Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak! Jednoduchý trik sníží krevní tlak za jednu minutu

  • 2. dubna 2024 | 05:00

    Vysoký krevní tlak neboli hypertenze je podle lékařů tichý zabiják. Hodně dlouho o něm ani nemusíte vědět, přitom příznaky už jsou dávno zřejmé. Můžou se objevit bolesti hlavy, dušnost, krvácení z nosu, závratě či mžitky před očima. Léčba vysokého krevního tlaku většinou obnáší každodenní polykání prášků. Ovšem máte-li tlak zvýšený jen mírně, pak můžete vyzkoušet tuhle alternativní metodu, díky které se vám do jedné minuty tlak sníží! 

    Jedna čtvrtina lidí nad čtyřicet let umírá na následky neléčené hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. Dvacet procent dospělých se s vysokým tlakem už léčí a 70 procent seniorů trápí problémy s hypertenzí. Vysoký tlak nebolí, ale může vás zabít. Zkuste tenhle snadný a rychlý trik, díky němuž se vám podaří tlak snížit během jedné minuty!

  • Jaké hodnoty tlaku jsou v normě?

    Autor: iStock

    Normální krevní tlak je 130/85 mm Hg, optimální hodnoty jsou mírně pod 120/80. O vysokém krevním tlaku se hovoří, pokud vám lékař nejméně při dvou oddělených měřeních zjistí hodnoty vyšší než 140/90. Normální tlak má méně než 40 procent mužů a 60 procent žen ve věku od 25 do 74 let. Vedle genetiky a špatné stravy s přemírou soli je na vině také stres. Stres je reakce organismu na útok či atak zvenčí, umožňuje přežít, zaútočit nebo utéct. Proto se při stresu zvyšují tepová frekvence a tlak.

  • Důsledky neléčené hypertenze

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vysoký krevní tlak neléčí, důsledky můžou být závažné. V takovém případě hrozí například mrtvice, srdeční selhání či demence. Svůj tlak si můžete měřit klidně sami doma, k dispozici je řada nejrůznějších tlakoměrů. Můžete si také změřit tlak v některých lékárnách nebo si ho nechat jednou začas změřit praktickým lékařem.

  • Trik na snížení krevního tlaku

    Autor: iStock

    Máte-li tlak jen mírně zvýšený, můžete zkusit tuto osvědčenou metodu, která využívá akupresurní body. Spočívá v tom, že stlačujete tlakové body na ruce nebo na noze. Akupresurní bod na ruce je známý jako Li4 neboli he-gu. Nachází se na vrchní straně ruky v jamce, kde se oddělují palec a ukazovák, na úrovni středu 2. záprstní kosti. Stačí, když tenhle bod stisknete, například hrotem tužky, a vydržíte aspoň jednu minutu.

    Autor: iStock

    Druhý tlakový bod LV3 neboli tai-chong se nachází na zadní straně chodidla. Je umístěn v měkké části mezi kostmi mířícími k palci a prstu vedle něj. Když ho budete hledat, umístěte ukazováček na horní část nohy na pokožku mezi palcem a druhým prstem. Pak posuňte prst o dva centimetry nahoru, až ucítíte tlak mezi dvěma kostmi. Opět můžete použít hrot propisovací tužky a lehce tlačte na tenhle bod. Postupně tlak zvyšujte, dokud to snesete. Vydržte po dobu 3 sekund, pak si 5 sekund odpočiňte a zase pokračujte po dobu 2 minut. Vystřídejte nohy.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...