Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Žlutá kůže nebo zápach z úst. 5 signálů, že naše játra nejsou fit

  • Jak poznáte, že máte problém s játry?
    30. ledna 2024 | 08:41

    Nemocná játra nebolí, a tak my nemusíme dlouho vědět, že je nemáme v pořádku. Existují signály, při kterých bychom měli zpozornět a co nejdříve zamířit k lékaři.

    Důležitá diagnóza

    „Játra jsou náchylná k různým poškozením, některá jsou relativně snadno léčitelná, jiná jsou závažnější. Vždy je ale důležité, aby se na problém přišlo včas, protože pokročilá jaterní onemocnění mají velmi negativní vliv na kvalitu a často i délku života. Můžou to být například cirhóza, hepatitida, ztučnění jater nebo také nádory,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří. Proto není radno podceňovat příznaky, kterými nás organismus varuje, že játra nepracují tak, jak by měla. „Mnohé z nich lidé zpočátku úplně přehlížejí nebo ignorují. Patří mezi ně únava, bolest hlavy, ztráta chuti k jídlu nebo svědění,“ doplňuje doktor Michal Lazák. Čeho byste si ještě měli všímat?

    Bez jater nemůže lidské tělo fungovat. Mají zcela zásadní vliv na detoxikaci, metabolismus a ukládání živin. Jsou jediným orgánem v těle, který se umí regenerovat. To ale neznamená, že nemůžou onemocnět. „Onemocnění jater může být dědičné, častěji je ale způsobeno zevními faktory, jako jsou viry, alkohol nebo obezita,“ upozorňuje lékař Michal Lazák.

     

  • 1. Bolest pod žebry

    Jak poznáte, že máte problém s játry?
    Autor: istock.com

    Jedním z možných příznaků, že naše játra nejsou v kondici, je bolest – nebo nepříjemné pocity a tlak – v podžebří, přesněji v oblasti těsně pod pravými žebry. „Bolest může být zpočátku jen mírná a postupně se může zintenzivňovat, proto je velmi důležité ji nepodceňovat. Obvykle se objevuje v důsledku zvětšení jater nebo zánětu,“ vysvětluje lékař. Bolest se může šířit i do zad a pod lopatky a při některých onemocněních se objevuje i otok způsobený nahromaděním tekutiny v břišní dutině.

  • 2. Žlutá kůže

    Jak poznáte, že máte problém s játry?
    Autor: istock.com

    Žluté zbarvení kůže a očního bělma – známé jako žloutenka – je vždy významným příznakem problémů s játry. „V důsledku poklesu jejich funkce a neschopnosti účinně vylučovat odpadní produkty z těla se může v krevním řečišti hromadit žlučové barvivo bilirubin. U zdravého člověka se bilirubin po zpracování v játrech vylučuje s močí a stolicí. Pokud však játra nefungují dobře, hromadí se v těle. Kůže a oční bělmo můžou následně získat nažloutlou barvu, moč se zdá být tmavší a stolice světlejší. Tento příznak je třeba brát vážně a vyžaduje okamžitou lékařskou pozornost,“ vysvětluje MUDr. Michal Lazák.

  • 3. Vystouplé cévy

    Jak poznáte, že máte problém s játry?
    Autor: istock.com

    Dalším viditelným příznakem nesprávné funkce jater jsou vystouplé cévy, kterým se také říká pavoučí žíly. Jak k tomu dochází? Játra jsou zodpovědná také za regulaci průtoku krve v těle. Při jejich poškození může dojít ke zvýšení krevního tlaku, což vede k rozšíření drobných cévek v povrchových vrstvách kůže. Výsledkem můžou být zmíněné pavoučí žilky, a to zejména na obličeji, krku a horní části hrudníku.

  • 4. Zápach z úst

    Jak poznáte, že máte problém s játry?
    Autor: istock.com

    Pokud máte problém s nepříjemným odérem z úst, a to i při důkladné zubní hygieně, může jít o další z příznaků potíží s játry. Ta totiž odpovídají za odstraňování odpadních látek z těla – když nefungují, svůj úkol neplní, tyto látky v organismu zůstávají a můžou být příčinou zápachu. „Játra jsou také zodpovědná za produkci žluči, a pokud dojde k její nadprodukci, může nemocný pociťovat hořkou pachuť a zápach z úst,“ doplňuje lékař.

  • 5. Únava

    Jak poznáte, že máte problém s játry?
    Autor: istock.com

    Únavu a letargii můžeme považovat za důsledek běžných stresů. Silné vyčerpání ale může poukazovat na problém s játry. Ta jsou odpovědná za zpracování a uvolňování energie z potravy. Pokud jsou poškozená, je schopnost efektivně zpracovávat živiny snížená, což vede k únavě a pocitu vyčerpání. V případě poruchy funkce jater dochází ke zhoršené eliminaci toxických produktů metabolismu, což může vést k chronické únavě a malátnosti.

    Další zajímavé články nejen z oblasti zdraví najdete v aktuálním vydání Blesku pro ženy. Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného na iKiosek.cz.

    Zajímavosti o játrech: Játra jsou největším vnitřním orgánem lidského těla a zároveň největším orgánem dutiny břišní. U dospělého člověka váží okolo 1,5 kg, muži mají obecně větší játra než ženy. Z hlediska čínské medicíny se jedná o jangový, tedy mužský orgán. V dutině břišní jsou tedy uložena na jangové – pravé – straně.

    Připravila: luc, sia, časopis Blesk zdraví

Autor: luc
Klíčová slova:  zdraví, játra, nemoci, žloutenka
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...