otázku odpovězte ano, nebo ne a podle toho si buď přičtěte, nebo odečtěte body, které jsou v závorce. Na konci vám vyjde celkový počet záporných bodů, počet kladných bodů a dozvíte se, jak s těmito čísly dál pracovat.

  • Stravovací návyky

    Autor: iStock.com

    -  Obsahuje vaše strava málo masa, a naopak hodně ovoce a obilovin? Ano (+5) Ne (-4)

    - Vyhýbáte se máslu, smetaně, zákuskům a jiným kalorickým bombám? Ano (+3) Ne (-7)

    - Máte rádi maso nebo rybu dobře propečené? Ano (-2) Ne (0)

    - Vypijete za den víc než tři šálky kávy? Ano (-3) Ne (0)

    - Pijete každý den čaj? Ano (+3) Ne (0)

  • Každodenní život

    Autor: iStock

    - Čistíte si zuby po každém jídle? Ano (+2) Ne (-4)

    - Chodíte denně na velkou? Ano (0) Ne (-4)

    - Berete každý den aspirin? Ano (-4) Ne (+2)

    - Vypijete víc než lahev piva nebo dvě sklenice vína či jiného alkoholu za den? Ano (-10) Ne (0)

    - Berete každý den vitamin E (400 až 800 mikrogramů) a selen (100 až 200 mikrogramů)? Ano (+5) Ne (-3)

  • Rodina a prostředí


    Autor: iStock

    - Žijete tak blízko ke své rodině (nemyslíme partnera a děti), abyste je mohli pravidelně navštěvovat? Ano (+5) Ne (-4)

    - Zemřeli vaši rodiče na nějakou chorobu před dosažením 75 let nebo potřebovali před dosažením tohoto věku každodenní péči? Ano (-10) Ne (0)

    - Dožil se některý z členů vaší rodiny (otec, matka, strýc, teta, prarodiče) v dobrém zdraví nejméně 90 let? Ano (+24) Ne (0)

    - Kouříte nebo žijete mezi kuřáky? Ano (-20) Ne (0)

    - Žijete v prostředí, kde se občas vyskytuje smog? Ano (-4) Ne (+1)

  • Zdraví a návyky


    Autor: istock.com

    - Měli jste někdy srdeční záchvat? Ano (-10) Ne (0)

    - Máte nadváhu 10 nebo více kilogramů? Ano (-10) Ne (0)

    - Popíjíte v mírných dávkách pivo, víno nebo alkohol (jedna či dvě sklenice za den)? Ano (+3) Ne (0)

    - Opalujete se? Ano (-4) Ne (+3)

    - Cvičíte (tělocvična, chůze, posilování, plavání) alespoň třikrát týdně? Ano (+7) Ne (-7)

    - Zažíváte často stres, kterého se nemůžete snadno zbavit (odpočinkem, humorem, sportem, meditací)? Ano (-7) Ne (+7)

  • Výsledky

    Autor: iStock

    Teď výsledek (kladný nebo záporný) vydělte pěti. Výsledné číslo přičtěte nebo odečtěte od věku 84 let pro muže a 88 let pro ženu a dozvíte se, jak dlouhý život vás pravděpodobně čeká.

    Pokud například získáte 38 záporných a 23 kladných bodů, výsledkem bude číslo 15. To vydělíte 5, vyjdou vám 3. Žena v tom případě odečte od čísla 88 číslo 3; dožije se tedy 85 let. Následující kapitoly vám podrobněji vysvětlí, jak jste na tom se zdravím v souvislosti s dosaženým výsledkem.

  • 86 a více

    Autor: iStock

    Po svých předcích jste zdědili dobré předpoklady (osoba, jejíž příbuzní zemřeli v 90 letech, má čtyřikrát větší šanci, že se tohoto věku také dožije). Váš otec se zřejmě vyznal ve zdravém životním stylu a matka zase rozuměla výživě. Předali vám dobré rady, železné zdraví, zdravé návyky (aktivní život, dobrý spánek, silnou vůli, stravování s malým obsahem tuků a masa...), nejspíš nežijete ani v přílišném stresu. V každém případě jste na dobré cestě vstoupit do klubu stoletých.

  • 85 až 78

    Autor: iStock

    Jste na tom dobře! Vezmeme-li v úvahu často znečištěné životní prostředí a stresující okolí. Hrozí vám však, že váš „třetí život“ (v důchodu, po 65 letech věku) může být strastiplný, pokud neuděláte nic, abyste se zbavili svých zlozvyků a získali zdravější návyky (pravidelné kúry vitaminem E a selenem, vyváženější strava, víc spánku...).

  • 77 až 66

    Autor: iStock

    Nejdete dobrým směrem. Máte špatné životní podmínky (smog, stres...), špatné stravovací návyky (příliš mnoho tuků, masa, málo vlákniny...), pochybný životní styl (málo pohybu, káva, tabák, alkohol...). Rizika se sčítají. Je nejvyšší čas to změnit, jinak můžete očekávat, že se dožijete nanejvýš 74 let, což se sice může zdát jako vysoké číslo, ale uvědomte si, že průměrná délka života v České republice je 78 let!

  • 65 až 55

    ...
    Autor: iStock

    Špatné zázemí, problematické životní prostředí, špatné návyky, bídný životní styl... Váš život je v nepořádku. Pokračujte stejným způsobem a dožijete se stejného věku jako lidé ve třicátých letech minulého století (tzn. 60 let), navíc v tomto věku budete ve stejném biologickém (i psychickém) stavu jako dnešní pětasedmdesátníci, ne-li ještě v horším. Takže se vzpamatujte, je víc než nutné začít se změnami a zvyknout si na zdravý život, pokud chcete déle a lépe žít.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...