Středa 26. června 2024
Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav
Oblačno, bouřka 28°C

Tajemství dlouhého života odhaleno. Jak ho dosáhnout?

1. května 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

V dnešní době se ve většině zemí délka života stále prodlužuje. Není to však způsobeno jen lepší lékařskou péčí, ale zejména prevencí a vhodnými návyky, které dokáží život zkvalitnit a prodloužit o mnoho let. Věděli jste například, že pouhých 15 minut cvičení každý den vám může přidat další 3 roky života?

Co si představit pod pojmem „dlouhověkost“?

V ČR je průměrná délka života u mužů cca 77 let a u žen až 83 let. Žít dlouho, ve zdraví a síle, je stále více dosažitelným snem mnoha lidí. Pod dlouhověkostí si můžeme představit nejen delší život, než je běžný průměr, ale i hezké stáří bez nemocí. Jak toho dosáhnout?

Vědecké poznatky o dlouhověkosti a role genetiky

Pokud si myslíte, že dlouhověkost ovlivňuje nejvíce genetika, není tomu tak. Genetika sice sehrává určitou roli, ale ovlivňuje pouze 25–30 % délky našeho života. Mnohem důležitější je zdravý životní styl, prostředí, ve kterém žijeme a pozitivní nastavení.

Genetika ale může zodpovídat za opravu DNA a ochranu buněk před oxidativním stresem a tím zmírnit příznaky stárnutí, jako jsou vrásky, pokles fyzické zdatnosti nebo přibírání na váze vlivem zpomaleného metabolismu.

Autor: MOVit Energy

Jak dlouhověkost přirozeně podpořit

Pro dlouhý život a zdraví i ve stáří je třeba dodržovat určitou denní rutinu a osvojit si pár jednoduchých, zato však velmi účinných návyků. Inspirovat se můžete těmito pěti:

Dobré vztahy

Mít dobré vztahy s rodinou a přáteli významně ovlivňuje psychiku a duševní pohodu. Dle provedených studií zdravý sociální kruh dokáže prodloužit život dokonce o více než polovinu. Jak je to možné? Jednoduše lidé s pevnými sociálními vazbami se lépe vyrovnávají se stresem a nepříjemnými situacemi. Jsou šťastnější a tím pádem i odolnější vůči nemocem.

Pravidelné cvičení

Pohyb je neodlučitelným prvkem pro dlouhověkost. Pomáhá udržovat tělo v kondici i v pokročilejším věku a předcházet civilizačním nemocem a zejména těm kardiovaskulárním. Každodenní cvičení nebo svižná procházka v přírodě vám tak může prodloužit život i o několik let.

Autor: Shutterstock

Kvalitní spánek

Že spánek léčí, není novinkou ale staletou pravdou. Kvalitní spánek je zcela zásadní pro dlouhý a zdravý život plný vitality. Je vhodné mít každý den konkrétní čas na uléhání i vstávání a to dodržovat. Spát byste také měli ideálně 7 až 9 hodin denně pro načerpání nové energie, protože méně, ale i více spánku může z dlouhodobějšího hlediska mít negativní vliv na zdraví i délku života.

Přerušovaný půst

K plnohodnotnějšímu a delšímu životu přispívá také přerušovaný půst. Jedna menší studie prováděná po dobu 2 let na 53 neobézních dospělých prokázala, že kalorické omezení o 15 % snižuje míru oxidativního stresu a poškození buněk.

Přerušovaný půst se nejčastěji doporučuje provádět v časovém intervalu 16/8, kdy 8 hodin jíte a 16 hodin se postíte. Výhodou je, že velkou část z toho můžete strávit spánkem. Možností intervalů je ale více a je jen na vás, jaké si zvolíte.

Zdravá strava

Jíst zdravě se vyplatí nejen kvůli štíhlé linii, ale i právě kvůli delšímu životu a lepšímu zdraví. Svůj podíl na tom má zejména rostlinná strava, která je bohatá na antioxidanty – látky, které pomáhají chránit buňky před oxidativním stresem a poškozením.

Vhodné je omezit rafinované cukry, smažená jídla nebo alkohol a zaměřit se více na zelené potraviny jako je např. chlorella, zelený ječmen nebo sladkovodní řasy, z nichž některé jsou obzvlášť skvělým zdrojem astaxanthinu.

Co je astaxanthin a jaký má vliv na dlouhověkost?

Astaxanthin je nejsilnější druh antioxidantu, který byl objeven. Získává se ze sladkovodních řas (Haematococcus pluvialis), které si tuto látku vytvářejí pro svou ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy.  Dnes je intenzivně vědecký zkoumán, protože dokáže chránit buňky před jejich poškozením a oddálit či zpomalit tak stárnutí.

Veškeré benefity této látky si můžete dopřát i díky doplňkům stravy, jako je například MOVit Astaxanthin, který představuje zcela přírodní produkt v bio kvalitě s až 50x vyšší biologickou dostupností oproti syntetickým formám.