Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Víme, proč Číňané téměř nemarodí! Tyhle rady pomůžou i vám

  • Víme, proč Číňané téměř nemarodí! Tyhle rady pomůžou i vám
    6. ledna 2024 | 06:00

    Jak prožít zimu bez nemocí? Tradiční čínská medicína má tisíciletími osvědčené postupy, navíc prověřené i v krutých mrazech.

    Není žádným tajemstvím, že v Číně si odjakživa obyčejní lidé museli umět s většinou zdravotních problémů poradit sami. Od léčby zlomené nohy až po kýlu. Díky skvělým znalostem učení tradiční čínské medicíny zvládají i krutou zimu bez chřipek a marodění – když, pravda, vynecháme koronavirus, který s námi nehraje podle pravidel. Jak to dělají? Mají tři tajemství: správný zimní jídelníček, posilování imunity a vhodné bylinky. Tady jsou jejich rady.

  • Správné zimní jídlo

    Kaše

    Jsou pro zimu ideální, můžeme je připravovat nasladko i naslano. Dobře zevnitř zahřívá například ovesná kaše. Dá se ochutit vším možným, skvělá je například s kvašenou nakládanou zeleninou a houbami shitake či reishi,“ radí odbornice na TCM ing. Iva Měsíčková. Dobrá je i s ovocem, goji, skořicí či medem. Ze zdravotního hlediska je dobrá i jáhlová kaše, ale ta mírně ochlazuje, takže když je opravdu zima, je lepší oves.

    Zkuste ovesnou kaši podle našeho videonávodu:

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Videohub/recepty

    Vývary

    Můžeme je připravovat z různých druhů masa i zeleniny, ideálně v biokvalitě. Protože je vývary třeba dlouho a pomalu vařit, je praktické připravit najednou větší množství, to dát zamrazit a postupně používat. Vývar se hodí nejen jako hlavní jídlo, ale i jako skvělá snídaně nebo posilující pokrm při virózách, kterých je teď všude hodně.

    Zelenina

    Výborná je například s rýží. Mezi opravdové pochoutky patří například dlouho vařená vrstvená zelenina, která je pro chladné období obzvlášť vhodná. Použít se můžou různé druhy zeleniny, které se pomalu vaří. „Nejlepší je hrnec se silným dnem – vhodný je nerezový, keramický, z varného skla. Zelenina se během varu nemíchá. Když se začne vařit, pomalu se dusí tak, aby se voda nevyvařila a zelenina dlouhým varem zesládla. Dno hrnce se často vykládá mořskou řasou,“ radí odbornice.

    Teplé kompoty

    V zimě jsou vhodné například broskvové, jahodové, malinové… Obecně je ale lepší zelenina, většina ovoce je totiž spíš chladné povahy a to není pro promrzlý organismus ideální. „Jako vhodné ale můžou být kompoty, které se dají jíst teplé, ochucené alespoň zahřívajícím kořením,“ doporučuje Iva Měsíčková.

    Potraviny, které nejvíce zahřejí

    Potraviny na zimu: oves, ovesná kaše, dýně hokaido, kořenová zelenina, růžičková kapusta, česnek, pórek, cibule, kuřecí, jehněčí a skopové maso, morek z kostí, tučné ryby, luštěniny, ořechy, mandle, slunečnicová semínka, vlašské ořechy, banány, datle, med, hřebíček, skořice, fenykl, bobkový list, kakao…

  • Využívání bylin a léčivek

    Bylinné směsi

    K osvědčeným patří podle TCM klasická směs Nefritový paraván. Její základní složení je ze tří bylin a obsahuje kozinec blanitý, který účinkuje i proti streptokokům a stafylokokům. Další rostlinou je kořen ledebouriely, která platí i na zlatý stafylokok a má antipyretické a antibiotické účinky. Směs obsahuje i kořen atraktylisu. Směs může mít i dalších dvacet složek, a to podle úpravy.

    Klanopraška čínská

    Skvělá bylinka na imunitu a psychické i fyzické posílení. Připravuje se tinktura ze semen nebo plodů. Jak na to? Jeden díl klanoprašky zalijeme třemi až pěti díly 70% etanolu. Po dvou měsících přecedíme a užíváme 20–30 kapek 3krát denně maximálně jeden měsíc. Prášek ze sušených plodů užíváme 0,5–1 g 2krát denně.

    Medicinální houby

    Nejúčinnější na imunitu jsou podle Číňanů reishi, cordyceps, shitake nebo hericium. Působí komplexně i antioxidačně, organismu též dodávají energii a redukují negativní účinky stresu. Obsahují látky, které zlepšují toleranci změn teploty a zimního počasí. Bylinkářka Mgr. Jarmila Podhorná připomíná, že TCM využívá skvělou bylinku měkýn latnatý, který má silné antibakteriální a antivirové účinky.

  • Posilování imunity

    Otužovat se

    S tím je nejlepší začít v teplejších obdobích roku. Stačí i pravidelné sprchování ledovou vodou. Jak na to? Začneme postupně vlažnou vodou a poté na sebe pustíme na několik sekund studenou a pak opět teplejší vodu. Párkrát opakujeme. Každý den vydržíme pod studenou vodou o sekundu déle, v zimě ke třem minutám.

    Cvičit

    Číňané neusilují o dosahování maximálních výkonů a vyčerpávající sportování, cílem je trvalé, celoživotní cvičení v klidném rytmu, například čchi-kung nebo taj-či, pomůže i procházení se. „Musí se ale cvičit každý den. Třeba jen chvíli, ale denně,“ upozorňuje doktorka Bendová a dodává: „Číňané říkají, že vynechat jeden den je jako tři dny nejíst, a vynechat týden je jako nejíst měsíc.

    Masáž bodu Tří mil 

    Imunitu dokáže posílit i akupresura, zejména tlak na bod Tří mil. „Máme ho na šířku dlaně pod kolenní čéškou jeden palec zevně vedle holenní kosti. Je ideální si ho zahřívat nebo masírovat každý den,“ doporučuje odbornice.

    Teple se oblékat a respektovat počasí a zimu

    „Číňané nemarodí i proto, že se v mrazech přiměřeně oblékají, nosí teplé spodní prádlo a zahřívají se jídlem,“ potvrzuje znalkyně Číny a tradiční čínské medicíny MUDr. Ludmila Bendová.

Autor: Silvie Risová
Klíčová slova:  zdraví, nemoc, zdraví a nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...