Je cukr zabiják? Tohle jsou důvody, proč tělu umí pořádně zavařit
Cukr způsobuje obezitu, cukrovku, ztučnění jater, zvyšuje i krevní tlak. Jaký další útok na tělo od něj můžete čekat?
Nejrůznější vědecké průzkumy dokládají, že se cukr v domácnostech po celém světě konzumuje často a ve velkém množství. Je také důležité si uvědomit, že ne všechny formy cukru jsou stejně škodlivé. „Cukry obsažené v ovoci a zelenině jsou obvykle balancovány vlákninou a dalšími živinami, které je dělají zdravější volbou,“ říká nutriční terapeutka Michaela Ryglová. Každopádně nadměrná konzumace sladkostí či slazených nápojů, není-li kompenzována pohybem, umí vašemu tělu hodně zavařit.
Buďte sobě doktorem
Správná výživa je tedy klíčová pro prevenci nemocí. Až 23 % úmrtí v Česku souvisí s nevhodným stravováním. „Musíme se naučit vnímat zdraví jako hodnotu. Kapitál, o který když budeme pečovat, povedeme spokojenější život. I ve stáří,“ říká Kateřina Hellebrandová, ředitelka think-tanku. Však se podívejte, co všechno dokáže cukr s tělem udělat.
Chcete méně sladit? Med ani třtinový cukr nejsou žádná výhra, říká Margit Slimáková:
Video se připravuje ...Narušit myšlení
Nadbytek glukózy se spojuje s narušením myšlenkových procesů, sníženým sebeovládáním a aktivací centra odměny v mozku. Přestože tělo i mozek potřebují cukr pro své správné fungování, jeho pravidelný nadbytek může v buňkách, včetně mozkových, způsobit stav chronického zánětu. To pak ovlivňuje jeho optimální fungování.
Poškodit zuby
Bakterie v ústech se živí cukrem a produkují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu, což vede ke vzniku zubního kazu a dalších problémů v ústech.
Zvýšit riziko rakoviny
Příjem cukru zvyšuje celkové riziko vzniku rakoviny a úmrtnost na rakovinu, konkrétně byla konzumace cukru vyskytujícího se ve stravě pozitivně spojena s osmi z 25 případů rakoviny.
Způsobit obezitu
Cukr je energeticky hustá látka, která může rychle přispět k nadbytku kalorií ve vaší stravě. Konzumace velkého množství cukru, zejména ve formě sladkých nápojů a dezertů, může zvýšit riziko nárůstu tělesné hmotnosti a obezity.
Zapříčinit cukrovku
Nadměrný příjem cukru může zatížit inzulinový systém těla, což může vést k rezistenci vůči inzulinu a nakonec k rozvoji cukrovky typu 2.
Ovlivnit energii
Ano, když potřebujete nakopnout, sladkost v první fázi pomůže. V druhé však následuje propad hladiny cukru v krvi, což má v konečném důsledku efekt únavy, podrážděnosti a vede k dalším problémům s regulací energie.
Rychlejší stárnutí buněk
V buňkách se nacházejí jisté části zvané telomery, které chrání DNA před poškozením. Čím delší je telomera, tím lépe buňka funguje, a tím zdravější jsme. Konzumace cukrů telomery zkracuje – pokud dojde k jejich zkracování, buňky rychleji stárnou a zanikají.
Další zajímavé články naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si jej můžete na vašich oblíbených stáncích nebo na iKiosku ZDE.