Úterý 25. června 2024
Svátek slaví Ivan, zítra Adriana
Polojasno 27°C

Jak správně a bezpečně vytáhnout klíště: Přesný postup, rady, co nikdy nedělat i tipy na účinnou ochranu

Jak bezpečně vyndat klíště?
16. června 2024 | 11:55

Klíšťata jsou malí parazité, kteří se živí krví savců, včetně lidí. Mohou přenášet různé nemoci, včetně klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy, které vám mohou zpsůobit vážné zdravotní komplikace. Proto je důležité vědět, jak klíště správně odstranit a jak se před nimi účinně chránit.

Jak správně vytáhnout klíště

1) Připravte nástroje: K vytahování klíšťat je ideální použít speciální pinzetu nebo kleštičky na klíšťata, které jsou dostupné v lékárnách. Pokud nemáte speciální nástroj, můžete použít obyčejnou kosmetickou pinzetu.

2) Dezinfikujte místo okolo klíštěte: Před začátkem manipulace dezinfikujte oblast okolo klíštěte alkoholem nebo dezinfekčním prostředkem.

3) Správné uchopení: Klíště uchopte co nejblíže kůže, aby nedošlo k jeho přetržení. Jemně, ale pevně přitlačte pinzetu.

4) Pomalé a plynulé vytažení: Klíště vytahujte pomalu a plynule nahoru, bez kroucení nebo trhání. Ryhlé a trhavé pohyby mohou způsobit, že část klíštěte zůstane v kůži.

5) Dezinfekce rány: Po vytažení klíštěte místo opět dezinfikujte.

6) Likvidace klíštěte: Klíště můžete zabalit do kousku papíru a spláchnout do toalety nebo spálit. Nepokoušejte se ho rozmačkat prsty.

VIDEO: Nejen repelent: Klíště může odradit i správná barva oblečení. A funguje droždí?

Video se připravuje ...
Nejen repelent: Klíště může odradit i správná barva oblečení. A funguje droždí? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jak klíště nevytahovat

1) Neotáčejte klíštětem: Někteří lidé se domnívají, že je dobré klíště otáčet proti směru hodinových ručiček. Toto však může způsobit, že část klíštěte, které si nemusí ani pouhým okem všimnout, zůstane v kůži

2) Nezkoušejte klíště udusit: Nanášení oleje, krému nebo jiných látek na klíště s cílem udusit ho může způsobit, že klíště vyvrhne obsah svých střev do rány, čímž zvýší riziko infekce. .

3) Nemačkejte tělo klíštěte: Mačkáním těla klíštěte můžete přenést více bakterií do vašeho těla.

Jak se chránit před klíšťaty

1) Oblečení: Noste světlé, dlouhé rukávy a nohavice. Kalhoty zastrčte do ponožek, aby klíšťata nemohla snadno dosáhnout na kůži.

2) Repelenty: Používejte repelenty obsahující DEET nebo jiné účinné látky. Nanášejte je na kůži i oblečení v dostatečném množství.

3) Vakcína: Proti klíšťové encefalitidě existuje účinná vakcína, kterou doporučují odborníci zvláště pro osoby žijící v rizikových oblastech.

Po návratu z přírody si důkladně prohlédněte celé tělo, zvláště místa s jemnou kůží, jako jsou podpaží, třísla a podkolenní jamky!

Autor: Zuzana Hrušková
Video se připravuje ...