Úterý 25. června 2024
Svátek slaví Ivan, zítra Adriana
Polojasno 27°C

Margit Slimáková o miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat

Video se připravuje ...
Margit Slimáková o Miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
14. června 2024 | 05:00

Třiadvacetiletá Sara Milliken se nedávno stala novou Miss Alabama, avšak její vítězná korunka vyvolala jistou dávku nevole. Mladá žena totiž váží přes 150 kg, a je tedy morbidně obézní. Dle kritiků je tak přímo nevhodné propagovat takto závažný zdravotní stav. To potvrdila i Margit Slimáková, renomovaná specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Jaká další rizika nese tento zdravotní problém?

Propagace závažného zdravotního stavu

Pořadatelé soutěže a porota, která rozhodla o královně krásy, nové Miss Alabama, svým počinem vyslali do světa, že morbidní obezita je krásná, a normalizují tím velmi nebezpečný zdravotní stav, jak se shodli mnozí kritici. Stejný názor zastává i Margit Slimáková, propagátorka zdravého stravování, která sama na tento problém upozornila na svém instagramovém  profilu: „Jsme čím dál více obézní a nemocní z té obezity, zdravotní systémy nezvládají financovat naši nezdravost a současně oslavujeme morbidní obezitu,“ stojí v příspěvku na sociální síti.

Expertku na výživu jsme tak pozvaly do našeho pořadu Ženy na síti, kde jsme Margit vyzpovídaly nejen na toto aktuální téma. A jak sdělila hned v úvodu, morbidní obezita je ten nejzávažnější stav, co se obezity týče, a zároveň je základní příčinou nebo spolupříčinou těch nejběžnějších nemocí, které tady vlastně máme.

Obezita jako příčina nejběžnějších nemocí

„Jestliže máme obezitu, tak zvyšujeme riziko všeho toho, co nás dneska trápí ze zdravotního hlediska. Ať už jsou to nemoci srdce, diabetes, anebo i potíže kloubů či mnohá psychiatrická onemocnění. Pakliže máme nadváhu, obezitu, a těch 150 kilo, což už je morbidní obezita, tak je to naprosto vážné,“ nechala se slyšet Margit Slimáková.  

Z extrému do extrému

Ačkoli chtěli pořadatelé nejspíš nabourat zažité stereotypy ženské krásy, zvolili však další, opačný extrém, jak potvrdila specialistka na zdravé stravování: „Na jedné straně jsou trendy jako ne body shamingu, to znamená neodsuzovat lidi za to, jak vypadají, body positivity, to znamená cítit se ve svém těle dobře, to jsou asi rozumné názory, rozumné trendy, ale nesmíme skočit do druhého extrému, kdy my začneme nějakým způsobem oslavovat nebo obdivovat vlastně nezdravost. My ji omlouváme trošičku, že to může být v pořádku, ale tady já nesouhlasím a myslím, že bychom měli být daleko opatrnější. V okamžiku, kdy obezita začíná být celosvětově jedním z největších zdravotních problémů, které tedy musíme řešit.“

Co dalšího sdělila Margit Slimáková o tomto zdravotním problému? To se dozvíte v úvodním rozhovoru!

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová
Video se připravuje ...