Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Zánět spojivek: Příčiny, léčba, prevence a tipy odborníků

Zábět spojivek
13. června 2024 | 11:02

Zánět spojivek, odborně známý jako konjunktivitida, je zánětlivé onemocnění postihující spojivku oka. Spojivka je tenká průhledná membrána, která pokrývá bílou část oka a vnitřní stranu víček. Zánět spojivek může způsobit zarudnutí, svědění, pálení a výtok z oka. Je to běžný problém, který může postihnout lidi všech věkových skupin. Jak ho včas rozpoznat, kdy jít k lékaři a co pomůže jako první pomoc?

Příčiny zánětu spojivek

Zánět spojivek může mít různé příčiny, které lze rozdělit do tří hlavních kategorií: infekční, alergické a neinfekční. „Původ zánětu spojivek zjistí lékař stěrem ze spojivky. Toto bezbolestné mikrobiologické vyšetření odhalí zdroj a lékař pak nasadí vhodnou léčbu. Domácí samoléčbu borovou vodou a kapičkami doporučuji maximálně 24 hodin, poté je třeba navštívit odborníka. Například v některé z našich očních ambulancí,“ radí MUDr. Anna Vaňková, oční lékařka z EUC Kliniky Ostrava.

1. Infekční zánět spojivek

Nejčastěji je způsoben viry nebo bakteriemi. Virová konjunktivitida je obvykle spojena s nachlazením nebo infekcí horních cest dýchacích. Bakteriální konjunktivitida je způsobena bakteriemi jako Staphylococcus aureus nebo Streptococcus pneumoniae.

2. Alergická zánět spojivek

Tato forma je způsobena alergeny jako pyl, prach, roztoči nebo zvířecí srst. Alergická konjunktivitida často postihuje obě oči a je doprovázena svěděním a slzením.

3. Neinfekční zánět spojivek

Může být způsobena dráždivými látkami jako je kouř, chemikálie nebo kontaktní čočky. Tento typ zánětu spojivek je často výsledkem vystavení dráždivým látkám, které způsobují podráždění a zánět.

VIDEO: Zánět spojivek:

Video se připravuje ...
Zánět spojivek: Příčiny, příznaky a léčba • VIDEO: Videohub

Léčba zánětu spojivek Léčba závisí na příčině zánětu

Léčba infekčního zánětu spojivek

Virová konjunktivitida obvykle nevyžaduje specifickou léčbu a zmizí sama během jednoho až dvou týdnů. Důležité je udržovat oči čisté a vyhnout se šíření infekce. Bakteriální konjunktivitida může vyžadovat antibiotické oční kapky nebo masti, které předepíše lékař. Jako podpůrná léčba se doporučují průplachy očí borovou vodou nebo ve vodě rozpuštěnými přípravky s dezinfekčními účinky. Virové záněty spojivek zklidní studené obklady, klid očím, případně volně prodejné kapky či masti.

Léčba alergického zánětu spojivek

Léčba zahrnuje antihistaminika, která mohou být podávána ve formě očních kapek nebo perorálních léků. Důležité je také vyhýbat se alergenům, které reakci vyvolávají.

Léčba neinfekčního zánětu spojivek

Odstranění dráždivých látek a používání umělých slz nebo zvlhčujících očních kapek může pomoci zmírnit příznaky. V případě závažnějších problémů může lékař předepsat kortikosteroidní oční kapky.

Prevence zánětu spojivek

Prevence opět závisí na typu zánětu spojivek:

Prevence infekční konjunktivitidy: Klíčová je hygiena. Pravidelné mytí rukou, vyhýbání se dotyku očí a nepůjčování si osobních věcí jako ručníky nebo kosmetika může pomoci snížit riziko infekce.

Prevence alergické konjunktivitidy: Vyhýbání se známým alergenům a používání ochranných brýlí při práci v prašném nebo znečištěném prostředí může pomoci předcházet alergické konjunktivitidě. V domě může pomoci pravidelné čištění a používání čističek vzduchu.

Prevence neinfekční konjunktivitidy: Vyhýbání se dráždivým látkám, nošení slunečních či ochranných brýlí (při práci např. s chemikáliemi) a dodržování správné hygieny při používání kontaktních čoček.

Kdo je nejčastěji postižen?

Zánět spojivek může postihnout lidi všech věkových skupin, ale některé skupiny jsou více ohroženy:

  • Děti: Děti často trpí na bakteriální a virovou konjunktivitidu kvůli blízkému kontaktu s ostatními dětmi ve školkách a školách.
  • Alergici: Lidé s alergiemi jsou náchylnější k alergické konjunktivitidě.
  • Nositelé kontaktních čoček: Pokud nejsou kontaktní čočky správně čištěny a udržovány, mohou způsobit zánět spojivek. Obzvlášť v létě je důležité myslet na své oči:  „Jedete-li k rybníku nebo k jezeru, kde se snadno množí mikroorganismy, rozhodně doporučuji koupat se v jednodenních čočkách, abyste si nezadělali na potenciální nepříjemnost. Čočky totiž mají tendenci nasávat a držet v sobě vlhkost a v takovém prostředí se rády množí bakterie. Plavání v chlorované vodě v bazénu a v moři je, co se týče bakterií, v podstatě bez problému. Po koupání v moři ale nechte čočku v oku oschnout, než ji vyndáte,” radí optometrista a vedoucí optik Lentiamo Jakub Odcházel. Pokud je vám nepříjemné plavat s čočkou v oku, pořiďte si plavecké brýle.

Zánět spojivek je nepříjemné, ale často snadno léčitelné onemocnění. Při dodržování správné hygieny a preventivních opatření lze riziko jeho vzniku významně snížit. Pokud se příznaky zánětu spojivek objeví, je důležité vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a léčbu.

Autor: Zuzana Hrušková
Video se připravuje ...